Coelhovih 25 uputa za sreću

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Paulo Coelho, književnik čija su djela jedna od najčitanijih u svijetu, objavio je na svom blogu 25 stavki pomoću kojih možete održavati sreću, ali i ispuniti svoje dugo sanjane želje.

Ako nešto dovoljno jako želite, cijeli univerzum se uroti da vam se želja ispuni

“Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir se uroti da ti pomogne da to ostvariš.”

Odvojite se od svega i bit ćete slobodni

“Kada nisam imao što izgubiti, imao sam sve.“

Svi smo ovdje s razlogom

“Što god radio, svaki čovjek na zemlji igra vodeću ulogu u povijesti. On to normalno ne zna.”

“Svako ima kreativni potencijal i od trenutka kad počnete da izražavate taj kreativni potencijal, možete i da počnete da mijenjate svijet.”

Jedino što stoji između vas i vaših snova je strah

“Nemojte se predati strahovima. Ako to učinite, izgubit ćete vezu sa srcem.”

“Postoji samo jedna stvar zbog koje nećete moći da ostvarite svoje snove, a to je strah od neuspjeha.”

Greške su dio života

“Sve mi govori da ću donijeti pogrešnu odluku, ali i to je dio života. Što svijet želi od mene? Želi li da ne riskiram i vratim se odakle sam i došao pošto nisam imao hrabrosti da kažem ‘da’ životu?”

Važne sastanke planiraju duše prije nego što se tijela sastanu

“Vrlo važne sastanke planiraju duše mnogo prije nego što se tijela sretnu. Generalno, to se dogodi onda kad dostignemo neku granicu, kad treba da umremo i da se emocionalno ponovo rodimo.“

Svako iskustvo dobro ili loše nosi svoju pouku

“Postoje momenti kada u naš život uđu nevolje i mi tu ništa ne možemo. Ali, one su tu s razlogom. Tek kada ih prebolimo, razumijemo zašto su bile tu.”

Ne tražite ljubav izvan vas samih

“Ljubav se ne može naći u bilo kome drugom već samo u sebi; jednostavno je probudimo. Ali da bismo je probudili, potrebna nam je druga osoba.

Kada se promijenite, čitav svijet se mijenja s vama

Kada volimo, uvijek se trudimo da budemo bolji nego prije. Kada se mi trudimo da budemo bolji, sve oko nas postaje bolje.”

Nije vam potreban razlog za ljubav

“Neko je voljen jer je voljen. Nema tu nekog većeg razloga.”

Gledajte svoja posla

“Svi izgleda imaju jasno mišljenje o tome kako bi neko drugi trebao da vodi svoj život, samo ne zna za svoj.”

Ne tugujte kad vas neko napušta

“Nitko nikoga ne gubi, jer nitko nikoga ne posjeduje. To je pojam slobode: imate najbitniju stvar na svijetu, ali je ne posjedujete.”

Ljubav je divlja snaga

“Kada pokušamo da je kontroliramo ona nas uništi. Kada pokušamo da je zarobimo, ona zapravo zarobi nas. Ako li pokušamo da je razumijemo, ona nas potpuno zbuni i ostavi nas izgubljenim.”

Blago je tamo gdje vam je srce

“Sjetite se uvijek da gdje god da vam je srce, tu ćete pronaći svoje blago.”

Ne osuđujete

“Nikada ne možemo osuđivati živote drugih, jer svaka osoba za sebe poznaje svoje boli i odricanja. U redu je osjećati da ste na pravom putu, ali potpuno druga stvar je biti uvjeren da je taj put pravi i ni jedan drugi.”

Učite od djece

”Dijete odraslu osobu može da nauči tri stvari: da budu sretni bez razloga, da uvijek nečim budu zabavljeni, i da traže ono što žele svim svojim bićem.”

Uvažavajte kontradiktornost života

“Ne stidite se. Prihvatite što vam život pruža i pijte iz svake čaše. Sva vina treba da se probaju; neka samo gucnite, a od drugih ispijte cijelu bocu – po ukusu ćete znati koje. Dobro vino se prepoznaje tek onda kada probate loše.”

Nitko nije odgovoran za vaše osjećaje

“U ljubavi, nitko nikoga ne može povrijediti; svako je odgovoran za svoja osjećanja i ne može kriviti nikoga za to kako se osjeća.”

Vjerujte u sebe

”Vi ste ono što vjerujete da jeste.”

Ne pravdajte svoje postupke

“Ne objašnjavajte. Vašim prijateljima to nije potrebno, a neprijatelji vam neće vjerovati.”

Ljubav mijenja sve

“Vrijeme i znanje ne mijenja čovjeka, jedino što može da ga promjeni je ljubav.”

Razlikujte eleganciju od površnog

“Eleganciju često miješaju s površnošću, modom, nepostojanjem bilo kakve dubine. Ovo je ozbiljna greška: ljudima je potrebna elegancija postupaka, držanja, to su zapravo dobar ukus, ljubaznost, ravnoteža i harmonija.”

Radite od srca

“Ja pišem iz duše. To je razlog što kritičari ne mogu da me povrijede, jer to sam ja. Kad ne bih bio to što jesam, kad bih se pretvarao da sam neko drugi, oni bi narušili ravnotežu u mom životu, ali ja znam tko sam.”

Svaki dan donosi nešto novo

“Ako svaki dan promatrate kao isti prethodnom, to vas može zaslijepiti. Svaki dan je drugačiji, svaki donosi neko čudo. Treba samo obratiti malo više pažnje da to čudo.”

Uživajte u svojoj autentičnosti

“Vi ste netko poseban, ali i netko tko želi biti kao i svi drugi. Ja to promatram kao ozbiljnu bolest. Bog vas je stvorio različitog. Zašto ga razočaravate takvim ponašanjem?”

“Morati biti ona osoba za koju nikada niste skupili dovoljno hrabrosti. Postepeno ćete otkrivati da ste baš ta osoba, i sve dok to zasigurno ne vidite morate se truditi.”

“Ako želite biti uspješni, morate poštovati jedno pravilo – da nikada ne lažete sebe.”

Izvor atma.hr

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI