Elektryczny Orgazm – “Warszava ’81” – neki skoro pa artefakti nastali su skoro pa i slučajno – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


RECENZIJA: Elektryczny Orgazm – “Warszava ’81” – neki skoro pa artefakti nastali su skoro pa i slučajno

“Snimka koncerta održanog 7. i 8. 11 1981. Remaster s originalne audiokasete”… Upravo ovo piše na omotu reizdanja albuma “Warszava ’81“ Električnog orgazma i stvarno ispada da su neki skoro pa artefakti nastali skoro pa i slučajno.

Električni orgazam je jedan od bendova prvoboraca novog vala na ovim prostorima, član čuvene BAS scene i bend koji se prema vrhu počeo probijati nakon velikog uspjeha kompilacije “Paket aranžman” koji je uz njih u tadašnju orbitu lansirao Idole i Šarla akrobatu, a prvi su se od spomenutih uspjeli “dočepati“ samostalnog albuma prvijenca. Nakon izvrsnog prvijenca svoj visoki renome održavali su fantastičnim živim svirkama, a jednostavno vrijeme novog vala nudilo je obilje izvrsnih nastupa što u Zagrebu i Beogradu kao kolijevkama novoga zvuka, tako i u drugim dijelovima tadašnje države, a pojedinci su se uspijevali otisnuti i poprilično dalje. Do Varšave stvarno “ima puta“, ali Varšava nije baš “na kraj svijeta“ i očigledno je bila zanimljiva, ne samo Električnom orgazmu već i Šarlu i još nekima koji su se tamo znali pojaviti, a definitivno je tamo postojala i kritična masa publike koju je zanimalo ono što ovi bendovi imaju za pokazati.

Grzegorz Brzozowicz jedan je od poljskih entuzijasta koji je našu novovalnu glazbu predstavio Poljacima i učinio je iznimno popularnom u svojoj zemlji, koju smo moram to reći mi ovdje poprilično podcjenjivali i svrstavali je daleko iza neke željezne zavjese, zgaženu nekom teškom komunističkom čizmom, što je djelimično i bilo točno, ali s druge strane zaboravljamo da su recimo u toj istoj Poljskoj Rolling Stonesi nastupili 1967. godine. (kako to, kako to?)

No, stavimo politiku na stranu (iako su se neke krucijalne političke stvari u Poljskoj dešavale upravo u vremenima ovih koncerata) i vratimo se na glazbu.

Dva koncerta su održana, i sve je skoro pa i slučajno snimljeno na jednom običnom kazetofonu kojih se danas vjerojatno još samo rijetki sjećaju. Snimke su došle u ruke Slobe Konjovića, legendarnog beogradskog radio voditelja Studija B (ali i člana legendarne Kozmetike) koji je uspio iz snimaka izvući maksimum, i album je relativno brzo objavljen.

Ovo što je danas pred nama, ovo reizdanje kojom nas je počastila Croatia Records je prošireno izdanje albuma, remaster snimke cijelog koncerta u Varšavi koji zvuči odlično, a u paketu su osim krasnog crvenog vinila i dodatni sadržaji, fotografije, memorabilije i popratni tekstovi Siniše Škarice, Zlatka Galla i Grzegorza Brzozowicza.

Sam koncertni album “Warszava ’81“ Električnog orgazma, koji je ovom prilikom prigodno preimenovan u Elektryczny Orgazm, sadrži šesnaest pjesama koje su neka vrsta tadašnjeg “best of“ opusa Orgazma s Paket aranžmana”, albuma prvijenca i fantastičnog albuma “Lišće prekriva Lisabon“ koji mu je slijedio. Sa sva tri reizdanja nas je na svu sreću počastila do sada Croatia Records i o sva tri reizdanja ste mogli čitati na ovom portalu.

Fantastična energija benda može se čuti u svakom trenutku koncerta, od nastupne programatske pjesme “Električni orgazam” iza koje slijedi predstavljanje post punk bisera s Lisabona, sulude minijature Bomba”, pa Devojke”, Odelo”, Afrika”, Razgovori”, Podstnar” i Leptir”, obrada Beatlesa I’ve Got A Feeling”, ubitačne Dokolica” i Vi”, da bi koncert bio zakucan na kraju s tri zicera, tri već tada stara hita s Paket aranžmana, Krokodili dolaze”, Nebo” i Zlatni papagaj”.

Fora je bila ta da je na izvođenju Konobara” netko iz publike bacio nekakav suzavac pa su ga prekinuli da bi ga vrlo brzo ponovo žestoko izveli. Možda se u koncert ipak uspio umiješati netko iz državne službe i htio ga prekinuti, ali na kraju je jedino što je uspio to da je završio na vinilu, i to crvenom. Nisu izgleda Poljaci bili baš neka preplašena kazališna publika kakvim smo ih možda doživljavali.

“Warszava ’81” Električnog orgazma je uz “Film u Kulušiću – Live” i “Ravno do dna” Azre vjerojatno najdojmljiviji diskografski dokument kako se u rano vrijeme novoga vala sviralo uživo. Dokument je ovo koji bi svaki aktivni ili pasivni sudionik “onoga“ vremena, a i svaki diskofil trebao imati u svojoj kolekciji. Jer ako bi parafrazirao njihove stihove onda dobivamo “…Električni orgazam za stare i mlade, Električni orgazam za male pare…“. A rijetko danas možete dobiti ovako nešto vrijedno za male pare.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI