Mitovi o aknama prenose se s koljena na koljeno

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Upalna stanja kože koja se događaju zbog promjene u folikulu dlake ili njoj pridruženoj lojnoj žlijezdi zovemo aknama. Neki će ta stanja nazivati prištićima ili bubuljicama. Najčešće muče tinejdžere, a neki im se „raduju“ i u tridesetim i četrdesetim godinama. Nekad i kasnije.

Njihovom iskorjenjivanju ne pomažu ni najpoznatiji mitovi.

Čokolada uzrokuje akne

Iskreno, prehranom se može puno toga regulirati. No, činjenica koja često buni je ta da vaša prijateljica jede čokoladu kao luda, a lice joj je savršeno?

Doista, konzumacija nekih namirnica može pogoršati simptome akni, poput prehrane bogate „lošim“ ugljikohidratima, no trebalo bi uzeti u obzir i druge utjecaje, primjerice pušenje cigareta. Naravno da će cijeli organizam, pa tako i koža, biti zdraviji s prehranom koja obiluje vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama (povrće, voće, riba, orašasti plodovi, sjemenke, hladno prešana biljna ulja).

Prišteve treba istiskivati

Pa i ne baš! Iako je teško odoljeti, istiskivanje u radinosti „sam svoj majstor“  može uzrokovati još veću infekciju, a moguće da će vam ostati i ožiljci. Čistom papirnatom maramicom, istisnite samo onaj prišt koji ima na vrhu „kapicu“, dakle zreo je, te dezinficirajte područje.

Ovdje svakako treba naglasiti da je redovito čišćenje kože lice iznimno bitno u borni protiv akni no to treba raditi profesionalna, stručna i educirana osoba kakvu nalazimo u dermatološkim ordinacijama.

Sunčanje i solarij ublažavaju simptome akni

Ne postoje dokazi da pojačano izlaganje suncu ili korištenje solarija može ublažiti akne. Potamnjela koža ili čak blago izgorena može se činiti kao dobro rješenje. Naizgled se smanji broj akni jer se crvenilo manje vidi, ali to nikako nije zdravo i dugoročno rješenje. Osim što je pretjerano izlaganje suncu štetno za kožu i naše zdravlje, danas znamo da ako kožu s aknama ne štitimo od sunca tijekom ljeta na kraju ljeta stvari postaju još gore.

Naime, sunce potiče zadebljavanje gornjih slojeva kože i začepljenju pora, isušuje površinski sloj kože i koža počinje u još većoj mjeri proizvoditi sebum. Rezultat na kraju ljeta: duboke, upalne akne.

Ducray preporuke

Dermatološki laboratoriji Ducray su stručnjaci na ovome polju i ne brinu se samo za kožu sklonu aknama, nego i za mentalno zdravlje, te im je cilj stvoriti sretne, zadovoljne ljude koji imaju pozitivno mišljenje o sebi. Njihova omiljena Keracnyl linija nudi rješenje kod svih problema masne kože sklone nepravilnostima, kako kod adolescenata tako i kod odraslih.

Specifičnost linije leži u patentiranoj inovaciji, Myrtacine®,100% prirodnom djelatnom sastojku, izoliranom iz lista biljke mirta. Uključuje proizvode za higijenu i njegu koji se primjenjuju kod blažih i umjerenih oblika akne; masnog sjaja kože, mitesera i prištića te kod težih oblika akni koji zahtijevaju lokalnu ili oralnu terapiju.

Novi dodatak u Keracnyl liniji je Celastrol, biotehnološki aktivni sastojak koji blokira proizvodnju proupalnih citokina IL-17 i stoga djeluje na vidljive i nevidljive upale. Zvijezda u borbi protiv nepravilnosti, Keracnyl PP postaje Keracnyl PP+, pojačan sinergijskim učinkom patentirane kombinacije Myrtacina®, Celastrola i vitamina PP , koji uklanjaju nepravilnosti i tragove akni već 7 dana nakon korištenja.

Važno je naglasiti da se kod svih oblika akni, pa i onih blagih, uvijek se preporučuje savjetovanje s dermatologom, jer će on svojim pregledom, savjetom i po potrebi terapijom pomoći u sprečavanju pogoršanja bolesti i posljedica poput nastajanja ožiljaka.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI