Madeži: Ukras na koži ili nešto više?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


S dolaskom toplijih dana, naša koža sve je izloženija suncu i zahtjeva posebnu zaštitu. Ništa manju zaštitu ne zahtijevaju ni madeži, koje je važno i redovito pregledavati jer iza tih simpatičnih ukrasa na tijelu ponekad se može kriti zdravstvena opasnost.

Atipični madeži

Madeži su dobroćudne promjene na koži, a mogu biti u boji kože, smeđi, pigmentirani, plavi, u razini kože ili iznad, na peteljci, s ili bez dlaka. Njihova veličina također može varirati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a ponekad mogu zahvaćati i velike površine kože (kongenitalni madeži).

Kako bi razlikovali normalan madež od atipičnog, koristi se pravilo ABCDEFG. Radi se o pravilu koje nam pozornost skreće na asimetriju, rubove, boju, promjer, promjene, dizanja i rast madeža. Također, primijetite li osjećaj svrbeža ili peckanja madeža, svakako se obratite dermatologu. Uz spomenuto, ne smiju se zanemariti ni klinički znakovi upale, krvarenja i pojava ranica.

Maligni melanom

Maligni melanom jedan je od najzloćudnijih tumora kože i sluznica. Agresivan po prirodu, širi se putem krvi i limfe. Sve veće izlaganje suncu u današnje doba, dovodi i do povećanog broja oboljelih od melanoma. Riječ je o bolesti koja više nije rezervirana samo za osobe starije životne dobi, već ju uočavamo i kod mnogo mlađih osoba. Stopa smrtnosti od melanoma u Hrvatskoj je izuzetno visoka. Tome je tako zbog činjenice da se bolest dijagnosticira u uznapredovalom stadiju. Dobra je vijest da praćenjem madeža i redovitim preventivnim dermatološkim pregledima madeža uz dermatoskopiju možemo doskočiti toj crnoj statistici.

Dermatološki pregled prva je linija u obrani od raka kože. Bezbolan i brz, dermatološki pregled madeža omogućuje analizu pigmenata i strukture promjena kroz slojeve kože, što nije vidljivo golim okom. Odmah po pregledu ustanovljuju se eventualno odstupanje od normale. Upravo se tako omogućuje otkrivanje melanoma u najranijoj fazi i njegovo uspješno liječenje.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI