Kako biti ispunjena emocijama i božićnim duhom tijekom cijele godine

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Posebnost božićnog duha

Bude tu strke oko francuske salate, pečenke, božićnih okupljanja i kolača. Bake uvijek mole da se promijene sve zavjese po svim domovima, operu prozori i usisa svaka mrvica koja se ostatak godine tako lijepo nonšalantno zaobiđe. Ali unatoč tim već pomalo komičnim kućanskim poslovima ipak uspijemo uhvatiti sami sebe kako uživamo u posebnom miru i sjaju kuglica na boru.

Odavno tvrdim da šljokice imaju neku posebnu moć da razvesele ljude. Tako svi (čak i muškarci) volimo gledati u sjaj, šare i svjetlost bora dok hrskamo kolačiće i pijemo tople napitke. Muškarcima je ovaj dio s kolačićima posebno drag, te se i oni opuste daleko više nego inače. Gotovo da bi se moglo reći kako su konačno zavoljeli šljokice (vidi im se u pogledu i na licu, iako to nikada ne bi priznali). Ugođaj nas sve ostavlja bez daha. I male, ali i one velike koji isto rado posjećuju mjesta gdje zalazi Djed Mraz te gledaju crtiće i sobove koji lete nebom.

Vrijeme za razmišljanje

Jedna od najnovijih odluka u zadnje tri godine mi je da lampice za bor koristim tijekom cijele godine. Sjaj koji pomalo podsjeća na svijeće, vatru, toplinu i samim time dom zadržavam tijekom cijele godine. Pa tako na bor prvo idu srca za Valentinovo, zatim je naravno Uskrs s pisanicama, a nakon toga slijede cvijeće i ptičice za proljeće i ribice na ljeto. Jesen je tu sa svojim plodovima – kestenjem, gljivama i malim bundevama za Ukras, kao i pokojim suhim listom na koji naravno možete posuti – šljokice.

Neke su žene znale napraviti mali oltar u dijelu svoje kuće. To je njihovo drago mjesto koje ih svakodnevno podsjeća da će sve biti u redu i da nas neka daleko veća, moćna sila čuva, te bdije nad nama. Za mene je ukrašeno drvce tijekom cijele godine takvo mjesto. Ono me podsjeća da svaku večer i jutro zastanem, odahnem i odmorim. Podsjetnik mi je to da uzmem trenutke za sebe, u kojima meditiram i ne mislim o apsolutno ničemu osim kako je lijepo ne brinuti i odmarati. Tako moja jutra i večeri budu mirni, lakše zaspem i utonem u san, a i sretnija se budim dok nekoliko minuta pijuckam kavu ispred svojih najdražih sezonskih ukrasa.

Nove odluke

Razmislimo malo o emocijama koje nam donosi božićno vrijeme. Više vremena posvećujemo malim radostima i veseljima kao što su dekoracija doma i kolači. Više vremena provodimo sa svojim ukućanima. Priuštimo si tada male i velike užitke poput odlazaka u kino, kuhanog vina, šetnji gradom, putovanja na posebna mjesta za Novu godinu… Osobno bih svela zaključak na to da se daleko češće posvetimo sebi, svojima i užicima života.
Život bi nam bio ljepši kada bismo fokus stavljali na pozitivno i male stvari koje nas usrećuju ne samo u božićno vrijeme, već tijekom cijele godine, zar ne? Ali, kako to postići?

Zamislite da sutra dođe negativna vijest koja bi vam promijenila cijeli život? S kolikom biste tada zahvalnošću živjeli trenutke koje trenutno imate? A nažalost, te male strasti i radosti života najčešće shvaćamo i uzimamo zdravo za gotovo. Previše smo u brigama o prošlosti i budućnosti umjesto da uživamo u sadašnjosti, da uživamo u životu. Božićno je vrijeme doba u kojemu se ipak više posvetimo domu i najmilijima, te se upravo zato počnemo osjećati mirnije i sretnije.

Povratak sebi

I ostatak godine trebali bismo se češće podsjećati posvetiti se sebi, počastiti sebe i obitelj, dati si odmor i smiraj. Stati na loptu znači imati baterije napunjene redovno. Umjesto stalne jurnjave za ciljevima, života u grču i posvećenosti izmišljenim brigama radije se podsjetimo da je naš zadatak na ovom svijetu da budemo sretni. Jer kada se mi osjećamo dobro, privlačimo samo sve bolje događaje u svoj život.

Mindfulness je jedna od metoda koja nam omogućuje uživanje u sadašnjem trenutku. Previše vremena gubimo na ganjanje neke bolje budućnosti koja eto nikako da stigne. A onda i kada nam se ostvari jedna želja vrlo brzo počnemo maštati o idućem cilju i zaboravimo istinski proslaviti sve što trenutno imamo i jesmo postigli. Također težimo velikim ostvarenjima te ne uživamo dovoljno u malim stvarima. Bez brige, to su samo loše navike koje možemo naučiti ispraviti.

U božićno vrijeme sve je nekako ljepše. I ostatak godine jedemo kolače, ali su u božićno vrijeme nekako slađi i ukusniji. Bude u nama toplinu i radost ljepote života. Zašto je tomu tako? Zato što smo si dali vrijeme da stanemo, pogledamo u lampice, opustimo se, upalimo mirisne svijeće i uživamo u svakom zalogaju. Današnje je vrijeme ubrzano, stil i tempo života usmjereni su na prolazne kratkoročne užitke. A takav tempo nam zapravo ne može buditi emocije mira i radosti koje su nam kao ljudskim bićima krucijalne. Zato je važno aktivirati sva osjetila koja imamo – i miris, i okus, i dodir, i sluh, i njuh. Uživati u detaljima, redovno meditirati, biti zahvalni za ono što imamo umjesto da stalno jurimo prema naprijed. Koliko smo često svjesni da su najljepše i najvažnije stvari u životu zapravo besplatne? Ljubav, osmijeh, toplina, zagrljaj…

Ljepota jednostavnosti

Za Božić ostajemo kod kuće, družimo se s najbližima, dijelimo osmijeh i pozitivne emocije više i češće nego inače, darujemo druge, imamo više strpljenja za druge. To pokazuje koliko je važno odmoriti se, povući se u svoja četiri zida i puniti baterije redovno. Božićni je duh sličan meditaciji koja nas obuzme istinskim mirom i radošću.
Kao ljudska bića imamo potrebu usporiti. Stanite češće na loptu kako biste napravili prostor za nove, svježe i velike udahe. Ne zaboravite uživati u sadašnjosti.

Doslovno si možete naviti alarm kako biste se podsjetili osvrnuti se oko sebe, na detalje koji su prekrasni ne samo u zimsko doba. Dok čekate tramvaj češće pogledajte lišće u krošnjama, osvrnite se na cvijeće u cvatu i neka vam navika bude manje brinuti. Većina briga koje imamo zapravo su izmišljene. Redovno se zapitajte – “Tko sam ja bez briga?” Kada vam dođe odgovor, vizija vas samih kao potpuno bezbrižne osobe osvijestite da je vaš zadatak tako provoditi vrijeme – bez briga. Anksioznost nikada nije ništa riješila. Samo nas je bespotrebno izmorila scenarijima koji se često niti ne dogode.Ne zaboravite zato da ste vi centar svijeta i njime upravljate. Sve počinje od nas. Što više pobjegnete od pritiska okoline, kreirate bajku sami za sebe i oko sebe, to ćete više imati život iz Disney animiranih filmova. Poput onih priča iz crtića, uredite si svoj dom i vrijeme tako da rade za vas. Time ćete promijeniti svoju vibraciju, kao i energiju koju ljudi oko vas primaju i osjete. Ujedno se i cijeli vaš život i emocije mijenjaju na one koje inače tako neobjašnjivo, tako neočekivano osjetimo za božićno vrijeme.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI