Kako probuditi vježbačicu u sebi nakon zime

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Voljela bih da je vježbačica u svakoj od nas većinu vremena budna, aktivna i da ne padne u zimski san preko zime, praznika ili godišnjeg odmora. Ne mislim tu da svaki dan mora biti odrađen trening, mislim na male odluke tijekom dana – da umjesto lifta odete pješice, umjesto tiskanja u tramvaju prošećete par stanica… sitnice koje mnogo znače. Ako se još niste upoznali s vježbačicom u sebi, vrijeme je da steknete to korisno poznanstvo i razvijate ga svaki dan malo pomalo. Kako? Koji je najbolji put za probuditi vježbačicu u sebi?

Probudite se – ustanite rano!

Nema sumnje da je jutro najvažnije doba dana. Ako dan započnete zdravo i uravnoteženo, vjerojatnije je da će tako i ostati do njegovog kraja.

Rani početak dana ima mnogo prednosti. Možete imati vremena samo za sebe, nikada niste u žurbi, možete obaviti stvari prije nego što vaš dan službeno počne. Jedna od divnih stvari kod ranog ustajanja je ono mirno, tiho vrijeme u kojem možete uživati u introspekciji, planiranju dana i naravno, treningu. Trening ujutro zvuči kao jedno jako neugodno iskustvo nakon toplog kreveta, osobito za zimskih mjeseci kad se daniti tek poče oko 7 sati, a stan je hladan. No tu je samo pitanje vaše volje i želje za promjenom. Koliko jako želite ubrati benefite treninga (osobito jutarnjeg)? Svaka promjena je teška jer izaziva nelagodu, posebno ako je uvođenje sasvim nove navike u dnevnu rutinu. Ovdje se radi o prvih par minuta dok se ne odjenete, umijete i razbudite malo prije nego počnete s vježbama koje ste si odredili. Sve je lakše nakon prvih par koraka, na koje ćete se morati natjerati u početku.

Preznojite se

Ne morate raditi ništa ludo ili prezahtjevno rano ujutro. Samo se pobrinite da se kroz svoju rutinu vježbanja preznojite kako biste dan počeli puni energije. Ako ste početnica, preporučujem različite varijacije izdržaja (planka) koje ćete si štopati, probajte izdržati 30 sekundi pa uzmite pauzu od

10-20 sekundi, pa opet držite 30 sekundi i tako 3-4 puta; ako je 30 sekundi previše – držite 10 sekundi pa odmorite 5 i tako u 5-6 navrata. Varijacije izdržaja možete naći na internetu od početničke faze do napredne.
Čučnjevi su super vježba ako se izvode pravilno.

YouTube ima širok spektar videa koji vam mogu poslužiti; jumping jacks, marinci, sklekovi, varijacije vježbi za čvrsti core (trup) su izvrsni za preznojavanje na početku dana. Isto tako, Tabata je odličan tip treninga koji se brzo odradi i daje dobre rezultate.

Nježno istezanje

Ako imate dovoljno volje da se ustanete ranije i odvježbate prije nego što ujutro izađete iz kuće – odlično! Vi ste tvorac svog dana. Ako se ne ustanete na vrijeme jer je odbojnost nelagode dizanja iz toplog kreveta prevagnula, pobrinite se da se barem malo lagano istegnete kako biste razbudili tijelo i pripremili se za dan.

Pozdravite sunce (yoga poza), nekoliko puta duboko udahnite – to će smanjiti stres i pripremiti vaš um i tijelo za taj dan. Da biste probudili vježbačicu u sebi tj. da biste postali jedna, morate raditi na tome svaki dan stvarajući nove navike kroz nove odluke. Neće biti lako, ali je izvedivo. Sve što si naumite je izvedivo, samo budite ustrajni- možete sve što poželite!
Doručak – energija za početak dana

Svi trebamo energiju za početak dana, posebno vježbači čiji mišići rade i troše na drugačiji način od mišića ljudi koji ne vježbaju. Unos proteina je imperativ za zdrave i izdržljive mišiće koji doprinose funkcionalnosti i zdravlju vašeg tijela. Doručak treba biti sastavljen od masti, proteina i složenih ugljikohidrata. Jaja, topli sendvič od integralnog kruha, šunke i sira, zobene s voćem i raznolikim sjemenkama, jogurtom i kikiriki maslacem, smoothie za ponijeti u ured… Opcije su beskrajne, na vama je da isprobate koja varijacija je idealna za vas i bacite se na isprobavanje različitih kombinacija, okusa i ideja.

Isprobajte nove aktivnosti

Najveći izazov u životu ste si vi sami. Prihvatite to i počnite upravljati svojim vremenom i donositi odluke u svrhu ciljeva koje želite postići.

Oduvijek vam je yoga izgledala cool ili neki grupni program u fitness centru? Htjeli ste probati sprave u teretani ili ići na planinarenje, squash ili badminton, a nikad nije bio „pravi trenutak“, nije vam se dalo, niste mogli… Smislili ste gomilu izlika, a ni jedan razlog zašto biste trebali otići; izaći iz zone komfora, pretrpjeti malo nelagode u nepoznatom da bi stekli novo iskustvo i možda se počeli baviti istim ako vam se svidi.

Dan po dan

Fokusirajte se na dan pred vama. Ne tjedan, ne mjesec, ne godinu. Živite današnji dan danas, a sutrašnji kad dođe.

Potrudite se svaki dan obaviti 5 stvari koje su vam najbitnije (uz ono što se mora: posao, zbrinuti djecu, skuhati, staviti veš sušiti…). 5 stvari koje su najbitnije vama i tiču se isključivo vaše dobrobiti. Npr. Trening. Doručak. Njega tijela. Čitanje. Šetnja psa.

Povezano: Možete biti zauvijek mladi i lijepi – ako se vodite ovim načelima kroz život

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI