kako uspješno krenuti s dojenjem ili izdajanjem

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uspješno dojenje

Iako se u početku često tako ne čini, dojenje, kada se uspješno postavi, može biti predivno i nezaboravno iskustvo. Prije svega pripazite na pravilan položaj kod dojenja koji obično uključuje ležanje na jednom od bokova ili držanje djeteta u položaju “kolijevke”, obgrljeno s obje ruke. U početku bebu dojite na zahtjev, što može biti i do nekoliko puta u danu, no tako ćete najbolje uspostaviti “ponudu i potražnju”.

“Prije nego krenete s podojem, pobrinite se da vam je sve potrebno nadohvat ruke kako ne biste inkomodirali sebe ili bebicu. Voda, hrana, mobitel, tetra pelena… Ja sam imala malu kutiju koju sam nosila po stanu sa sobom pa sam tako uvijek imala sve potrepštine”, priča nam mama Vesna iz Zagreba.

Pripazite i na njegu grudi u ovom osjetljivom razdoblju. Nekim mama pomažu i šeširići za dojenje, a posebno blazinice za udobnost kroz cijeli dan. Za sitne rane ili upale preporučuje se Purelan krema i Hydrogel jastučići koji hlade.

Lako izdajanje

Odlučite li se na izdajanje, ono može biti samostalno ili u kombinaciji s dojenjem/adaptiranim mlijekom. Trebat će vam kvalitetna izdajalica kako bi proces bio što jednostavniji. Prije svega potrebno je odabrati ručnu ili električnu izdajalicu. 

Svaka ima svoje prednosti, a odluka ovisi i o vašim navikama, željama, potrebama i količini mlijeka. Tako će električna biti bolji odabir ako se, primjerice, vraćate na posao pa vam je važna učinkovitost i brzina. Ručna je dobar odabir ukoliko se povremeno izdajate. Pripazite i na način pohrane izdojenog mlijeka.

“Mame često nisu svjesne koliko naporno izdajanje može biti. Najbolji savjet koji sam dobila je da se izdajam i noću ako želim povećati količinu mlijeka i zaista je tako bilo”, poručuje Sara iz Splita.

Za uspješno dojenje i izdajanje brojne mame preporučuju upravo Medela proizvode, a cijelu ponudu pogledajte u webshopu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI