Kako s proljećem probuditi i novu sebe

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Izmjenom godišnjih doba i nas poziva u određena stanja. Što im se jače opiremo, snažnije bivamo uneseni u njih. Bez obzira na subjektivan doživljaj i percepciju godišnjih doba, ona postoje s razlogom i pozivaju nas na određeni stil života. Proljeće je pravo vrijeme za probuditi novu sebe.

Zima je divna, puna prirodnih ljepota. Nudi razne mogućnosti i aktivnosti. Ipak, zima donosi manje svjetlosti, duljina dana je u odnosu na duljinu noći značajno kraća. Zima je i hladna. Poziva nas na smiraj, na unutarnja promišljanja, na opuštanje, odmaranje i skupljanje energije svih segmenata naših bića. Zima nas potiče da učimo, da istražujemo, da stvaramo, da radimo na sebi.

Proljetna energija i kako probuditi novu sebe

Ako smo se prepustili zimi i odmoru na koji nas poziva, u proljeće ulazimo puni energije. Unutarnje energije koja čeka da zabljesne u punom sjaju. Skloni smo odgađati prepuštanje proljetnoj energiji. Osim toga, žene često žive s raznim bojaznima i kočnicama. Sklone su si uzimati previše obaveza kako bi dokazale da mogu i da su sposobne i uspješne. K tome su kod žena izraženije uloge spasiteljica sviju oko njih kao i uloga žrtve (jer moraju sve i moraju sve to same).

Pogledajmo sad taj uspjeh s druge strane. Zašto ne bismo bile uspješne u svom punom ostvaraju i uživanju u radostima života? „Mi biramo svoje misli i stanja“ se može činiti kao misaona forma, istovremeno je istinita i realna. Postoje obaveze koje se ispunjavaju i za koje svatko od nas ima odgovornost – kako prema sebi, tako i prema članovima naših zajednica. Isto tako postoji vrijeme u danu/tjednu koje možemo posvetiti sebi. Stvar je odabira i prepuštanja onim lijepim čarima života. Uspjeh je zapravo dobar balans između obaveza i uživanja u životu.

Kad sagledamo uspjeh s te strane, bilo bi dobro da se krenemo isticati i na taj način.

Kako bismo bile uspješne i probudile (otpustile) energiju koju imamo, potrebno je poduzeti određene korake:

Bilježite tjedni raspored

Bilježenjem tjednog rasporeda retrogradno za svaki dan, lako je pronaći određeno vrijeme koje možemo bolje isplanirati u vidu odmora ili neke posebne aktivnosti. Kroz tjedan dana potrebno je bilježiti što smo radili svaki sat u danu i na kraju tjedna lako steknemo uvid u razdoblja koja možemo bolje i učinkovitije iskoristiti. Cilj nije dodatno opteretiti dnevni raspored, već kvalitetnije strukturirati vrijeme i pronaći vrijeme za sebe. One vještije lako će to postići gotovo svakodnevno, a one suzdržanije barem jednom tjedno.

Planirajte zabavne aktivnosti

Nakon što pronađemo vrijeme u svojim pretrpanim rasporedima, možemo krenuti planirati zabavne aktivnosti. Upišimo ih u svoje planere drugačijom bojom – onom koja budi našu posebnu energiju koja poziva na djelovanje i ostvarenje plana. Koja bi to boja bila za vas? Poigrajte se, već time utječete na bolje raspoloženje i buđenje energije!

Uzmite vrijeme za kavu/čaj sa samom sobom

Pronađimo vrijeme za kavu/čaj sa samima sobom. To je jedan veličanstven uvid u nas same, prepun „aha!“ – momenata. Ujedno dodatno budi energiju koju smo dotad vješto skrivale u sebi. To može biti na nekom novom mjestu (vani u prirodi, u nekom lijepom unutarnjem ambijentu). Sugestija je da koliko je god moguće to ne bude u našem domu upravo zbog energije kojom nas obuzimaju nova mjesta i zbog energije koja se u nama stvara.

Povezano: Zašto je važno provođenje vremena u samoći na nekom novom mjestu

Uzmite vrijeme za druženje s prijateljima

Pronađimo vrijeme za druženje s prijateljima (ako ne uživo – barem virtualno). Ima neka iscjeliteljska moć u tim našim ženskim razgovorima. Jako smo dobre u potpori jedna drugoj, u nasmijavanju, razumijevanju i nakon takvih druženja danima se osjećamo ispunjeno i posebno. Dajemo jedna drugoj poruku kako nismo same, kako se svaka od nas suočava s nekim sličnim izazovima i kako je to u redu. Tako lakše prihvaćamo manje ugodne situacije i učimo se veseliti i opuštati.

Uvrstite u raspored aktivnosti u kojima uživate

Prisjetimo se aktivnosti u kojima uživamo i uvrstimo ih u svoj raspored (čitanje knjiga, gledanje serija, boravak vani, bicikliranje, trčanje, uljepšavanje…). Nakon svake takve aktivnosti osjećamo se posebno i zadovoljno, ispunjeno i obogaćeno. Energija koju dobijemo u takvim aktivnostima može ostati cijeli dan s nama ako mi tako odaberemo. Mi sami biramo energije u kojima ostajemo. Suočavamo se s različitim situacijama tijekom dana i biramo u kojem stanju ostajemo. Svjesni te činjenice, sada znamo da možemo ostati i u stanju ispunjenosti i energičnosti bez obzira na neke neugodnije situacije.

Nešto novo i zabavno

Okušajmo se u nečem novom i zabavnom. Otiđimo na neko novo mjesto, probajmo okuse koje dosad nismo, isprobajmo nove recepte, uvedimo novu aktivnost u svakodnevicu. Ovakve aktivnosti unose male promjene u naše svakodnevne rutine i pozivaju nas na iščekivanje, uzbuđenje i daju nam razlog zbog kojeg se zadržavamo u stanju veselja.

Život je puno više od obaveza

Ovi primjeri služe kako bi vas potaknuli na djelovanje i raspirili vašu neograničenu maštu. Život je puno više od obaveza. Život je i tuga i radost i nezadovoljstvo i ljutnja i uživanje. Sve je što si dopustimo da bude.
Ove aktivnosti koje su predložene zaista utječu (pod)svjesno na funkcioniranje mozga, a potom i na fizionomiju tijela. Stvaraju se nove navike, obrasci ponašanja. Ujedno učimo biti svjesni i svoju novu i pozitivnu energiju poslati u svijet. Pozitivna energija nije stanje u kojem možemo i moramo biti tijekom cijelog dana ili tjedna. Pozitivna energija je energija kojom sami upravljamo i u koju se možemo asocirati kad nam je potrebno i kad to želimo. Postoje realne životne situacije s kojima kad se suočimo gubimo tu pozitivnu energiju i to je u redu. Dobra je vijest da ju možemo vratiti i da postoje tehnike i aktivnosti kojima ćemo se lakše dovesti u to stanje i biti još snažnija podrška jedna drugoj.

Proljeće poziva na radost, na buđenje. Priroda pred nas podastire razne boje i već time utječe na naš način razmišljanja. Kao što si dan uljepšamo novom frizurom, noktima, proljetnim haljinama, tako svoju svakodnevicu možemo uljepšati prepustivši se energiji proljeća, energiji koja nas poziva na oslobađanje, radost, zahvalnost i ushićenje! S proljećem možemo probuditi novu sebe.

Povezano: 5 načina da se uzdignete iznad neuspjeha

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI