Čemu sve služi soda bikarbona?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Naime mnogi se kunu da je, iako je jeftina, soda bikarbona nezamjenjiva u čišćenju, a koriste oko kuće i u kući: npr. za madrac ili kuhinjski odvod.

Soda bikarbona, osim za kuhanje i pranje, ima još neke korisne i praktične namjene, pa pogledajte koje.

Opekotine

Ako se slučajno opečete za vrijeme kuhanja ili na neki drugi način, na mokru krpu ili gazu stavite malo sode bikarbone te ju prislonite na opekotinu. Soda bikarbona će smanjiti oteklinu.

Miris

Ako ste upravo jeli luk ili češnjak, a želite se riješiti tog mirisa – u čašu s vodom uspite jednu žličicu sode bikarbone te grgljajte. Neugodan miris će nestati.

Deodorant

Želite li spriječiti pretjerano znojenje, malo sode bikarbone nanesite na krpu te napudrajte područje ispod pazuha. Neće vas krasiti lijepi miris, ali izostat će neugodno znojenje.

Meso

Ako naiđete na malo tvrđi komad mesa, pospite po njemu sode bikarbone i stavite da u frižideru odstoji dva do tri sata. Nakon toga meso isperite i ispecite. Bit će mekano i topit će se u ustima.

Cvijeće

Vaše biljke će ljepše cvjetati ako u dvije litre vode stavite jednu žličicu sode bikarbone i svako toliko ih zalijete tom zdravom smjesom.

Odvodi 

Prema stručnjacima iz The Sprucea soda bikarbona, bijeli ocat i vruća voda mogu biti brzo rješenje za uklanjanje neželjenih blokada u odvodu.

U odvod prvo pustite vruću vodu te zatim naspite pola čaše sode bikarbone i pustite da stoji barem petnaest minuta. Zatim dodajte šalicu bijelog octa i na kraju isperite tako što ćete dodati još vruće vode. 

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI