Drama Queen: Zašto plačeš dok gledaš seriju?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Smatrat ćete me ludom, ali ovaj vikend sam sjela i odgledala seriju, za razliku od prošlog vikenda kad sam šetala šumama. A što čovjek i može raditi kad ga čeka kiša na svakom koraku? 10 epizoda, do 5 ujutro, bez da sam trepnula. Znam, nisam normalna! Gledate li i vi tako serije? Zapravo, tko uopće ima toliko vremena da sjedne i odgleda sve od početka do kraja!?

Riječ je o seriji Maid nastaloj prema memoarima Stephanie Land, koja daje bliži pogled na život siromašnih u Americi, kao i na teškoće s kojima se suočavaju samohrane majke.

U tih 10 epizoda pratimo priču o Alex (Margaret Qualley), mladoj majci, koja nakon prekida traumatične i emotivno nasilne veze čini sve da svojoj kćeri osigura bolji život. Bježi od partnera u prihvatilište, zapošljava se kao spremačica (maid) i kreće mijenjati vlastiti život. Nema novca, nema završenu školu, nema ni neku posebnu potporu okoline. Upoznaje surov sustav socijalne skrbi u momentima kada joj partner pokušava oduzeti dijete.

Mala digresija, Margaret Qualley, koja je utjelovila samohranu majku, kći je slavne glumice Andie MacDowell koja pak u seriji glumi njenu majku Paulu. Po meni su obje odigrale fantastične uloge.

Mislim da ćemo se načitati članaka o Margaret Qualley, jer jabuka ne pada daleko od stabla. Naprosto je odlična!

Izvor: Netflix

Ne znam je li to PMS, SMS ili MMS, što je sad manje bitno, ali postoje ti neki momenti kada čovjek, gledajući jednu ovakvu seriju, pusti i koju suzu. A mislim da nema ništa ljepše kada film, serija ili čak knjiga uspiju izazvati emociju kod publike. Kada vam se to posljednji put dogodilo?

Znam, sad ćete reći blesava baba i još luđi Amerikanci sa svojim blesavim pričama, ali – eto. Dogodi se i najboljima i u tim nekim scenama si nisam mogla pomoći.

Nadalje, serija priča i o mentalnom zdravlju koje se u današnje vrijeme stalno spominje, a opet i toliko zanemaruje. Čak nam sama serija pokazuje kako svi vrlo dobro skrivamo i probleme i traume i posljedice nekih odluka. Mijenjanje sebe, mijenjanje navika, rješavanje od ovisnosti, isprepleteni su u priči i pomalo, učinit će vam se, sve završava gotovo pa idilično (pazi, spoiler alert) pa glavna junakinja napokon uspijeva doći do tako željenog cilja.

Ono što bi mnogima i u knjizi i u seriji moglo zasmetati – su godine glavne junakinje… Ona nije tinejdžerka. Odrasla je žena. Kako netko u kasnim dvadesetima može biti bez ikakvih vještina, znanja i sposobnosti za rad? Tu ćemo se opet vratiti na priče o različitim vrstama zlostavljanja… Također, pomalo klišejizirano, uspjet će nam pokazati i kako se sve može i kako nikad nije kasno da promijenimo život, prilike u kojima živimo, ali i kako se neki odnosi nikada neće popraviti ma koliko se mi trudili oko ljudi koji se ne žele, u biti, potruditi oko nas…

U svakom slučaju, serija je vrijedna gledanja.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI