Čarolija božićnog vremena donosi djeci dar mašte

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Dopustite djeci da ih vodi dar mašte

Paljenjem prve adventske svijeće ušli smo u otajstveno vrijeme iščekivanja. U vrijeme koje je svima posebno drago, kojeg se svi rado sjećamo iz vlastitog djetinjstva. Bilo je to ono doba godine kada smo iskreno vjerovali u čuda. Vjerovali smo da su moguća bez obzira na sve jer vjera ponekad nadilazi razum, pogotovo kada si dijete. Tu su nam od pomoći obiteljske tradicije koje su važne za djecu, jer djeca vole imati rituale i uživaju u njima. Dopustite dječjoj mašti da ih vodi, neka koriste svoj dar mašte.

Obiteljski rituali jačaju međusobne veze djece i roditelja, pružaju osjećaj pripadnosti djeci i stvaraju uspomene koje traju cijeli život. Što je još važnije, kada roditelji pričaju djeci o sebi, kakvi su bili kao mali i kakvo su djetinjstvo imali i što su sve radili, to pomaže djeci da vas bolje upoznaju. Moja djeca pamte detalje mog djetinjstva i često me propitkuju o tome.

U mnogim obiteljima početak mjeseca prosinca označava vrijeme pisanja pisma Svetom Nikoli i čišćenje čizmica ili cipelica. Potaknite djecu na pisanje pisma. Neka promišljaju što iskreno žele. Ponekad je potrebno djecu potaknuti, dati im početni poticaj i zatim se odmaknuti. Dopustiti njihovoj mašti da ih vodi. Budite strpljivi. Mašta potiče razvoj inteligencije i sposobnosti snalaženja u različitim situacijama. Djeca koja imaju bogatu maštu manje su sklona svađi i sukobima. Općenito, zanimljivije provode vrijeme te imaju veću mogućnost koncentracije. Rana sposobnost maštanja doprinosi razvoju kreativnosti koja traje cijeli život.

Povezano: Najljepši poklon djeci za Božić

Sretno gnijezdo u kojemu rastu sretna djeca

Upravo je sposobnost maštanja i zamišljanja dovela čovječanstvo do novih izuma i znanstvenih otkrića te potaknula ljude na stvaranje nevjerojatnih umjetničkih djela. Ako imate više djece u obitelji, potaknite starije koji znaju pisati da zapišu želje ovih manjih, potičući na taj način njihovu suradnju i druženje. Kod mene u obitelji to obično izazove situacije kojima se svi smijemo jer ovi manji često gnjave starije svojim premišljanjem i prepravljanjem napisanih želja.

Ta spontana druženja unutar obitelji su ono što spaja obitelj, što je čini sretnim gnijezdom u kojem rastu sretna djeca. Djeca s kojom roditelji aktivno provode zajedničko vrijeme obično su bolje društveno prilagođena i imaju višu razinu samopouzdanja i samopoštovanja. Za provođenje zajedničkog vremena prosinac je idealan mjesec jer tada, osim pisma Svetom Nikoli, imamo i tradicionalno pečenje kolača, božićnog ručka, ukrašavanje jelkice, zamatanje poklona, paljenje adventskih svjećica, odlasci do grada i uživanje u blagdanski okićenim ulicama i slično. Najbitnije je vaše zajedništvo.

Ni u kom slučaju nemojte razočarati svoju djecu i zaboraviti obilježiti ove blagdane ili zaboraviti na poklone koje oni željno iščekuju. Tu će se poljuljati njihovo povjerenje u vas, a izuzetno je važno da djeca nauče vjerovati roditeljima jer će vam se tada češće obraćati kada tijekom odrastanja krenu pravi problemi.

Djeca koja imaju bolje uspostavljene odnose ljubavi i povjerenja s roditeljima, sklonija su povjeravati im se u odrasloj dobi. Oni u vama imaju sigurnu luku, znaju da ste tu za njih.

Povezano: Povezanost redoslijeda rođenja, osobina djeteta i odgoja

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI