Kako prepoznati služi li nam naša zona udobnosti ili je potrebno izaći iz nje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zona udobnosti – pokrenuti se ili ne

Ponekad to može stvarati pritisak na pojedince. Tada se mogu dogoditi dva ishoda: potpuno prepuštanje zoni udobnosti i ostajanje u njoj i kada se treba pokrenuti te neprestani pokušaji izlaska iz zone udobnosti s osjećajem nezadovoljstva. Pokrenuti se, zaista se pokrenuti i ne pričati samo o tome je vještina koja zahtijeva neke dodatne spoznaje pa možda i suradnju s coachem. Naime, događaju se faze stagnacije te faze želje za povratkom u zonu udobnosti. Pri tome je potrebna jaka snaga volje i ustrajnost da se nastavi dalje. Zona udobnosti zona je bez promjene. Zona u kojoj se pojedinac osjeća ugodno i sve mu je poznato, ima prividnu kontrolu nad situacijom i to mu je u redu.

Zona udobnosti je u redu, sve dok zaista ne dođe do realne potrebe za promjenom, odnosno pojedinčeve želje za istom. Može se dogoditi da je pojedincu toliko udobno i ugodno da je teško napraviti i prvi korak, a posebno teško odvažiti se na daljnji proces. Često progovaramo o zonama udobnosti. Često progovaramo o izlasku iz zona udobnosti. No koliko zaista znamo cijeniti zonu udobnosti, biti u redu s njom te s druge strane prepoznati trenutak za izlazak iz te zone i nastaviti put promjene do kraja?

Pravi trenutak

U nastavku ću vam pokušati iznijeti jedan od načina koji vam može olakšati prepoznavanje trenutka u kojem želite ostati u zoni udobnosti odnosno trenutka u kojem želite izaći iz nje. Pohađajući program za life coacha, trener nas je upoznao s konceptom takozvanih kartazijanskih pitanja. Iznijet ću vam ih u svjetlu osvještavanja vaših potreba.

Pretpostavimo da vam je dobro sada i ovdje s načinom na koji živite život i vaše navike i obaveze su vam u redu. Počinjete preispitivati odnosno osvijestite želju za promjenom, uvođenjem novih navika, rituala, postavljate nove ciljeve. Kako odlučiti što od toga zaista želite i što je vrijedno vašeg osobnog putovanja i promjene odnosno izlaska iz zone udobnosti?

Slijede kartazijanska pitanja koja vam mogu olakšati proces odluke:

  1. Što bi se dogodilo kada bih _______________________ (krenula ostvarivati taj cilj)?
  2. Što bi se dogodilo kada ne bih _____________________ (krenula ostvarivati taj cilj)?
  3. Što se ne bi dogodilo kada bih _____________________ (krenula ostvarivati taj cilj)?
  4. Što se ne bi dogodilo kada ne bih __________________ (krenula ostvarivati taj cilj)?

U zagradu sam navela svoj primjer procesa odlučivanja. Vi na praznu crtu možete upisati ono što vrijedi za vas (kada biste počeli vježbati, trčati, plivati, više čitati, učlanili se u neki klub, počeli više izlaziti…. ).

Prvo pitanje nas navodi da osvijestimo što bi se dogodilo kada bismo zaista krenuli u ostvarenje tog cilja. Tu navodimo sve benefite toga procesa. U drugom pitanju jednostavno navodimo kako bi vjerojatno situacija ostala kakva jest te možete navesti zašto je to dobro. Treće pitanje odnosi se na ostvarenje cilja. Dakle, što se ne bi dogodilo kada bih krenula trčati – ne bih bila u formi ili ne bih morala pronalaziti vrijeme za tu novu obavezu. Četvrto pitanje može se činiti kompliciranim, no ono nas malo dublje osvještava o željenoj promjeni. Što se ne bi dogodilo kada ne bih krenula trčati? Pitanje je svojstveno svakome od nas koji na ovaj način analiziramo svoje željene promjene te ga je na individualnoj razini ili u suradnji s coachem i potrebno protumačiti te analizirati.

Analiza emocionalnih stanja

Ono što sugeriram prilikom postavljanja sebi ovih pitanja te zapisivanja odgovora jest i analiza emocionalnih stanja. Prilikom svakog odgovora dobro je zaustaviti se i osvijestiti emociju koja nam se javlja kada bismo ili ne bismo.

Emocije su tu da nam olakšaju proces odlučivanja. Ako oko nečega osjećamo ushićenost, to je znak da želimo tamo stići. I doza straha je u redu. Ako pak osjećamo nelagodu ili nezadovoljstvo, to nam je znak da tamo ne želimo biti.

Ovaj proces postavljanja pitanja, odgovaranja na njih te osvještavanja emocija uvelike nam može pomoći da osvijestimo u kojem smjeru se želimo kretati. U kojem ne želimo te gdje se želimo zadržati. Time ujedno odlučujemo koliko nam naše zone udobnosti služe ili ne.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI