Kako se dobro organizirati i odmoriti od posla ako ste samozapoaleni

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Mali poduzetnici nerado odmaraju od posla jer se boje da će, ako se ne posvete poslu, on patiti. Strahovi o tome što će poći po zlu tijekom praznika uključuju gubitak kupaca, propuštene prilike i nereagiranje na trenutne klijente.

Ironija je da su odmori zapravo dobri za posao.

Zaista uspješni ljudi odlaze na odmor. Oni to rade jer znaju da moraju biti u stanju dati 100 posto sebe dok rade. Oni također razumiju da ne mogu sebi priuštiti da budu umorni, vučeni, izgorjeli ili razdražljivi s klijentima i kolegama.

Odlazak na odmor smatra se važnom dugoročnom investicijom za uspjeh vašeg poslovanja.

Kao i kod drugih poslovnih investicija, vaš odmor će vam bolje odgovarati ako ih unaprijed razmislite i pažljivo isplanirate. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da provedete odmor uz minimum brige i maksimum opuštanja:

Zakažite svoj odmor unaprijed

Ovo je posebno važno ako ste netko tko misli da nikada nije “pravo” vrijeme za odlazak. Stavite svoj odmor u svoj kalendar i poduzmite korake da se pripremite za njega, baš kao i za bilo koji drugi projekt. Planiranje će vam omogućiti da projektirate potencijalne prepreke i poduzmete korake kako biste osigurali da vam ne uskrate potrebno slobodno vrijeme. Također će vam pomoći da pripremite svoje osoblje da vas pokriva dok ste odsutni.

Planirajte pauze tijekom zastoja u poslovanju

Kada je vaše poslovanje najsporije? Ili ako nemate “sporo” vrijeme, kada je najmanje užurbano? Ili kada su vaši klijenti najvjerojatnije odsutni? Ovo su idealna vremena za odmor. Planirajte svoje vrijeme oko dugih vikenda i drugih praznika (Božić/Nova godina), kada će i svi ostali vjerojatno nekuda otići. Ako je vaš posao sezonski, idite na odmor van sezone. Računovođa bi, na primjer, mogao otići u svibnju nakon završetka porezne sezone; trgovac bi mogao izabrati veljaču nakon užurbane božićne prodajne sezone.

Počnite s malim i napredujte

Ako vas ideja o dva tjedna odsustva čini nervoznim, počnite tako što ćete otići iz ureda na nekoliko dana. Niz dugih vikenda može vam pružiti potrebnu pauzu, a da budete dostupni klijentima. Tada biste mogli pokušati produžiti taj vikend na utorak ili srijedu, a zatim na cijelih sedam dana. Ideja je da sebi date samopouzdanje da možete biti van tvrtke, a da i dalje pronađete svoje poslovanje netaknuto kada se vratite.

Financijski se posvetite

Rezervirajte seosku kuću, kuću na plaži ili hotelsku sobu. Uplatom rezervacije, obavezujete se da ćete uzeti taj odmor ili osjetiti financijske posljedice (izgubljeni depoziti, kazne za otkazivanje, itd.) ako odlučite da ne pobjegnete.

Spojite posao i zadovoljstvo

Uzmite odmor do kraja poslovnog putovanja. Na primjer, ako idete na putovanje u Dalmaciju, dogovorite poslovni sastanak s klijentima i potencijalnim klijentima, a zatim odvojite sljedeći dugi  vikend za odmor u nekom obližnjem mjestu. Ova strategija vam također može uštedjeti novac na putovanjima.

Budžetirajte svoj posao

Kada odlučite koliko dugo ćete biti odsutni, razmislite što točno trebate uraditi prije nego što odete. Ugradite ovaj dodatni posao u dane ili tjedne prije vašeg odmora. Odlaskom s „čistim tanjurom“, smanjit ćete svoju anksioznost oko izlaska iz ureda i dati sebi veću šansu da se opustite.

Rad u kratkim naletima

U idealnom slučaju, ne želite ponijeti posao sa sobom kada idete na odmor. Nema laptopa ili mobilnog telefona; samo neki losion za sunčanje. Ali, bolje je raditi na odmoru nego ne uzeti odmor. Ako je to slučaj, radite u kratkim intervalima — možda nekoliko sati rano ujutro kada možete pogledati e-poštu ili odgovoriti na hitne telefonske pozive. Onda kada se pobrinete za posao, možete se vratiti poslu opuštanja.

Planirajte svoj ponovni dolazak na posao

Ne dozvolite da se dani nakon odmora pretvore u ludu navalu sustizanja. Napravite listu projekata koje ćete završiti po povratku s odmora i prije nego što krenete na odmor.

Izvor manager.ba

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI