Dobrobiti čaja: Šalica zdravlja svaki dan

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Dobrobiti konzumacije čaja poznati su još od vremena drevne kineske i japanske civilizacije, ali i starih naroda poput Egipćana i Grka. Prema jednoj legendi način pripreme ovog aromatičnog vrućeg napitka otkriven je upravo u Kini. Stoljećima su ovi narodi konzumirali čaj kako bi poboljšali vlastito zdravlje, a taj je trend preuzela i zapadnjačka kultura u kojoj spomenuti napitak zbog svojih ljekovitih svojstava također ima vrlo široku primjenu. Pored toga, ispijanje čaja postao je i svojevrsni jutarnji ritual ili podiže razina energije tijekom radnog dana.

Sve ljubitelje čaja svojim intenzivnim mirisima i okusima čiste prirode zasigurno će oduševiti biljni čajevi koje u ponudi ima EKOZONA, prvi hrvatski brend certificiran za ekološki uzgoj. Tako svoj dan možete upotpunit šalicom čistog užitka, odnosno popularnim čajem od mente, koprive, šipka i hibiskusa ili kamilice. Ovi, kao i ostali proizvodi EKOZONE nose eko oznaku na pakiranjima, čime se potvrđuje njihovo ekološko podrijetlo, odnosno strogi kriteriji ekološkog uzgoja.

Karakteristike EKOZONA čajeva

EKOZONA je u svoju ponudu čajeva uvrstila najfiniju mentu, koprivu, kamilicu, šipak i hibiskus iz ekološkog uzgoja s odabranih domaćih obiteljskih polja s dugom tradicijom. Ovo je bilje uzgojeno bez pesticida, a u sastojcima finalnog proizvoda nema aditiva ili dodanog šećera te sadrži više hranjivih sastojaka pogodnih za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Ponuda čajeva koja se može pronaći u EKOZONI čest je odabir domaćih kupaca, a ljekovita svojstva istih poznata su već neko vrijeme i u našoj zemlji te su dio narodne medicine.

Tako se čaj od kamilice preporučuje za ublažavanje simptoma prehlade, kao i za ublažavanje upala ili menstrualnih bolova, a često se pije i prije spavanja s ciljem umirivanja i smanjivanja razine stresa. Poznati su i ljekoviti učinci čaja od mente kojim se može ojačati imunološki sustav, ali i poboljšati probavu te olakšati simptome alergija, poput kihanja ili svrbeža očiju.

Jačanju imuniteta i reguliranju probave pomaže i čaj od šipka i hibiskusa, koji dodatno pospješuje i izbacivanje viška tekućine iz organizma. Kopriva je zasigurno poznata kao biljka koja ima hranjiva svojstva potrebna za brži rast kose, a čaj od koprive, osim pozitivnog djelovanja na kosu, utječe i na smanjivanje šećera u krvi, pospješuje probavni sustav te podiže razinu energije.

Savjeti za pripremu najfinije šalice čaja

Kako biste u najboljoj mjeri iskoristili dobrobiti sastojaka čaja, važno je pripaziti na način pripreme ovog napitka. Za postizanje optimalne prirodne arome ove vrste napitka potrebno je zakuhati vodu dok ne proključa te ostaviti filter vrećicu čaja deset minuta u šalici od 1,5 – 2 dl kipuće vode. Nakon toga čaj se po želji može zasladiti nekim od prirodnih sladila koje također u svojoj ponudi ima EKOZONA, poput agavinog sirupa, rižinog ili ječmenog slada.

EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim trgovinama, a cjelokupni pregled asortimana možete pronaći ovdje.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI