kako se učinkovito nositi s rivalima na radnom mjestu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Rivalstvo na radnom mjestu – kako izbjeći osinje gnijezdo

Ambiciozni ste? Napredujete i dobivate pohvale za svoj rad? Vjerojatno ste se već popeli za neku poziciju gore i ukazuju vam se poslovne prilike. Ta situacija ima dvije strane medalje. Vjerojatno vam je poznata profesionalna zavist i ljubomora. Rivalstvo.

Zavist je poput duginih boja, sastavljena od nekoliko nijansi. Ako vjerujete u ljude i otvorena ste srca, neće vam biti lako prepoznati toksične kolege koji se pretvaraju da vas poštuju, a jedva čekaju vaš pad.

Povezano: Okus poraza – bacaju li vas porazi u očaj ili vas motiviraju

Četiri tipa profesionalnih zlica

  • Kolegica koja govori u superlativima. Sipa pohvale na sve strane, govori najbolje o vama, a kad se okrenete jedva čeka da vas popljuje.
  • Pametnjaković. Znate one osobe koje jedva čekaju da dođe netko novi i skoče u pomoć, da bi onda iza leđa mogli pričati kako ste nesposobna neznalica? Oni se hrane tuđim poslovnim neiskustvom i bildaju ego pomažući drugima.
  • Tračerica. U svakom kolektivu postoji dežurna tračerica. Sve o svima zna i jedva čeka da podijeli svoje znanje s vama. Doći ćete na red za ogovaranje čim napustite istu sobu u kojoj ste se našli.
  • Mučenica. Osoba koja se svima žali da se ogroman opseg posla svalio na nju. Ako nešto iz njenog područja odradite dobro, mrzit će vas iz dna duše.

Otvoreni neprijatelji su lakši dio problema. Ako vas netko otvoreno napada, takvo rivalstvo brzo ćete riješiti. Rivali kameleonskog pristupa su opasni.

Kako spriječiti poslovnu konkurenciju da vas ne proguta?

  • Pazite koliko otkrivate o sebi. Svaka otkrivena tajna može biti upotrijebljena protiv vas. Ako ste se posvađali sa suprugom i izjadate se kolegici, može saznati cijeli kolektiv.
  • Ne sjedite na dvije stolice. Na žalost, u poslovnim sredinama se rade kružoci i morate izabrati stranu.
  • Nemojte razmjenjivati tračeve putem mailova. Kad-tad netko može upasti u vaš kompjuter i imati pismeni dokaz.
  • Kontrolirajte svoje emocije. Bijesan i plačljiv kolega je najlakša meta. Pokažite da se ne date tako lako izbaciti iz takta.
  • Koristite formalna pravila na poslu u svoju obranu. Ako vam se kolega zamjerio, upotrijebite poslovni kodeks protiv njega. Borite se u rukavicama jer niste na ulici da se možete potući, a svako kršenje pravila dovodi do disciplinske komisije.

Najbolje oružje za neutraliziranje zlobnih poslovnih rivala je uspjeh. Ako uspijete dobiti veći položaj, bit ćete im nadređeni. Vaša riječ će se slušati, a oni to žele izbjeći.

Naizgled, poslovni krugovi su skup elegantnih, finih i dobro odgojenih ljudi. Gledajući ispod površine, možete naletjeti na osinje gnijezdo ili štakorsko leglo.

Povezano: Fenomen ljudske zavisti – jesu li drugi ljubomorni na vaš uspjeh?

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI