Međimurska gibanica, čarolija sa sjevera Hrvatske

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Međimurje, područje na krajnjem sjeveru Hrvatske, omeđeno je rijekama Murom i Dravom. Zapadni dio dotiče obronke Alpa, dok su središnji i istočni dio ravnica Panonske nizine. Međimurje je počašćeno nadimkom Hortus Croatiae što znači Vrt Hrvatske jer je zbog duge poljoprivredne tradicije stoljećima zemlju opskrbljivalo vrhunskim sastojcima koji su se koristili u maštovitim jelima s domaćim dodirom.

Pravi gurmani znaju da se u Međimurju uživa u hrani. Jednostavnost u pripremi, ali raskoš u okusu, odlika je koja krasi tradicionalnu međimursku kuhinju. Njena posebnost leži u uspješnom spajanju gotovo nespojivih okusa. Jelo koje će vam pružiti pravi gurmanski doživljaj poznata je Međimurska gibanica.

Kao sastavni dio naše nacionalne kuhinje koji u punom smislu predstavlja jedinstven kraj iz kojeg potječe, Međimurska gibanica. Slatka je perjanica međimurske gastronomije, a čini je fantastičan je spoj svježeg kravljeg sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i maka, nadjevima razdvojenim sočnim vučenim korama.

Priprema međimurske gibanice

Slatkoljupci koji spremaju Međimursku gibanicu znaju kako se na sloj tijesta položenog u namašćenu posudu stavljaju prethodno pripremljena četiri nadjeva naizmjence s vučenim korama. Red kore, red nadjeva, sve dok se svi ne rasporede po slojevima jedan iznad drugog: mak, sir, orasi i jabuke. Slaganje se završava korom na vrhu. Sve se na kraju prelije vrhnjem u koje može biti umiješan žumanjak ili rastopljen maslac. Zatim se pospe slatkim snijegom. Peče se u pećnici oko 40 minuta do jednog sata. Nakon toga se hladi i reže na komade obliku kocke ili kvadra. Jednako je ukusna kada se servira topla kao i kada se servira hladna. Međimurska gibanica spoj je okusa koji još dugo ostavlja trag u sjećanju.

Ukoliko vas put odvede u Međimurje, ovu slasticu nemojte nipošto preskočiti, a u međuvremenu uživajte u Ekos Međimurskoj gibanici, vjernoj tradiciji, čaroliji koja dolazi sa sjevera Hrvatske.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI