Ljubav je slijepa – kad vas izgled zavara

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ljubav je slijepa

U ljubavnoj jednadžbi veza počinje od zaljubljenosti. Kemija, leptirići u trbuhu, lupanje srca koje izaziva ta fatalna osoba dokaz je da se nešto događa. Postanemo zbunjeni i emotivni, ali samim time i podložni manipulaciji. No, za ljubavnu vezu zaljubljenost nije dovoljna. Zašto? Kad nakon određenog vremena kemijska reakcija splasne, nije vam dovoljan samo čaroban osmijeh osobe da bi učinili ono što osoba traži. Kako bi postigli kompromise u vašoj zajednici i odrekli se nekih stvari kako bi funkcionirali, više nije dovoljno da vas ta privlačna osoba samo pogleda svojim fatalnim pogledom.

I tu nastupa problem zaslijepljenosti nečijom atraktivnom vanjštinom. Naime, mnoge atraktivne osobe misle da im je samo nebo granica i rukovode se svojim egom sebično tražeći da sve bude po njihovom.

Sretala sam takve muškarce i svi su govorili isto: „Pa ja mogu imati ženu koju hoću, sve trče za mnom i ako nećeš ti hoće neka druga.“ Manipuliranje fizičkim izgledom nema plodno tlo ako žena ima zrelu dozu samopouzdanja. Samo zato što je neki Playboy iz teretane izgradio bazu obožavateljica ne znači da mu je dozvoljeno ponižavanje i podcjenjivanje drugih žena koje se ne daju tako lako manipulirati.

No takvi tipovi ne prolaze nekažnjeno. Zbog ega često mogu izgubiti dobru priliku, ženu koja je bila ona fatalna, ali je bila svadljiva, konfliktna, nije bilo po njegovom, pa će tražiti utješnu nagradu. Dakle, trenutna žena nije bila prvi izbor, ali draga je, pokorna, poslušna, šutljiva i ona ostaje.

Povezano: Okus poraza – bacaju li vas porazi u očaj ili vas motiviraju

Privlačnost nas može dovesti do krivih odluka

Privlačnost nas može dovesti do krivih odluka koje ćemo kasnije požaliti jer su bile donesene pod utjecajem hormona. „Ali, kako sam mu mogla to odbiti, on je tako sladak…“

Ona izreka koja kaže da treba najviše voljeti samu sebe nema osnovu u egoizmu, nego u samopoštovanju. Dakle, kad vas ljubav prema nekome tjera da stojite u redu i gazite samu sebe, onda nešto nije u redu. Prava, zrela veza funkcionira tako da partneri poštuju jedno drugo a time i međusobnu individualnost.

Jedne večeri on i ona žele gledati film.
„Ja bih nešto romantično.“
„Ja bih akcijski film.“
„A da nađemo neku dramu?“

I gleda taj par film zajedno, bez osjećaja gorčine u ustima, bez da su se morali nekome pokoriti. Slijep kraj zdravih očiju je onaj tko će podilaziti drugoj osobi jer mu je privlačna. Prihvaćanje uloge otirača je početak kraja. Takva osoba nije svjesna da je prihvaćanjem tog zadatka sebi potpisala da će kraj nastupiti i da će, ako bude uvijek prihvaćala, biti drugotna.

„Ali, sve sam učinila za njega“, jadala se osoba X , nakon što ju je ostavio nakon deset godina veze.

Upravo zato što ste nekome podilazili, prestali ste biti u središtu nečijeg interesa, izmanipulirani ste. Mišići, lijep osmijeh i divne plave oči nisu vrijedne toga.

Povezano: Ljubav na prvi pogled

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI