Jesu li bolne menstruacije normalne?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Istraživanja pokazuju da jedna od 10 žena u svijetu ima endometriozu, no unatoč ozbiljnosti ove bolesti, za postavljanje dijagnoze u prosjeku je potrebno čak osam godina. Dugih je to osam godina boli i osjećaja neshvaćenosti.

Činjenica da se osmogodišnja statistika nije promijenila više od jednog desetljeća je još jedan pokazatelj da moramo prekinuti čekanje za osobe s endometriozom.

Iskorijenimo tabue i predrasude o endometriozi, ali i o menstrualnom blagostanju općenito.

Bolne menstruacije su normalne?

Zdravstveni djelatnici mogu pretpostaviti da su bolne menstruacije normalne, čak i kada su teške i trebaju lijekove za ublažavanje boli. Štoviše, teško je obaviti pregled tinejdžera na endometriozu jer nalazi nisu specifični i bolest se manifestira različito od osobe do osobe. Stoga može dulje potrajati da se žene uputi specijalisti radi daljnje istrage i liječenja.

Iz perspektive pacijenata, također može biti neugodno poduzeti prvi korak i otvoreno razgovarati s liječnikom o simptomima koje imaju te o problemima kao što je primjerice bol tijekom seksa.

Negativan utjecaj na kvalietu života  tinejdžera očituje se propuštanjem škole, padom samopouzdanja i negativnim utjecajem na prve partnerske odnose.

Rizični faktori su obiteljska anamneza endometrioze, obilne menstruacije, povezanost s migrenama i astmom.

Maja Gudelj

Zašto dijagnostika tako dugo traje?

Razlozi za kašnjenje dijagnoze su raznoliki, ali unatoč tome potrebno je poduzeti sve moguće radnje kako bi se skratilo vrijeme dijagnosticiranja za žene koje pate od endometrioze, a obrazovanje i svijest o ovoj bolesti su za to ključni.

Također, može biti neugodno razgovarati s liječnikom o problemima kao što su bol tijekom spolnog odnosa ili je teško jasno opisati simptome.

Općenito je rašireno uvjerenje da su mjesečnice bolne, pa nerijetko treba više vremena da žena shvati da ipak nešto nije uredu, da je njihova bol neobično iscrpljujuća i možda će ih prijatelji ili obitelj morati nagovarati da potraže pomoć.

Za mišljenje smo pitali i doktoricu Gudelj iz Poliklinike Ginecej: “Za postavljanje dijagnoze je ključan otvoreni razgovor pacijent-liječnik. Tinejdžerima treba 3 puta više vremena da iznesu svoje smetnje zbog srama, straha ili obiteljskih i kulturalnih razlika. Često kažu kako im i majke imaju iste smetnje. Da je to normalno u njihovoj obitelji! Ali istina je da to nije normalno!”

Na što treba obratiti pažnju?

Nekad je teško opisati simptome i dijagnosticirati endometriozu jer simptomi variraju, stoga vodite dnevnik boli i simptoma prije nego što posjetite liječnika opće prakse. Točnije, zabilježite kada osjetite simptome i informacije o tome jesu li oni povezani s menstruacijom, pogoršavaju li se i kako utječu na vaše dnevne aktivnosti.

Posjet ginekologu također može pomoći u daljnjem istraživanju simptoma – na primjer, pregledom ultrazvukom. Uz te nove informacije, rasprava o rizicima i prednostima lijekova i operacije može vam pomoći da odlučite što je ispravno za vas.

  • Jednostavne mjere kojima si možete pomoći

Topli oblozi, blage vježbe, lijekovi protiv boli ili hormonski lijekovi, prije nego što razmotrite invazivnije opcije kao što je operacija.

Uobičajeni simptomi koji upućuju na endometriozu uključuju cikličku bol u zdjelici, bol tijekom spolnog odnosa ili bol prije i tijekom menstruacije. Također, možete osjetiti promjenu u radu crijeva, umor i poteškoće sa začećem, stoga potražite liječnički savjet.

Istraživanja upućuju na to da unos puno alkohola i puno crvenog mesa može povećati neke od simptoma endometrioze, kao što su bolne mjesečnice. Dodaci ribljeg ulja i vitamina B12 mogu pomoći kod bolova povezanih s endometriozom. Zdrav i uravnotežen način života s redovitim obrascima spavanja također može utjecati na vaše simptome.

Većina žena nema problema sa začećem, ali preporučljivo je rano potražiti stručnu pomoć. Počnite uzimati dodatke prehrani za trudnoću tri mjeseca prije nego što poželite zatrudnjeti i vodite računa o redovitom spolnom odnosu.

Dr. Gudelj savjetuje:

Započnite s promjenama u svakodnevnom životu koje Vam mogu značajno umanjiti simptome, a možete ih naći na ovom linku:

Prva linija terapije je kombinirana hormonska kontracepcija ili samo gestagen.

Važno je, ne odgađati početak terapije koja ima za cilj suprimirati menstruaciju!

Ne zaboraviti da je endometrioza kronična, progresivna bolest.

Uz odgovarajuće kirurške procedure, čak i kod tinejdžer, dolazi do poboljšanja kvalitete života. Praćenje takvih pacijentica, od strane ginekologa, ako se započne dovoljno rano, sprečava povratak simptoma i znakova bolesti, a jednako važno:  “čuva i optimizira buduću plodnost”.

http://poliklinika-ginecej.hr/
http://poliklinika-ginecej.hr/

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI