Drama Queen: Zdravlje naše svakidašnje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sjećam se starica koje bi znale reći: „Daj, Bože, samo zdravlja.“ Vjerujem da niti ja, a niti vi, dok smo mladi i u naponu snage ni ne pomišljamo što nas sve čeka. Brijemo po tulumima, izgaramo od romantičnih osjećaja i lude ljubavi. Onda negdje krenemo ganjati karijeru i maštamo o krpicama i torbicama, po mogućnosti s potpisom.

Teško je full biti cool

Nakon toga, želimo vječno ostati mlade i lijepe. Pronaći nekog cool lika, postati cool cure, pa onda žene i, na koncu, cool majke. Volimo se prešetavati po špicama, objavljivati različite sličice na Instagramu, i pokazivati, možda, nove cipele… Možda neka od nas i želi (p)ostati fit.

Sve to zvuči onako, kao na filmu… Dapače, u ovoj branši u kojoj ja radim, čini se pomalo kao život Carrie Bradshaw u „Seksu i gradu“. Onako, prešetavaš se u dizajnerskim komadima, cool si “bitch”, mašala, i pišeš jedan tekstić za neke tamo cool novine i još k tome živiš u New Yorku!

Avaj, rekli bi pisci tragedija, toliko smo daleko od istine!

Meni ta serije nikad nije bila hit i, vjerovali ili ne, nisam je pratila. Oduvijek mi se činila pravim hollywoodskim bullshitom, a i moje prijateljice su više cool od ovih iz serije.

Samo zdravlja?

Zdravlje je najvažnije u životu, reći će svi i odmahnuti rukom sve dok im se istinitost te izreke ne pokaže na osobnom primjeru – kad se razbole ili kada se ne razboli netko u obitelji. Jer, bolest otvara oči, bolest ruši granice, bolest govori tisuću riječi, ma kakva ona bila. Neka s kojom se, teoretski, lako „boriš“ ili neka koja te može odvesti prema kraju, bolest ti pokazuje što sve možeš ili ne možeš i što je važno.

Bolest te natjera da staneš i razmisliš.

Više se brinemo za nametnute standarde ljepote, više se želimo uklopiti u nametnute kalupe nego li razmišljati o vlastitom fizičkom i psihičkom zdravlju. Pouzdajemo se u raznorazne preparate, tretmane i proizvode. Odlazimo na „popravke“, pumpamo se, cijedimo se, zatežemo, matematički oduzimamo ili dodajemo. Svakodnevno se bespotrebno lomimo u visokim potpeticama, vučemo ogromne, preteške torbe, konzumiramo alkohol, cigarete, tko zna kako i što jedemo i, na kraju, zanemarujemo stres koji smo možda negdje i same sebi proizvele. Jer, teško je biti savršen, teško se ukalupiti.

Nekad mi se čini da ćemo radije potrošiti na još jednu krpicu nego li otići na neki od preventivnih pregleda. Mučimo se različitim hit dijetama, ne osluškujemo svoje tijelo i svoje potrebe. Zaboravljamo na prirodne cikluse – menstruaciju, perimenopauzu, menopauzu – starimo i sve nas to čeka. Znam iz prve ruke, jer uzaludno pokušavam nešto promijeniti. Jer stalno žurim, stalno radim, stalno želim biti korektna prema svima, stalno nešto…

A promjena dolazi iznutra. Promjena dolazi onda kada shvatiš da je dosta. Kada osvijestiš sebe. Dosta stresa, dosta desetsatnog rada, dosta i nekih ljudi kojima bi bilo u redu reći da ih je dosta.

Kad smo dobro, fizički i psihički, kad smo zdrave, onda zračimo ljepotom. I nije uzalud ona da odjeća ne čini čovjeka. Čini ga njegovo zadovoljstvo samim sobom, čini ga iskreni osmijeh, čini ga suosjećanje prema drugima, razumijevanje…

Brinimo jedna od drugoj i istinski pitajmo, a ne reda radi: „Kako si? Mogu li ti kako pomoći?“

Partneri projekta #brinimojednaodrugoj:

Intimina, nutribullet, OMNi-BiOTiC, Tvornica zdrave hrane, Uriage, 

Argentum, Lactogyn, Libresse, Poliklinika Medikol

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI