Kako nježno i aktivno doživjeti blagdane

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uz veselje i entuzijazam koji nas obuzmu, često se javi i želja da sve bude kako smo zamislili, kako smo zacrtali da treba biti da bude savršeno. Kada nas preplave obaveze, posao, odnosi s obitelji, kolegama i s nama samima, na kraju dana lako se pogubiti u moru svega što smo si nabacili na leđa. U trčanju za savršenim poklonima, novim ukrasima, u nastojanju da stignemo na sve fešte, zabave i fuliranja po Adventu, zaboravimo na sebe i svoje potrebe. Zaboravimo doživjeti blagdane. Zaboravimo da je od svega što smo si odredili za obaviti, kupiti, skuhati i ispeći najbitniji naš unutarnji mir.

Cijena stresa, kada se raspršimo na sve strane, kada smo nezadovoljni jer nam nešto nije pošlo po planu, jer se preko onog što smo mi zacrtali precrtalo nešto drugo na što ne možemo utjecati, je prevelika da biste na nju pristajali, da biste nosili težinu oko srca, pritisak u glavi… Ne isplati se. Prevrijedni ste da bi se tako trošili.

Nećete imati blagostanje oko sebe ako ga nemate u sebi. Kad se dajemo previše, kad krenemo u nešto što nam se ne da, ali moramo „odraditi“ to druženje, tu večeru… rasipamo se. Trošimo vrijeme koje smo mogli provesti u ugodi vlastitog doma, uz ljude koje volimo, koji nas ispunjavaju pozitivnom energijom.

Dajte prvo sebi

Kada si nametnemo nešto što zapravo ne želimo, pod krinkom da se to mora, gdje je gušt u tome? Gdje je mir? Gdje je nježnost prema sebi i svojim potrebama da nakon posla otiđete kući, a ne negdje u grad s kolegama/suradnicima/rođacima s kojima zapravo ne želite provoditi vrijeme?
Nema tu mira, nema nježnosti. Zato većina ljudi do kraja prosinca bude iscrpljena emocionalno, psihički i fizički te često dolazi do pucanja i svađa i na sam Božić.

Nije više bitna poanta i poruka ljubavi, mira koju božićno vrijeme donosi, bitna je veličina bora, poklona pod njim, boja kuglica. Postalo je bitno što će tko misliti o lampicama na našem balkonu ili nedostatku istih. Na površinu izlazi naše nezadovoljstvo prema suprugu, djeci, majci, svekrvi… svima koji ne cijene ono što smo učinile za njih tijekom cijele godine, a posebno sad za blagdane. A kako ih možemo kriviti ako se same ne cijenimo i ako ih nismo naučile kako želimo da se odnose prema nama? Da cijene naše vrijeme i trud, da nas poštuju.

Da biste to postigli…

Napunite sebe prvo, dajte sebi prvo. Svoje vrijeme, svoju ljubav, svoju nježnost. Napunite se iznutra i onda neće biti napor dati od sebe. Neće biti zamjerki prema nikome. U vama će biti mir.

Kako nježno i aktivno doživjeti blagdane

Tako da ćete biti nježne prema sebi, da ćete se pobrinuti za svoje potrebe nesebično kako se brinete za tuđe, da čuvate svoje tijelo, svoju energiju, da stanete. Stanete i razmislite što vam je zaista važno. Vi, vaš mir ili održavanje nekih nametnutih društvenih normi? Koliko je zaista bitno imate li lampice na balkonu i je li odrađena generalka cijelog stana/kuće prije blagdana?

Vrijednosti života

Prisjetite se vrijednosti života. Nisu u materijalnim poklonima, one su u toplini uspomena, u ljubavi, vremenu i pažnji koje si međusobno poklanjamo, u iskustvima koje proživimo i nosimo zauvijek sa sobom.

Poštujte se

Posvetite se svome tijelu, toliko toga učini za vas. Dajte mu zauzvrat što treba, odvojite vremena za vlastitu njegu. Šetnju, trening, vruću kupku, odmor. Nemojte zanemariti tijelo za vrijeme blagdana i preopteretiti ga količinom hrane i pića.

Uživati se može u svemu ako se uživati zna. A to se odnosi na premisu da ako nešto volite, ne morate ostaviti zdravlje probavnog trakta na količini odojka, francuske ili baklave koje ste pojeli. Nemojte se prejedati. Poštujte se. Poštujte hranu koju jedete.

Guštajte polako, svjesno svaki zalogaj – obećavam da će biti još finiji.

Povezano: Neke greške sam platila zdravljem

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI