Kuhaj, zamrzni i hrani se zdravo

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako se “home manageri” iliti mi “obične” žene nosimo s izazovom svakodnevnog prehranjivanja obitelji? Ima dana kada smo pretrpane s poslovnim i obiteljskim obavezama, dolazimo kasno kući gdje nas čekaju gladna (čitaj glasna) usta, a ipak im želimo na stol staviti zdrav obrok.

Rješenje je u kuhanju na veliko i zamrzavanju domaćih (polu)gotovih jela.

Vjerovali ili ne, “iskusne” kuharice ovako u jednom danu mogu pripremiti 15-30 gotovih jela koja je potrebno samo odmrznuti i podgrijati. Ako mrzite samu pomisao na to da bi cijeli dan trebale biti zatvorene u kuhinji, kuhajte i zamrzavajte svaki drugi dan po jedno jelo na način da udvostručite ili čak utrostručite količine u receptu i polako ali sigurno i vaš će zamrzivač imati dostatne zalihe domaćih gotovih jela.

Ova metoda pripremanja obiteljskih obroka je vrlo popularna jer štedi vrijeme i novac te osigurava zdravu prehranu bez obzira na nedostatak vremena s kojim se suočavate tijekom radnih dana.

3, 2, 1 … kreni!

Prije nego krenete u akciju, saznajte koje namirnice i jela zadržavaju kvalitetu i nakon zamrzavanja, te koliko dugo ih možete čuvati u svom zamrzivaču:

  •  juhe i variva, punjene paprike, sarma, jela od graha – do 4 mjeseca
  •  mesne štruce i savijače, pečeno meso i riba, pečene i punjene palačinke – do 3 mjeseca
  •  kruh i peciva – do 3 mjeseca
  •  slastice (sitni kolači, torte, pite) – do 3 mjeseca

Zatim provjerite koje namirnice već imate u svom domu. Napravite inventuru svog hladnjaka, zamrzivača, kuhinjskih ormarića i špajze.

Provjerite popuste trgovačkih lanaca, te ovisno o namirnicama na akciji isplanirajte što ćete kuhati. Kupite veće količine, ali samo onoliko koliko ste sigurni da ćete potrošiti.

Odlučite što ćete kuhati i kada, prikupite recepte i ispišite potrebne količine namirnica, te na temelju toga sastavite shopping listu.

Važno: ovaj način kuhanja nije lagan.

Potrebno je uložiti stanovito vrijeme i napor kako bi se sakupili prikladni recepti, isplanirali obroci, izradile shopping liste i nabavile sve potrebne namirnice. I ne zaboravimo vrijeme za kuhanje.

Savjet više

Nekoliko savjeta za zamrzavanje (polu)gotovih jela:

  •  začine, pa čak i sol dodajte jelu nakon odmrzavanja
  •  isto je i s ostalim namirnicama, kao npr. jaja i vrhnje koja se dodaju pred kraj kuhanja
  •  nakon kuhanja ocijedite juhu, te odvojeno zamrznite meso, povrće i juhu
  •  tjestenina, riža, puding, kuhani krumpir i tvrdo kuhana jaja nisu prikladni za zamrzavanje – s obzirom na to da su to namirnice čija priprema je brza, dodajte ih u polugotovo jelo nakon odmrzavanja

Nakon što ste skuhali svoja domaća (polu)gotova jela, brzo i dobro ih ohladite, spremite ih u vrećice za zamrzavanje ili kvalitetne plastične spremnike.

Jasno ih obilježite (stavite naljepnicu s datumom pripreme i nazivom jela) i uredno složite u svoj zamrzivač.

Domza5

The post Kuhaj, zamrzni i hrani se zdravo appeared first on She.Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI