Knjige koje će svakoj ženi pokazati da je jača nego što misli

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Knjige se često smatraju životnim učiteljicama, a da je to uistinu tako, potvrđuju i naslovi s popisa posebno namijenjene ženama.

Svi oni pokazat će svakoj ženi da je jača nego što misli i da iz svake situacije, koliko god bila teška, može izaći kao još bolja i kvalitetnija osoba te tako biti primjer i onima u svojoj okolini, napose djevojčicama i mladim djevojkama.

Cecelia Ahern: P. S. Volim te

Da nas nekada još više od vlastite bolesti može pogoditi smrt supružnika, pokazala je voljena Holly u svjetskom hitu P.S. Volim te. Smrt voljene osobe jedna je od najvećih boli koje osoba može iskustiti, a ni Holly nije bila izuzetak.

Nakon ljubavne priče iz bajke, čaroliju je naprasno prekinula Gerryjeva bolest, no kako je znao da mu preostaje malo vremena, svojoj je supruzi ostavio 12 pisama za godinu dana nakon njegove smrti kako bi joj olakšao proces tugovanja. Iako se na početku čini kako Holly nikada neće biti ona stara i da je umrla s voljenim partnerom, korak po korak uči kako se vratiti u svoj život, kako uživati u zraka sunca, u šalici kave, kako uopće ustati iz kreveta.

Kako se pak snalazi godinama kasnije, svjedoči roman Klub P. S. Volim te, uz koji je Holly još jednom otvorila stare rane, ali i pronašla novu snagu.

Nismo same (uredila Ivana Kalogjera)

Svaka žena koja se našla pred teškom dijagnozom raka dojke i kojoj se u tom trenutku srušio čitav svijet, a potom se uzdigla kao feniks, uistinu pokazuje da smo jače nego što mislimo.

Novinarka Ivana Kalogjera, osnivačica udruge i portala Nismo same za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka, u zbirci Nismo same okupila je intimne ispovijedi žena koje su prošle tešku dijagnozu raka, kao i priče njihovih partnera, članova obitelji i prijatelja.

Neke će vas od ovih priča rastužiti, neke će vas nasmijati, a spoznaja da nekih od autorica više nema i rastužiti. Sve su to životne okolnosti za koje svi mislimo kako se događaju nekim drugim ljudima i da se nikada neće dogoditi nama, no itekako su prisutne.

Michelle Obama: Moja priča

Nekadašnja američka Prva dama jedna je od onih javih ličnosti kojima se s razlogom divimo. Feministkinja od samog svog početka, Michelle je znala da uloga Prve dame podrazumijeva svesrdnu podršku suprugu te da sama uloga uopće i postoji zbog muškarca. I dok su brojne druge žene koje su joj prethodile, tu svoju ulogu obnašale samo figurativno, uz neizostavna pojavljivanja u javnosti, obično koji centimetar iza suprugovih leđa, Michelle je odabrala drugačiji put – i tako otvorila put brojnim djevojčicama kojima je uzor.

Sasvim iskreno Michelle u knjizi Moja priča otkriva borbu za majčinstvo, neslaganje s Barackovim političkim ambicijama, iskustvo života pod povećalom javnosti te u konačnici prilagođavanje na sasvim novi život nakon dva mandata provedena u Bijeloj kući.

Uvrštena je i u knjigu Priče za laku noć za mlade buntovnice Francesce Cavallo i Elene Favilli, svjetski hit koji je promijenio tijek razvoja dječje književnosti.

Simone de Beauvoir: Drugi spol

Drugi spol svakako je knjiga namijenjena zahtjevnijim i iskusnijim čitateljicama koja se smatra temeljnom literaturom feminizma, no tih gotovo osamsto stranica vrijedi čitanja jer će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena davne 1949. kada je, naravno, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena. No riječ je o najvažnijoj ženskoj knjizi svih vremena.

Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz povijest, o izazovima braka i majčinstva te o mogućnosti da žena sama bira hoće li ili neće postati majka i supruga, o seksualnosti, djevičanstvu, o ženskom radu, o književnim ženskim likovima i mnogim drugim temama autorica nastoji prodrijeti u žensku bit, a sve to ovija u filozofski pravac egzistencijalizma.

Uz ova i druga vrlo važna pitanja i odgovore, Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata i biti samosvjesna i slobodna žena koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. U konačnici, pokazuje da nema toga što žene ne može preživjeti.

Rachel Hollis: Curo, trgni se!

Ponešto drugačija i humoristična knjiga svakako je Curo, trgni se!, autorice Rachel Hollis, jedne od najpoznatijih svjetskih blogerica, koja je prije nekoliko godina pokrenula je iznimno uspješnu lifestyle stranicu TheChicSite na kojoj ženama diljem svijeta pomaže životnim savjetima, istodobno im bez ustručavanja otkrivajući kaos vlastita života.

Ono što je najvažnije, naglašava kako žena mora učiniti sve što je u njenoj moći kako bi postala sretna i samouvjerena žena kakva je oduvijek željela biti. Život je tu da se živi punim plućima, bez obzira na sve stranputice, trnje i kamenje koje pritom susrećemo. A ako žena nešto može, to je onda svakako izaći još jača iz svake teške priče u kojoj se našla.

Clarissa Pincola Estes: Žene koje trče s vukovima

Dr. Clarissa Pinkola Estés, priznata je znanstvenica, pjesnikinja, jungovska psihoanalitičarka, i, kako sama voli naglasiti, cantadora, pripovjedačica. Bestseler Žene koje trče s vukovima preveden je na tridesetak jezika. Osnovno je obilježje njezina rada u istraživanju psihe i u posttraumatskim tretmanima, kao i njezinih književnih djela, tumačenje starih arhetipskih bajki, priča i tradicionalnih narodnih pjesama.

Kroz bajke i usmenu predaju, kroz priče prenesene iz davnina, autorica tumači njihove poruke, odnose između likova, crpi priču, vodi, zaključuje. Govori o ženi. Govori o oku nevidljivome, poznatome samo duši. Jer, priča liječi.

Moderna je žena zbrka aktivnosti. Pod pritiskom je da svim ljudima bude sve i sva. Ponekad je krhka majka onaj labud kojega su odgojile patke.

Izvor: akta.ba

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI