Motivacija je važna za ostvarenje ciljeva, evo kako je održati!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Održavanje motivacije za vježbanje i ostale aktivnosti

Kad vam se ne da, kad ste umorni, a znate da biste trebali npr. odraditi trening ili pripremiti ručak za sutra možete postupati na dva načina:

  • Prvi je da se bez previše razmišljanja ustanete i počnete spremati, raditi to što trebate (iako vam se ne da). Svjesno ignorirate unutarnji glas koji daje izlike zašto bi to mogli odgoditi za neki drugi put.
  • Drugi je da počnete unutarnji dijalog sa samim sobom (jer vam se toliko ne da pokrenuti da se morate uvjeriti i argumentirati zašto je napuštanje trosjeda vrijedno toga). Ako želite, pronaći ćete razlog zašto ćete ustati. Ako ne želite, pronaći ćete opravdanje zašto baš sad nije pravi trenutak za to i zašto ne možete.

Motivacija zapravo nije bitna. Ono što je bitno je odluka i volja. Što želite? Želite promjenu, maknuti šlaufić s trbuha, osjećati se bolje, održati liniju koju ste stesali preko ljeta? Super. Stvar je jako jednostavna. Vježbajte, stvorite si rutinu, naučite što je dobro za jesti, što nije i ustrajte u tome bez obzira na vrijeme, umor, djecu, muža/ ženu, posao i obaveze.

Ne postoji pravi trenutak, morate ga stvoriti sami

Istina koja se dosta teško probavi je da je sve moguće postići i napraviti ako to želimo. To znači da ćete se morati bolje organizirati, npr. ustati u 05:00 ujutro, ići spavati u 21:30. Uzimati dodatne vitamine u obliku dodataka prehrani da se ne iscrpite. Isplanirati dobru logistiku za dan/tjedan. Neće sve ići lako i glatko, morate biti fleksibilni i prilagoditi se promjenama koje će se događati u hodu.

Na neke stvari i situacije ne možete utjecati, ali na mnogo toga možete. Zato, fokusirajte se samo na ono što možete mijenjati jer je to jedini način da imate koristi od utrošenog vremena i energije na neki posao, zadatak… Ako ćete čekati „pravi“ trenutak da se pokrenete i nešto napravite, malo toga ćete postići. Ne postoji pravi trenutak, morate ga stvoriti sami.

Gotovo nikad mi se ne da na trening, pogotovo nakon posla i kad je vrijeme tmurno. Kad je južina jedva živim, ali svejedno teškim korakom, odem i od vježbam. Priznajem da nikad nisam požalila ni jedan trening koji sam odradila, dok mi je za svaki neodrađeni bilo žao na kraju dana.

Razvijajte rutinu

Ne postoji čarobna formula za održavanje motivacije kojom ćete postati motivirani i živjeti u vječnoj ekstazi. Ako želite nešto postići, morate sami sebe gurati i ohrabrivati. No, postoji način kako stvari mogu postati lakše, a to je da razvijete rutinu (sukladno svom cilju) i držite je se sve dok ne postane sastavni dio svakog vašeg dana. Sve možete, uz malo volje i bez puno razmišljanja o tome kad je pravi trenutak.

Prepustite se i uživajte u procesu stvaranja. Dan po dan, malo pomalo. Podijelite izazov ili cilj koji ste si zadali u više malih zadataka koje ćete lakše postizati i izvršavati na dnevnoj bazi. Tako ćete lakše ostati ustrajni, a šanse da postignete što ste naumili će se povećati. Što god da ste odlučili postići, možete postići. Zapamtite to. Trebate samo željeti i uložiti vrijeme i energiju. Tako održavanje motivacije neće biti problem.

Vaš život, zdravlje, sreća, osobni rast i razvoj su dovoljni da vas drže motiviranima da radite na sebi, da se trudite i izađete iz zone komfora, da postanete promjena koju želite vidjeti oko sebe.

Povezano: Dijelim vlastite pogreške kako ne biste morali učiti na svojima

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI