ako ovo često govorite, dopustili ste da vam se izgovori uvuku u život

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Najčešći izgovori

Kako nam i dalje ne bi propadali planovi i dogovori, vrijeme je da se navedu neki od najčešćih izgovora i da  razbijemo iluziju da nam izgovori služe.

1. Nemam vremena

Ovo nam je itekako poznato dok jurimo kroz svakodnevicu i rješavamo obveze. I doista, lako se pogubiti u kaotičnoj svakodnevici i posegnuti za izgovorom „da se nema vremena”. No, tu smo svi jednaki, jer ravnopravno dijelimo 24 h i na nama je da odredimo prioritete. Proces promjene nije uvijek ugodan, no rezultati će je opravdati. U danu čestu gubimo vrijemo na manje bitne stvari. Tu su i „kradljivci vremena” poput društvenih mreža, a rješenje dolazi u obliku određivanja prioriteta, i slijeđenja svoje „to-do” liste.

2. Mogu sve sama

Ovaj izgovor se odlično nastavlja na „nemam vremena”. Drage moje superjunakinje, doista možete obaviti većinu toga same, ali to ne bi trebale raditi. Steknite povjerenje u druge ljude, delegirajte, pročistite svoj raspored i počnite disati.

3. Zbunjena sam, ne mogu

Ovo je odličan izgovor da se ukopate na mjestu i ne pomičete čekajući da se stvari riješe same od sebe. No, jasnoća dolazi nakon akcije, a ne obratno. Nitko zapravo ne zna što je pravi korak i koji će biti krajnji rezultat neke akcije. Jedini način da se dođe do odgovora je da poduzmete neku akciju koja će voditi u sljedeću i tako dalje. Odgovori ne padaju s neba.

4. Potrebne su velike promjene

Ljudi zaziru od promjena, i stoga ih izbjegavaju. Ali, one ne moraju biti „čarobno rješenje” koje smo čekali. Često će biti veliki šok i neugodnost s kojom se teško nositi. Stoga, uvodite male promjene koje će se pretvoriti u navike a one u sustav podrške. Ako želite poboljšati zdravlje, ne morate u jednom danu početi s novim režimom prehrane, vježbanja i ostaviti se svih poroka jer bi to moglo stvoriti zamjeranje i neugodnost pa dugoročno neće biti održivo. Umjesto toga možete npr. početi piti nekoliko čaša više vode svaki dan. Stvorite naviku da čim se probudite popijete čašu vode, pa nakon doručka… i tako kroz dan. Učinci malih navika nisu vidljivi odmah, ali se akumuliraju.

5. Moram imati plan

Planiranje je sjajna, vrijedna vještina za bolju organizaciju života. I upravo sam proces planiranja je najvrjedniji jer tada sabiremo ideje i organiziramo, ali potom na scenu stupa – život i nepredvidljive situacije. Nemoguće je u potpunosti se držati svojih planova. Oni su pravocrtna linija, a život tako ne funkcionira. Mogu biti samo orijentir, jer je puno važnija vjera u sebe da ćete se znati nositi sa svim životnim situacijama. Ne, da ćete ih odigrati savršeno i po svim pravilima, već da ćete biti prilagodljivi i spontani. Ne dopustite da vam držanje plana bude izgovor koji će vas spriječiti da prigrlite život radoznalo i otvorenih ruku.

6. Moram se pobrinuti za druge

Brinući se za druge, trčeći za njima i čuvajući ih od pogrešaka, iscrpit ćete sebe. Sve kreće od nas. Prvo se morate pobrinuti da je vama dobro kako bi mogli doprinijeti drugima. To i dalje ne znači da ćete tada, kada ste puni energije, riješiti drugima sve probleme, jer ih tako ometate u vlastitom putu. Nije poanta drugima sve servirati na zlatnom pladnju jer ste ih tada zakinuli za proces učenja, već je poanta u suradnji. Budite drugima primjer svojim akcijama, a ne suhoparnim riječima. Nužno je redovito uzimati vrijeme za sebe da bi bili zdravi, vitalni, energizirani i inspirirani jer tek tada možete biti domaćica koja peče ukusne kolače, majka koja se igra sa svojom djecom, supruga koja sluša i razumije… sve što poželite.

7. Čekam pravi trenutak

Ovo je velika iluzija kojom nas hrane od malih nogu i čekamo trenutak u kojem će se sve magično posložiti. No, stvari tako ne funkcioniraju. Čekajući savršeni trenutak stojimo u mjestu i čekamo da netko drugi riješi naše probleme. Svi budući trenutci su imaginarni, očekujemo ih i nadamo im se te tako bježimo iz sadašnjeg trenutka, jedinog kojeg zapravo imamo. Jedinog u kojem možemo uživati, promijeniti ga, iskusiti svim osjetilima i nešto naučiti iz njega.

8. Želim strasnu, fatalnu i pravu ljubav

Ovo je još jedna situacija u kojoj smo pobrkali lončiće. Ljubav je duboka, iskrena, trajna i nadasve stvarna. Zaljubljenost je ta u kojoj ludujemo, a ljubav nas uzemlji, ispuni mirnom radosti, otvori oči. Kada volimo, to radimo cijelim bićem sa zahvalnošću, bez potrebe za uljepšavanjem jer prihvaćamo u potpunosti.

Povezano: Proljetna čistka – za zdrave odnose nužne su zdrave granice

Autorica: Goranka Rakić

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI