Lutkice postaju prijateljice, plišanci bolesnici koje treba izliječiti… Igra uloga je neprocjenjiva za djetetov razvoj!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Najprirodniji i najlakši oblik učenja za svako dijete je igra. Igrom dijete upoznaje  svoju  okolinu,  uči  o  sebi,  o  drugima i o  svijetu  općenito.  Razvija  svoju  kreativnost  i  maštu,  a igra potiče i njegov intelektualni razvoj – razvija se pamćenje, sposobnost  koncentracije  i  pažnje.  Također,  kroz mnoge igre dolazi  i do  razvijanja  i tjelesnih  sposobnosti  koje  su  neophodne  za  djetetov  razvoj.

Igra pretvaranja ili igra uloga iziskuje mnogo kreativne energije – djece i roditelja. Lutkice postaju prijateljice, medvjedići mali bolesnici koje treba izliječiti, figurice kupci u trgovini iz mašte…

Kroz scenarij u kojem dijete, primjerice, priprema ručak za sve plišane igračke pa i sebe dijete igra različite uloge. Preuzimanjem nekoliko uloga odjednom (mame, tate, kuhara, poslužitelja, blagajnika…), stalno smišlja novi dijalog za svaku od uloga, postavlja probleme i traži rješenja. Istraživanja su pokazala da su djeca čiji roditelji s njima svakodnevno pričaju o prirodi ili čitaju priče, sklonija takvoj igri.

Odabir igračaka i igranje uloga

Roditelji najčešće stvaraju drugačije okruženje za muško dijete te drugačije za žensko dijete – od uređenja sobe, boje, namještaja u njoj pa sve do igračaka koje se nalaze u sobi.

Setovi alata, radionice, bezbroj autića… Odmah pomislimo na dječake, no moramo pojasniti da se i djevojčice mogu igrati tim istim igračkama, kao što dječaci mogu kuhati u kuhinji.  Najvažnije je u igri pratiti interese i potrebe djeteta te zaboraviti na rodne stereotipe u kojima djevojčice ne mogu biti automehaničari. Kroz igru uloga djeca upoznaju i različita zanimanja i razvijaju poštovanje prema svima.

Naši prijedlozi

Ecoiffier Super piknik sadrži pribor, tanjure, šalice i čaše i idealan je, primjerice, i za učenje ponašanja za stolom, a lijepo se kombinira i sa  Modularna kuhinja Ecoiffier koja je opremljena pločom za kuhanje, sudoperom, pećnicom, grill pločom i stolom za blagovanje… Pravo mjesto za prvo kuhanje obroka svakog kuhara!

Prljavo suđe više nije problem! Uz set za pranje posuđa tvrtke Ecoiffier pripremite malo sapunice i operite tanjure, pribor za jelo, lonce i šalice. Nakon pranja ostavite ih da se osuše u priloženoj polici za ocjeđivanje.

Blagajna Minnie Mouse i košara za kupovinu Minnie savršene su za zabavnu igru prodaje, kupnje i maštovite igre. Uz voće i povrće – trgovina lako postaje voćarna ili tržnica i igra postaje učenje o zdravoj prehrani.

Svako dijete barem jednom u svom životu sanja biti liječnik ili veterinar, tu će Tegole medicinski kovčeg biti odličan izbor jer sadrži sve važne medicinske alate, a uz zvučne efekte djeci će biti još zabavnije. Svejedno tko je pacijent – lutka, plišani medvjedić ili roditelji – dijete se tijekom igre uči i razvija pozitivan doživljaj odlaska liječniku.

Tegole alat u kovčegu s bušilicom na baterije ima više dijelova: alat, mali dodaci – čekić, kliješta, 2 vijka, 2 matice, 2 nastavka za bušenje, odvijač, maska za usta i letvica i bušilica na baterije s dva različita nastavka za bušenje. Vaš mali majstor je tu!

Naravno, ne zaboravite se uključiti u dječju igru jer će tako igra biti zabavnija, a igračke ispuniti svoju funkciju.

Bogatu ponudu zanimljivih igračaka za igranje uloga pronađite na Baby Center webu, a sve aktualne akcije su ovdje. Baby Center će svakodnevno na Instagram profilu informirati svoje pratitelje o korisnim sadržajima kao i tekućim aktivnostima.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI