Izbjeljivanjem zubi do hollywoodskog osmijeha

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Iskreni osmijeh otvara sva vrata, ali prekrasni zubi osobe koja vam se osmjehnula ostat će vam u sjećanju još dugo nakon što ste se upoznali. Upravo iz tog razloga svi mi želimo imati blistavo bijele zube i prekrasni osmijeh koji će oboriti s nogu.

Imati hollywoodski osmijeh i bijele zube, danas je lakše nego ikada prije.

Sigurno ste naišli na mnogo načina kako prirodno izbijeliti vaše zube kod kuće, no ipak najsigurnija i najdjelotvornija metoda je izbjeljivanje zubi u ordinaciji uz budno oko stomatologa.

Razlozi gubitka bjeline zubi mogu biti različiti. Neki od najčešćih razloga gubitka bjeline jednog ili više zuba su:

  • upotreba antibiotika
  • razne bolesti
  • poremećaji u razvoju pojedinih zubnih tkiva
  • bruksizam (škripanje zubima)
  • nesanirani karijes
  • endodontska terapija (liječenje korijenskog kanala).

S druge strane naše svakodnevne navike također mogu negativno utjecati na bjelinu zubi i zahvaćaju sve zube odjednom.

Dugogodišnje ispijanje kave, čaja, crnog vina, kao i uživanje u cigaretama čini naše zube žutijima ili uzrokuje pojavu mrlja.

Kako bi se riješili žutih zubi, mnogi pokušavaju izbijeliti svoje zube pomoću “kućnih metoda” izbjeljivanja. Sasvim je normalno očekivati da svatko od nas želi pronaći jeftinije rješenje za izbjeljivanje zubi, ali nažalost radi se samo o mitovima, koji nemaju znanstvenu pozadinu i često o rješenjima koja dugoročno mogu nepovratno uništiti zube.

Razne namirnice, paste za zube i druge opcije reklamiraju se kao vrhunska zamjena za izbjeljivanje zubi u ordinaciji. Međutim, niti jedan od popularnih savjeta nije znanstveno dokazan kao uspješna terapija kod kućnog izbjeljivanja zubi.

Neki od popularnih mitova “kućnog izbjeljivanja zubi” su:

Kokosovo ulje

Popularni mit je kako se zubi mogu učinkovito izbijeliti mućkanjem žličice kokosovog ulja u ustima 20-tak minuta. Iako ova metoda nema nikakvih negativnih učinaka za vaše zube, ipak vam neće pružiti hollywoodski osmijeh.

Jagode

Najukusniji način izbjeljivanja zubi, ali jagode nažalost nemaju znanstvene potvrde kako izbjeljuju zube. Ono što je sigurno, jedenje jagoda ne može naštetiti vašim zubima.

Ugljen

Zubne paste s aktivnim ugljenom i razni kućni pripravci u zadnje vrijeme u trendu.

Moramo vas razočarati, ali nažalost niti jedno nezavisno istraživanje nije dokazalo veće benefite zubnih pasta s aktivnim ugljenom.

Soda bikarbona

Soda jest blago abrazivno sredstvo i blagi kemijski izbjeljivač, ali izlaganje zubi sodi bikarboni može uzrokovati oštećenja vanjske površine zuba, cakline, koja se nikad više ne može vratiti u prvotno stanje, čime možete nepovratno oštetiti vaše zube.

Peroksid

Izbjeljivanje peroksidom je vrlo opasna tehnika izbjeljivanja zubi kod kuće. Iako je izbjeljivanje peroksidom jedini djelotvoran i znanstveno dokazani način izbjeljivanja zubi, postoji velika šansa da ćete zube nepovratno više oštetiti, nego izbijeliti. Izbjeljivanje peroksidom preporučujemo jedino i isključivo pod nadzorom stomatologa.

Za neke stvari u životu ipak je najpametnije prepustiti se u ruke stručnjaka. Kako je osmijeh važan dio prvog dojma, stomatolog koji izbjeljuje vaše zube sigurno i efikasno doći će do željenih rezultata bez negativnih posljedica po zdravlje zubi.

Osim što ćete dobiti blistavi osmijeh, stomatolog će također očistiti kamenac, te pregledati sve vaše zube kako bi sanirao potencijalne karijese ili druga oštećenja.

Ovisno o vašim zubima i željenom rezultatu postoji nekoliko načina izbjeljivanja zubi u ordinaciji.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje uklanja površinske  naslage plaka, pigmentacije i ostala sitna oštećenja. Brz je i bezbolan postupak koji se preporučuje prilikom rutinskih pregleda i temelj je za daljnje postupke izbjeljivanja.

Noćna udlaga

U dogovoru sa svojim stomatologom izrađuju se individualne udlage koje potpuno odgovaraju vašem zagrizu i zubnom luku. Udlage su potpuno sigurne za samostalno korištenje, te ne zahvaćaju zubno meso, već samo zube.

Izbjeljivanje zubi profesionalnim pastama

Postupak izbjeljivanja profesionalnim pastama najčešći je i najpopularniji zahvat izbjeljivanja zubi u ordinaciji. Radi se o brzoj i učinkovitoj metodi kod koje se mogu izbijeliti zubi i do 2-3 nijanse u odnosu na druge metode izbjeljivanja.

Ovisno o vašim željama, stomatolog će preporučiti metodu koja vama najbolje odgovara. Jedino što vi trebate učiniti je bezbrižno se smjestiti i pričekati rezultate koji su kod profesionalnog izbjeljivanja vidljivi već nakon jednog tretmana.

Zubi su jako važni i bilo kakve odluke vezane za ljepotu i zdravlje zubi prepustite stručnjacima, a vi uživajte u svom prekrasnom hollywoodskom osmijehu, bez briga.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI