kako uštedjeti na putovanju ili ljetovanju

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako uštedjeti na putovanju ili ljetovanju

Budite iskreni sami sa sobom

Svaki putnik, bio on profesionalac ili “rekreativac” ima drugačije želje, potrebe i očekivanja od putovanja. Kako ne biste ostali razočarani, riješite sami sa sobom važne stvari prije puta. Isto vrijedi i za vaše suputnike. Jedino tako ćete uštedjeti na putovanju. Razmislite što vam je važno, a što manje važno. U kojem segmentu ste spremni na kompromis, a u kojemu niste. Promislite o vlastitim očekivanjima o putu koji slijedi, bez obzira bio on dug, kratak, skup ili povoljan.

Osim uštede novca, ovom malom “pripremom” prevenirat ćete razočarenja ili nesuglasice na putu. Ako vaša frendica očekuje svakodnevne izlaske i puno dobrih koktela, a vi mirne večeri uz knjigu, to su stvari koje je potrebno unaprijed raspraviti. Ili to pristajete li biti u upitnom smještaju kako biste imali dovoljno novaca za izlete i slične stvari. Biste li radije luksuzniji smještaj te preskočili koje razgledavanje. Sve su to važne stvari za razmotriti prije puta.

Donosimo iskustvo Petre iz Varaždina:

“Kažu da na putovanju zaista upoznate druge ljude i tako je bilo sa mnom i prijateljicom Ivanom. Bile smo u Portugalu i dok sam ja pravi gurman i željela isprobati razna jela, ona je inzistirala da svaki dan kuhamo u apartmanu. Na kraju sam sama obišla par restorana, a žao mi je što takve detalje nismo raspravile prije samog puta.”

Informirajte se

Pola uštede (ne samo novaca, već i vremena te energije) leži u dobroj pripremi. Ne morate isplanirati svaki detalj, no dobro je imati okviran plan puta. Putujete li na dulje vrijeme ili dalje relacije, razmislite o dostupnosti interneta, načinu kretanja po mjestima, kontaktiranju lokalnih vodiča. Puno toga možete rezervirati i istražiti još iz udobnosti vlastitog doma te tako u miru složiti prioritete. Facebook je prepuno korisnih grupa iskusnih putnika, gdje je velika šansa da je ono što vas muči već bila tema rasprave. Tanja iz Rijeke priča nam kako na svakom putovanju obavezno rezervira “free walking turu”. “Plaćate onoliko koliko imate/želite, a obično ih vode lokalci pa usput možete tražiti dodatni tips&tricks”, dodaje.

Osim kretanja na samoj destinaciji, razmislite i koji je najpovoljniji način putovanja. Nekada je to avion (posebice ako mjesecima unaprijed znate da put slijedi). Ponekad je to autobus ili automobil. Danas su dostupne razne usluge pa tako i ona “sheranja” automobila s drugima koji putuju u vašem smjeru, čime se znatno štedi na gorivu.

Opremite se

Bilo da se radi o ljetovanju u susjednom mjestu ili egzotičnoj destinaciji, često mogu nastati troškovi koji su se mogli izbjeći. Putujete li avionom, razmislite o opciji plaćanja veće prtljage kako bi vam stale sve potrepštine i kako ih ne biste morali tražiti i kupovati na odmoru. Osim kozmetike, to uključuje i hranu i drugu opremu, ovisno o kakvom se putovanju radi. Putujete li autobusom, cijene na odmorištima znaju biti i do 5 x skuplje, a uz malu pripremu, te troškove možete izbjeći.

Petar iz Osijeka podijelio je i svoj savjet: “Često putujem po Jadranu i obavezno posjetim lokalne restorane. No, na samom putu i na plaži nosim ono što sam pripremam. Stoga mi se isplatilo investirati u dobru frižider torbu i termosicu. Ne moram razmišljati o hrani, a i mogu cijeli dan provesti na prekrasnim plažama gdje obično i nema lokala u blizini.”

Ostajete li više dana, razmislite o tome da neke dane pripremate hranu u smještaju, a druge odlazite u restorane. Birajte besplatne plaže i lokalitete gdje se ulaz ne naplaćuje. U nekim gradovima isplati se nabaviti “pass” kojim se može itekako uštedjeti na putovanju. Njima obično ostvarujete dodatne popuste i povoljnija putovanja javnim prijevozom. Sve su to sitnice o kojima valja unaprijed razmisliti kako bi put prošao uz što više lijepih uspomena i što manje troškova!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI