Danas je Dan ružičastih majica

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U Osnovnoj školi Zorke Sever, nositelju ovogodišnjeg Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, predstavljen je edukativni video materijal „Škola – mjesto sigurnosti učenika.“ Održan je i prigodni program „Nasilje prestaje ovdje“ uz potpisivanje na majice i ostale aktivnosti po razrednim odjeljenjima.

Dan ružičastih majica (engl. Pink Shirt Day) obilježava se u Hrvatskoj od 2014. u organizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja. Unatoč dugoj tradiciji obilježavanja, preventivnim programima, statusima škola bez nasilja, statistike i dalje pokazuju zabrinjavajuće rezultate:

  • Svako treće dijete trpi neki oblik nasilja.
  • Učenici rijetko prijavljuju nasilje i ne traže pomoć.
  • Nasilje ostavlja različite tragove.

Učenici tako odlaze u školu i suočavaju se s raznim oblicima nasilja poput mržnje, ponižavanja, ignoriranja, neželjenih poruka, zanemarivanja, prijetnje, ismijavanja, iskorištavanja, straha, elektroničkog nasilja (engl. cyber bulling), ali i diskriminacije.

Svi ovi podaci sažeti su u filmu „Škola – mjesto sigurnosti učenika“ čiji je pokrovitelj Grad Popovača, a naručitelj Osnovna škola Zorke Sever na čelu s ravnateljicom Zvjezdanom Martinec. Filmom se željelo ukazati na važnost podrške među vršnjacima jer nijedno dijete ne smije osjećati strah od dolaska u školu, ali ni doživljavati odbacivanje, ignoriranje, ogovaranje. Nijedno dijete ne bi smjelo biti izloženo elektroničkom nasilju, ali ni odbačeno zbog svog spola, načina odijevanja, rase, religije, nacionalnosti ili materijalnog stanja.

Na filmu su sudjelovali Dalibor Vlaho, voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i osnivač Dana ružičastih majica, Marina Bujas, nacionalna koordinatorica Dana ružičastih majica, scenaristica Marina Međimurec Čupić, fotograf Domagoj Vinceković te redatelj filma Dario Keser sa svojim timom iz produkcijske kuće Joker Media.

Keser se inače bavi video snimanjem vjenčanja i stvara uspomene za cijeli život, a ponosan je što je mogao pomoći svojoj lokalnoj zajednici.

„Zahvalan sam cijelom timu na ugodnoj suradnji. Živim u Popovači i ponosan sam što sam svoje profesionalno usmjerenje uspio spojiti s važnom temom vršnjačkog nasilja i pridonijeti u rješavanju istog na meni najbliži način. Prve reakcije na film su svakako pozitivne, no u prvom planu ostaje poruka koja je prenesena putem filma. Snimili smo lektiru za buduće generacije“, istaknuo je redatelj Dario Keser.

Škole trebaju biti sigurno mjesto za sve učenike, a uz pomoć učenika Volonterskog kluba „ZOV“ i Volonterskog kluba OŠ Okučani lektira je poslana na adrese svih učenika hrvatskih škola.

„Iako je snimanje trajalo cijeli dan, učenici su bili fantastični. Izrazito su pristojni i pokazali su razumijevanje tijekom snimanja čime su zaokružili notu ozbiljnosti filma i poruke koju smo željeli poslati“, zaključuje Keser.

Tako su učenici u ružičastim majicama poslali poruku svojim vršnjacima da nasilje prestaje u školama i da u školu donose prijateljstvo, pomoć, prihvaćanje, zajedništvo, toleranciju, strpljivost, potporu i ljubav.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI