Dvodnevni vrhunac fantastičnog projekta Superval – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


IZVJEŠĆE/FOTO: Dvodnevni vrhunac fantastičnog projekta Superval

U petak 17. i subotu 18.6. u Vintage Industrial Baru mogli smo uživati u ovogodišnjem dvodnevnom vrhuncu fantastičnog projekta Superval o kojem smo već puno puta pisali, ali nikada nije previše pisati o ovakvim projektima koji ulijevaju nadu da bitka za rokenrol nije izgubljena.

Ovu bitku vode klinci, djeca osnovnih i srednjih škola koji su se kao oružja prihvatili gitara, bubnjeva, klavijatura i ostalih instrumenata i svojim glasovima pjesmama dali do znanja da su oni na strani onoga urbanog razmišljanja u ovoj zemlji za koje smo mislili da je na izdisaju. E pa nije.

Dvodnevni vrhunac ovogodišnjeg izdanja Supervala donio nam je u Vintage Industrial Baru koncerte čak dvadeset četiri (!) benda, a i ta dvadeset četiri benda u dva dana su izabrana iz još većeg broja ove godine prijavljenih bendova, ali eto, zbog ograničenosti prostorom i vremenom ovaj put bilo je mjesta za “samo“ dvadeset četiri.

Foto: Tomislav Sporiš

Podsjetit ćemo još jednom. Superval je projekt koji je osmislila i pokrenula Ana Bajo, profesorica matematike(!) u zagrebačkoj osnovnoj školi Grigor Vitez, a na samim počecima u svojoj školi i sa svojim učenicima osnovala je bend. Nakon kratkog vremena rodila se ideja da se okupe školski bendovi u nekakav projekt i da se organizira koncert, čisto da se vidi da postoje mladi bendovi koji sviraju rock duž cijele Hrvatske. Odaziv je bio iznenađujuće dobar i 2019. godine organiziran je prvi Superval koncert školskih bendova u zagrebačkoj Tvornici kulture, a kako sam skoro pa i slučajno imao priliku biti u Tvornici na koncertu, ostao sam više nego oduševljen.

Prepuna Tvornica kulture, fantastični osnovno i srednjoškolski bendovi pokazali su nam da za rokenrol ipak ima nade. Projekt je ovo koji svakako zaslužuje potporu, ne samo ovoga i sličnih portala nego i daleko šire zajednice koja bi u ovome trebala i morala naći ono zrno urbanog koje se ni u kom slučaju ne smije izgubiti. Superval je nakratko zaustavila korona da bi se prošle godine vratio jednovečernjim nastupom mladih bendova u Vintage Industrial Baru i dokazao da projekt itekako živi i da se svaki put u njega prijavljuje sve više bendova. Ove godine sve je ponovo dignuto na još jednu višu razinu, ponovo se prijavilo puno bendova, a organizatori su se odlučiili na dvije večeri Vintageu i na dvanaest bendova po večeri. Pretpostavljam da je bilo teško odlučiti koga izabrati za ovogodišnje izdanja Supervala jer vjerojatno je svima prijavljenima ovo bila ogromna prilika, a svi koji su na kraju završili u Vintageu su tamo došli apsolutno zasluženo.

Foto: Tomislav Sporiš

Previše prostora i vremena bi nam oduzelo da pojedinačno pišemo o svakom od bendova koji su ove dvije večeri zasvirali i sve nas oduševili u Vintage Industrial Baru, ali svakako ćemo ih barem sve nabrojati. Prvi koji su probili led i koji su nas oduševili u petak bili su klinci iz benda Studio 16 iz Jastrebarskog, a nakon njih čuli smo i Six feet under (Zagreb), Dnevni Boravak (Zagreb), Treći kat (Zadar), Flegma (Virovitica), MEC bend (Varaždin), Raspad sistema (Klana), Actual Crime (Rijeka), Dekadencija (Zagreb), Smrdljivi Martini (Zagreb), Slow Cured (Zagreb) i na kraju Extroft iz Valpova.

U subotu istim tempom rokanje se nastavilo, a mogli smo čuti i pogledati na početku fantastične zagrebačke Thorns, a nakon njih KGB (Zagreb), Kaos (Zagreb), Kunst (Zagreb), Dnevni Boravak (Zagreb), Paracetadur (Zagreb), Westsiders (Zagreb, Ivanić Grad), Spleen (Zagreb), Music on the Radio (Zagreb), Gradske Bitange (opet Valpovo, svaka čast), Freaktion (Pula) i na samom kraju Dystopia iz Velike.

Foto: Tomislav Sporiš

Atmosfera u Vintage Industrial Baru tijekom ove dvije večeri bila je više nego fantastična. Svaki bend koji je nastupio imao je svoje fanove koji su ih došli podržati, bilo u vidu prijatelja iz razreda, roditelja, djedova i baka koji su potegnuli do Vintagea možda i izdaleka, a najljepša slika bila je u podršci svih ostalih bendova. Ove dvije večeri u Vintage Industrial Baru nisu ni u kom slučaju bile natjecateljske, svi su davali potporu svima i svi su uživali u svirci, od onih na stageu do onih u publici. Bilo je navijanja u kojemu bi Boysi i Torcida mogli puno toga naučiti, a mogli smo gledati bendove iz svih krajeva Hrvatske i ta djeca će nakon ovogodišnjeg izdanja Supervala sigurno imati puno više prijatelja, a svakako i puno lijepih uspomena.

Osobno mi je jedan od najdirljivijih trenutaka festivala bio taj kada su bend na bini i kompletna publika prozvali organizatoricu ovog projekta, Anu Bajo i uz ovacije ju “dovukli“ gore na stage i kada je Ana uz ples na bini dobila i više nego zasluženi aplauz za veliki trud koji je uložen u ovogodišnje, ali i ne samo ovogodišnje izdanje Supervala.

Foto: Tomislav Sporiš

Nikoga od bendova posebno neću izdvajati, svi su odradili fantastične nastupe, bilo je tu i mladih glazbenih virtuoza, bilo je nekih koji definitivno mogu već sada na puno veće bine i to bez imalo srama, dapače vjerojatno bi postidili i neka velika imena. A kada spominjem veće bine moram svakako spomenuti i jedan veliki iskorak projekta Superval. Nakon skromne ideje od prije par godina Superval je ostvario suradnju s našim najvećim festivalom INmusicom. I možda nevjerojatno zvuči, ali na ovogodišnjem izdanju INmusica zasvirat će četiri benda sa Supervala.

Fantastično je to što su organizatori INmusica prepoznali kvalitetu projekta Superval i dali mladim glazbenicima priliku da zasviraju na najvećem našem festivalu pred ogromnim auditorijem.

Slow Cured, Gradske Bitange, Freaktion i Dystopia predstavit će na INmusic festivalu (koji se kao i obično održava u Zagrebu na jezeru Jarun, ove godine od 20. do 23.06.) ne samo sebe kao bend nego i mjesta iz kojih dolaze, a svakako će na najbolji način predstaviti i projekt Superval.

Foto: Tomislav Sporiš

Ne mogu si pomoći, ali kako pratim ovaj projekt od njegovih skoro pa i samih početaka ne mogu sakriti oduševljenje kako to funkcionira i u kojem pravcu sve to ide. Ogroman je trud uložen, ali svaka borba za nešto urbano u ovoj ne toliko urbanoj državi je potrebna, a ovo je jedan od najboljih načina, ovo je način koji kreće od temelja, od djece.

Superval je nešto što ovoj današnjoj glazbenoj sceni, a i ovoj državi svakako treba i nadam se da će u budućnosti ovaj projekt biti prepoznat puno više nego do sada i da će se stvarno šira zajednica pridružiti ovim vrijednim ljudima koji organiziraju ovakve projekte poput Supervala.

Stoga na samom kraju upućujemo zadnji poziv da od ponedjeljka, ako ste u prilici, posjetite ovogodišnji INmusic festival na zagrebačkom Jarunu koji nam nakon dvije godine stanke zbog pandemije nudi fantastičan line up, a u sklopu festivala pogledate i mlade snage sa Supervala koje će se predstaviti na ovom izuzetnom događaju i date im veliku podršku.

Oni su možda mali ali su VELIKI, oni su budućnost i oni nam se SVIĐAJU!

Foto: Tomislav Sporiš


Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI