Kome treba i kako ga koristiti?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Imate li tvrtku i usluge ili proizvode pružate samo u jednom gradu ili županiji, lokalni SEO među glavnim je alatima za vaš poslovni napredak. Google, najveća tražilica na svijetu, adresa je na koju svi dolazimo kada nam treba pomoć da pronađemo automehaničara, apartman, kozmetički salon ili riblji restoran u blizini. No, Dino iz Dubrovnika i Ivan iz Zagreba koji na Google upisuju iste ključne riječi tražeći recimo, frizerski salon za muškarce, neće dobiti iste rezultate od tražilice.

Zašto?
Zato što će im Googleov algoritam ponuditi najprije frizerske salone koje se nalaze u njihovoj blizini. To je zato što Google „radi“ po principu lokalne optimizacije.

Evo par savjeta kako ćete najbolje iskoristiti lokalni SEO ako je vaše poslovanje koncentrirano na određenom području.

Postavite Google My Business profil

Google My Business nije jedini lokalni SEO alat, međutim među prvima je koji će se prikazati publici i potencijalnim kupcima koji traže vaše usluge ili proizvode upisujući ključne riječi u tražilicu. GMB je posebno poželjan imate li fizičku lokaciju na kojoj poslujete. Na važnosti je dobio od pojave pandemije a njegovo korištenje je potpuno besplatno.

Jednom kad profil postavite, nemojte na njega zaboraviti! Redovito ažurirajte sve podatke, uključujući radno vrijeme, dodajte nove proizvode ili usluge, postavljajte fotografije i videa, pišite objave i svakako se posebno angažirajte oko primanja i odgovaranja na recenzije vaših klijenata tj. kupaca. Treba li vam pomoć oko postavljanja GMB profila, pročitajte upute u mom članku na d.KABINET blogu.

Optimizirajte NAP

Akronim, NAP (engl. name, address, phone number), označava ime, adresu i telefonski broj (s pozivnim brojem) vaše tvrtke. Vaš NAP trebate smatrati HTML tekstom koji se može indeksirati na vašoj web stranici kako bi ga Google bolje prikazao u rezultatima pretraživanja temeljenim na lokaciji. Najčešće mjesto na web stranici za postavljanje NAP-a je u podnožju stranice. Osim toga, trebali biste uključiti i svoj NAP na stranicu “Kontaktirajte nas”.

Optimizirajte sadržaj na web stranici

Kada je riječ o sadržaju na web stranici, svaki novi članak na blogu nova je indeksirana stranica kojom ciljate određeno geografsko područje specifičnim izrazom za pretraživanje i nova prilika da vas prije pronađu u rezultatima tražilice (SERP).

Svaki put kada napišete dio sadržaja, morate ga optimizirati za tražilice korištenjem ključnih riječi u URL-u, naslovu, title tagu, meta opisu, alt-tekstu i čitavom članku.

Što se više potrudite oko ovih dijelova SEO optimizacije to ćete imati bolje rezultate za lokalna pretraživanja “u mojoj blizini” („near me“).

Nemojte zaboraviti na društvene mreže

Google smatra da je sadržaj koji se dijeli na društvenim mrežama osobito važan za lokalni SEO.
Možete se u to uvjeriti i sami. Odmah nakon GMB profila nekog brenda, uz web stranicu, na tražilici će „izletjeti“ i njegova Facebook ili Instagram stranica.

Nakon što odaberete na kojim društvenim mrežama ćete se promovirati, osmislite strategiju objava na društvenim mrežama i budite redovni u dijeljenju sadržaja uz povremene sponzorirane kampanje. To je moj najkraći savjet.

Naziv domene

Vaši su kupci isključivo na području Republike Hrvatske i nemate namjeru širiti se na druga, inozemna tržišta? Onda odaberite nacionalnu domenu. To je praktično i jednostavno rješenje.

Bilo da radite lokalni ili općeniti SEO, govorimo o poslu koji zahtijeva posvećenost i rad u kontinuitetu. Optimizacija same web stranice ali i trud koji ulažete u promociju izvan nje, u konačnici će vam dati najbolje poslovne rezultate.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI