Meditacija osigurava bolji uspjeh u školi i smiruje hiperaktivnu djecu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sve je veći broj djece koja u sve ranijoj dobi pokazuju simptome stresa i anksioznosti, nemirna su i teško zadržavaju pažnju. To postaje veliki problem, osobito jednom kad sjednu u školske klupe.

Kako pomoći tim mališanima?

Brojni primjeri u praksi pokazali su da kažnjavanje djece tjeranjem u kut ili udaljavanjem sa sata na njih uopće ne djeluje. Međutim, meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Upravo ovu metodu su eksperimentalno uvele neke škole u Americi i ostvarile – fantastične rezultate.

Meditacija vodi do boljih rezultata u školi

Istraživanja pokazuju da su školska djeca koja svaki dan nekoliko minuta prakticiraju meditaciju:

  • pažljivija na satu
  • postižu bolje rezultate u školi
  • manje su nemirna
  • znatno rjeđe su agresivna

Potvrdila je to i studija provedena u Sydneyu u Australiji.

Nakon što djeca koja imaju poremećaj pažnje počnu prakticirati meditaciju njihovo se stanje mijenja nabolje – lakše se fokusiraju, manje su hiperaktivna, bolje se povezuju s roditeljima te imaju više samopouzdanja.

U Osnovnoj školi Roberta W. Colemana u američkom Baltimoreu ne postoji uobičajena kazna za “zločestu” djecu. Umjesto toga nestašni školarci odlaze u šarenu sobu za meditaciju, u kojoj vlada ugodno ozračje, a prostor je ispunjen ukrasima, svjetiljkama i mekanim jastucima na kojima djeca sjede.

U sklopu izvanškolskog nastavnog programa pod nazivom “Holistic me” učitelji uče djecu kako pravilno disati i meditirati, a nakon toga djeca mogu o svom ponašanju razgovarati sa stručnim osobama.

Da je riječ o doista uspješnom programu, potvrđuje i činjenica da tijekom dvije godine od njegova uvođenja nisu imali nijedno isključenje iz škole. Jedan od svijetlih primjera je i škola u New Havenu u Connecticutu, koja je uvela jogu i meditaciju triput tjedno.

Kod djece koja pohađaju te satove primijećeno je znatno smanjenje kortizola, hormona stresa. Zahvaljujući meditaciji djeca mogu, kada je to potrebno, obuzdati pretjeranu imaginativnost i “brbljavost” uma.

Ako zbog nemirnih misli imaju problema s praćenjem nastave, uvođenje kratke meditacije na dnevnoj bazi pomoći će im da se usredotoče na jedan zadatak.

Kako početi?

Sarah Wood, bivša školska učiteljica i hipnoterapeutkinja, kaže da je puno lakše meditaciji učiti djecu nego odrasle. To je zato što su djeca intuitivna, vizualna, maštovita i lako zadržavaju u glavi zamišljene predodžbe.

Treba im samo dati osnovne upute o sjedenju: zauzimanje ugodnog položaja, zatvorenih očiju, duboko disanje… i nakon toga s njima je sve jednostavno.

Prije spavanja djetetu možete čitati omiljenu bajku ili priču.

U priču uklopite nekoliko rečenica vođene meditacije, primjerice:

  • Sada se počinješ osjećati ugodno, potpuno mirno i opušteno…
  • Dok slušaš ovu priču, probaj isključiti sve zvukove oko sebe i samo slušaj moje riječi…

A zatim nastavite s pričom za laku noć.

To će djetetu pomoći da se i u svakodnevnom životu isključi iz buke koja ga okružuje i usredotoči samo na jedno, ono što mu je u tom trenutku važno.

Izvor alternativazavas.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI