Kako predsjednica Slovačke, Zuzana Čaputová, razbija predrasude o političarima i nadahnjuje žene u biznisu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zuzana Čaputová: žena koja ruši rekorde i predrasude

Kada je 2019. godine postala peta po redu na vrhu Slovačke, u toj ulozi oborila je 2 rekorda. Prva žena, ujedno i najmlađa predsjednica svoje zemlje (tada je imala 45 godina). Prije te uloge iskazala se kao vrsna odvjetnica i aktivistica, dobivši Goldman Environmental nagradu 2016. godine za zalaganje oko spora koji je dugo trajao u njezinom rodnom gradu Pezinoku. Zbog tog spora, vezanog uz okoliš, mnogi su je uspoređivali i s Amerikankom Erin Brockovich po kojoj je snimljen i istoimeni film s Juliom Roberts.

Odrastala je u, kako sama kaže, obitelji otvorenog uma, a nakon završetka studija prava bavila se nizom aktivnosti vezanim uz dobrobit djece i društva. Uz to, bila je angažirana i politički pa je tako postala zamjenica gradonačelnika u svom rodnom gradu.

Suosnivačica je stranke “Progresivna Slovačka” u sklopu koje je obnašala dužnost zamjenice predsjedavajućeg Ivana Štefunka. Mjesto je napustila kandidiravši se za predsjednicu svoje zemlje, a pobijedila je s 58% glasova. A osim glasova, osvojila je i srca svojih sunarodnjaka.

Snažno obećanje

2020. i 2021. godine proglašena je političarkom s najviše povjerenja, a anketa iz 2019. godine pokazuje da je i u susjednoj Češkoj više obožavana nego njihov vlastiti predsjednik. Sve to bio joj je dodatan vjetar u leđa da sa svojom titulom napravi maksimalno dobro. Tako se u svom inauguracijskom govoru dotakla korupcije i pravde, obećavši kako će se boriti za sve ljude.

Za Čaputovu se često kaže kako je “usamljeni politički glas u moru demagogije”. U kolovozu 2019. godine dobila je Europsku nagradu za političku kulturu zbog svog zalaganja za Europsku demokraciju. Osim pravosudnog sustava, zalaže se za teme okoliša, prava LGTB populacije i reproduktivna prava žena. I dalje živi u rodnom Pezioniku, s dvije kćerke.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI