5 koraka koje morate poduzeti kada zabava prerasta u ovisnost

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Djeca i ekrani – kako postaviti granice

Prije svega, važno je osvijestiti da niste loš roditelj kada dopustite ekrane u životu djeteta. Štoviše, živimo u vremenima kada će se s njima susretati prije ili kasnije. Ipak stručnjaci savjetuju da se isti ne koriste (ili koriste vrlo ograničeno) do druge godine života. Nakon toga, vi birate što, kada i koliko, a kako dijete raste, poželjno je da zajedno dogovarate pravila.

No, kako znati da su stvari izmakle kontroli? Prema stručnjacima (i iskustvima drugih roditelja) ovo su neki od “simptoma”:

  • nemogućnost zabave bez ekrana (samo uz igračke, druge aktivnosti ili s drugom djecom)
  • nervoza i nekontrolirano negodovanje kada je vrijeme za ekrane gotovo
  • izostanak reakcije na druge podražaje prilikom gledanja sadržaja (ne odaziva se na ime i slično)
  • “prazan pogled” prilikom gledanja sadržaja ili odmah po prestanku istog (neki to opisuju kao “zombi” stanje, neka vrsta hipnoze)
  • gledanje ekrana dulje od 1 sat dnevno (za djecu od 2 do 5 godina). Posebice se ne preporučuje gledanje na mobitelu ili tabletu, radije laptopu ili TV-u
  • loš san, debljanje, manjak koncentracije u školi i drugim aktivnostima

Sve su ovo ozbiljne posljedice do kojih ni jedan roditelj ne želi doći. No, važno je obratiti pažnju na iste i odmah djelovati. I to nužno prekidom svih online aktivnosti.

Dapače, najbolje što svom djetetu možete pružiti je balans života s ekranom i bez, evo kako.

Napravite plan zajedno

Ako su djeca dovoljno velika, najbolje je obiteljski sjesti i dogovoriti “plan akcije”. Pokažite razumijevanje, ali i odlučnost. Dogovorite dane i vremena kada su ekrani dopušteni. Osim toga, potrebno je možda revidirati i sadržaj koji dijete gleda. Na njih ne utječe isto simpatičan crtić, edukativan program ili igrica s elementima pušaka i slično. U zadnje vrijeme popularni su i brojni dječji YouTuberi, a bilo bi dobro da zajedno s djetetom pogledate sve što ono voli kako bi najbolje mogli procijeniti primjerenost sadržaja.

Jednom kada donesete plan, odredite datum početka (dopustite kraće vrijeme za prilagodbu, posebice ako su već došli do nekakve faze ovisnosti). Potom upozoravajte na početak  i istek vremena, dajte im prostora da se naviknu na nove okolnosti koje su dobre za njih, iako će u početku možda negodovati. Važno je da ste smireni, odlučni jer tako i djetetu dajete sigurnost i povjerenje u nove navike.

Povezano: Moderno roditeljstvo vs nekadašnji odgoj – 3 najčešće greške i kako ih ispraviti

Napravite listu zamjenskih aktivnosti

Djetetu koje je naviklo zabavljati se i opuštati uz razne online sadržaje bit će u početku čudno te potrebe zadovoljiti na drugi način. Stoga olakšate postupak i sebi i djetetu i pripremite listu aktivnosti za vrijeme bez ekrana. Ako je dijete starije isto je kreirajte zajedno, a za mlađu djecu sigurno i sami znate što vole. Ako vrijeme dopušta, dobro je što više biti vani, u parku, šetnji, na bazenu pa čak i igraonici. Možete se nečega što dijete voli gledati na ekranima igrati “uživo”. Isprobajte novi recept, izradite nešto zajedno ili pronađite lokalne radionice i aktivnosti u svome gradu. Ako se dijete služi mobitelom, tabletom ili laptopom, svakako ih fizički udaljite kada se ne koriste.

Djeca i ekrani uz primjer roditelja

Ako je ikoja izreka istinita to je ona da su djeca “kao spužve”. Od malena kopiraju ponašanje roditelja, slušaju, pamte, ponavljaju. Ne možete očekivati da će vaš mališan pojesti pun tanjur povrća, ako ga i sami ne jedete. Ili, kada roditelj tinejdžeru kaže da ne smije pušiti, a taj govor popraćen je cigaretom roditelja u ruci. U očima djeteta, to su situacije gdje sumnjaju u vaš autoritet, vodstvo i autentičnost. Stoga, kada se radi o ekranima, budite i vi primjer. Uzmite knjigu umjesto daljinskog ili sudjelujte u igri umjesto skrolanja po mobitelu. A kada to činite, nastojite da ste izvan dosega djeteta ili istovremeno oboje koristite svoje vrijeme za ekrane.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI