Izbjegavajte ovih 5 stvari ako želite kvalitetno iskoristiti dan

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kada želite pametno iskoristiti dan, obratite pažnju na ove “kradljivce vremena”

Ne odvajate vrijeme za planiranje obroka

Neplaniranje obroka doprinosi lošem iskorištavanju dana. Osim toga, potrošite više novaca i vremena. Kada vas uhvati glad ili ćete požuriti u obližnju pekaru, što nije dobro za vaše zdravlje, ili naručiti dostavu, što nije dobro za vaš novčanik. Naravno, u životu imamo i takve, užurbane i neplanirane dane. No, ako je vaša svakodnevica takva da obroke uvijek odrađujete na brzinu i bez ideja, vjerojatno potrošite puno više novaca i vremena nego što je potrebno. Uspješni “meal prepperi” (da, to je i zanimanje) savjetuju kako se bolje organizirati oko obroka. Vikendom prođite kataloge od obližnjih dućana i zabilježite što ćete kupiti za pripremu jela i obnovu zaliha u narednom tjednu. Neki čak i planiraju obroke prema akcijama kako bi dodatno uštedjeli, a i bolje će iskoristiti dan. Naravno, odaberite dućane koji su vam blizu i usput, inače cijeli koncept nije održiv.

Čitanje mailova bez namjere da na njih odgovorite

Stalan pristup mailu potiče nas da ga stalno i provjeravamo. Čak i onda ako nismo uz laptop ili znamo da na njih nećemo odgovoriti tada. No, volimo biti u toku, zar ne? Ta navika naposljetku nas košta više vremena jer cijeli inbox prolazimo 2 ili više puta.

Povezano: Email bonton – radite ove 3 stvari kako biste uvijek djelovali profesionalno

Ne dijelite obaveze po važnosti i trajanju

I onda “multitaskate.” Puno. Stalno. Nekoliko minuta navečer, ujutro ili za vikend koliko vam treba da složite sve obaveze kroz tjedan vam može uštedjeti sate. No, osim slaganja liste prema važnosti obaveza, probajte uz njih napisati i predviđeno vrijeme trajanja. Upravo je to sitnica koja može biti “game changer” u tome kako vam prolazi dan i tjedan. Možda stavka “pokupiti tortu” zvuči kao brzinski posao autom, no ako je ta torta na drugom kraju grada, a još morate na benzinsku, trebat će vam više vremena.

Lako vas je omesti

Ako vam dođe poruka na mobitel, a vi je pročitate i sat vremena kasnije se ulovite kako još uvijek skrolate po Instagramu, onda je to vaša slaba točka. Ili možda upalite TV da nakratko odmorite, a nekoliko serija na Netflixu kasnije shvatite da je već došla večer. Živimo u vremenima velikih distrakcija, a to se posebno vidi po školarcima kojima je izrazito teško fokusirati se. Problem nije samo u društvenim mrežama već i brojnim drugih podražajima i prevelikim mogućnostima izbora. Može biti da je “ubojica” broj 1 vašeg vremena upravo laka distrakcija. No, jednom kada to osvijestite, možete joj stati na kraj. Čovjek može živjeti svoj najbolji život jedino kada stvarno upozna sebe i svoje navike. Ako vas je lako omesti, radite u kraćim intervalima, uz češće pauze. Možete si čak postaviti alarm kako biste znali kada krenuti i stati.

Povezano: Jutarnja rutina za uspješan dan

Loša organizacija prostora

Za uspješan i produktivan dan, tjedan, život, osim dobre organizacije vremena važno je i održavanja prostora. Kako privatnog tako i poslovnog. Ne želite provesti 30 minuta vremena tražeći zagubljeni dokument, ako ste u tih 30 minuta mogli zaraditi dodatan novac ili dogovoriti potencijalnu suradnju. Vrijeme je važno, ali na njega utječu i vaše navike i sposobnost planiranja. Uzmite koji dan godišnjeg ili produženi vikend kako biste posložili dom i ured. Kada svaka stvar ima svoje mjesto, štedi se vrijeme, novac i energija. Brojne su prednosti organiziranog života. Od toga da nećete kupiti pet puta isti model majice jer vam je ormar zatrpan pa ne znate što uopće imate. Pa do toga da ćete radije krenuti s vježbanjem jer znate gdje vam je sportska oprema i nećete se umoriti dok je uopće nađete. A osim fizičkog prostora, sredite i onaj online. Pobrišite slike, postove i ljude koji vam ne koriste na društvenim mrežama. Sortirajte dokumente po folderima kako biste ih brže našli. Prebacite važne stvari na primjerice eksterni disk kako biste mirnije spavali.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI