Krivo je more!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Život se sastoji od bezbroj odluka. Koliko dugo smo ujutro prali zube može promijeniti tijek dana i tijek našeg života. Zbog toga je važno planirati budućnost, ali istovremeno moramo biti spremni na promjenu i dovoljno fleksibilni da joj se prilagodimo.

Svaka odluka koliko god se ispravna čini može u trenutku postati “pogrešna”.

Ako posjedujete svoju priču, možete napisati kraj.

Brené Brown

Mogli smo biti “osigurani” i financijski i emotivno ali ništa nas nije moglo zaštiti od virusa. Možemo imati fantastičan imunitet ali ništa nas ne može zaštiti od rata. Možda možemo pobjeći od rata ali ne možemo pobjeći od klimatskih promjena. Pa čak i da možemo pobjeći na drugi planet, ne možemo pobjeći od vlastitog uma.

Svijest o tome omogućava nam da aktivno sudjelujemo u svakom iskustvu. A preuzimanjem odgovornosti za vlastite odluke, emocije i akcije, sudjelujemo u svemu na potpuno drugačiji način jer tada znamo da je sve dio iskustva.

Što ti misliš?

U situacijama koje su nove ili smo neodlučni tražit ćemo podršku, što je sasvim u redu. Ali preuzeti odgovornost za svoje odluke iznimno je važno. Iako to, govoreći iz vlastitog iskustva, nije jednostavno i puno je lakše okriviti nekoga drugoga.

Ali ako nismo odgovorni za naše odluke koje su rezultirale neuspjehom tada nismo odgovorni niti za naše rezultate i uspjehe.

Problem nastaje kada želimo priznanje za uspjehe ali ne želimo prihvatiti odgovornost za neuspjehe pa tražimo krivca. Jedno bez drugog ne ide. Ili ste odgovorni ili niste. To je dio života i bilo kojeg iskustva s kojim se svakodnevno susrećemo.

Svaka odluka je vaša!

Ako vam partner, naprimjer, predloži da se preselite u novi grad i u osnovi potpuno promijenite svoj život kako bi bilo skupa, to ne znači da je on kriv za vašu odluku ako dođe do prekida. Kriv je isto koliko i more u onoj pjesmi, bilo je tu i utjecalo je na atmosferu!Može se dogoditi da se vi predomislite i jednako tako niste odgovorni za osjećaje druge osobe. Ali za svoje uvijek jeste.Nije to uvijek lako niti prihvatiti niti živjeti jer puno stvari je izvan naše kontrole i dio su povjerenja u život.Ali kriviti nekoga ili nešto gubitak je vremena i neće nam pomoći da nastavimo dalje. Kada prebacujemo odgovornost na osobu ili okolnosti predajemo vlastitu moć i gubimo samopouzdanje.Bez samopouzdanja postajemo još neodlučniji i veća je mogućnost da ponovo donesemo pogrešnu odluku.Ili bolje rečeno, tako ćemo ju doživjeti.

Nema šanse da ćemo ostvariti svoj puni potencijal sve dok ne prestanemo okrivljavati jedni druge i ne počnemo prakticirati osobnu odgovornost.

John G. Miller

Zašto se to meni događa


Često ne želimo iskustva koja nam ulaze u život jer volimo naše rutine zbog načina funkcioniranja uma. Ali kada si pružimo priliku i otvorimo um, nova iskustva mogu otvoriti potpuno drugačiji pogled na život za koji nismo ni znali da imamo mogućnost živjeti. A sve novo što naučimo jača nam samopouzdanje što će uvijek doprijeti da se bolje nosimo s bilo kojom situacijom jer tako dodajemo novu vrijednost u naš život.Sljedeći puta kada okrivite nekoga ili nešto za vaše odluke ili okolnosti, osjetite kako se zaista osjećate.

Jesu li to vaše odluke ili jekrivo more?

Mindset žrtve razvodnjava ljudski potencijal. Ne prihvaćajući osobnu odgovornost za svoje okolnosti, uvelike smanjujemo svoju moć da ih promijenimo.

Steve Maraboli

The post Krivo je more! appeared first on She.Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI