Najbolji savjeti za produktivnost koje ćete ikad dobiti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vjerovali ili ne, mnogobrojni uspješni i sretni ljudi su beznadno neorganizirani, tapkaju u magli do podne, uz bezbroj nepročitanih mailova u Inboxu.
Opsjednuti smo osobnom produktivnošću i načinom ”kako biti bolji, učinkovitiji”, a naša potraga za samopoboljšanjem više ne poznaje granice.

Prestanite biti neurotični oko vlastite učinkovitosti, odustanite od izmišljanja ”tople vode”, jer donosimo vam najlakše savjete za produktivnost koje možete zamisliti.

Otkrit ćemo vam jednu tajnu. U poslovnom svijetu, valja izboriti određeno vrijeme za strategiju i poboljšanje procesa djelovanja. Zašto? Jer ako to ne učinite, rezultat može biti destruktivan. Jer tko će dovršiti posao, ako nije jasno određeno tko radi što?

Postoji vrijeme i mjesto za sve pa nije teško zaključiti da će vas stalna potraga za načinima i osvrtanjem na puteve koji možda, ali, samo možda vode do veće produktivnosti, dovesti do zaključka da vi to niste.

Inc. donosi pet razloga zašto:

Jasan cilj

Produktivnost i rad na poslovnom ‘boljem ja’, samo su dva potpuno nejasna i općenita cilja. Kako ćete znati kada ste postigli jedan? Tako je, nećete znati. Razmatrajući ogromnu količinu beskorisnog sadržaja misli, ciljeva i ideja bez plana je totalno beskorisno.

Kontinuiran rad na poboljšanju samog sebe je razoran

Postoji jedan japanski koncept ‘Kaizen’ koji u osnovi znači ‘kontinuirano poboljšanje’. No, u tom kontekstu ”kontinuirano” ne znači ”cijelo vrijeme”. Kontinuirana promjena je neučinkovita, zbunjujuća i razorna, čak i kada je namijenjena za vašu poslovnu dobrobit.

Odaberite prioritete

Imate puno toga za obaviti, ali ne i dovoljno vremena da sve privedete kraju? Pod stresom ste zbog situacije u kojoj se nalazite? E pa, dobrodošli u klub. Najbolji, a možda i jedini način za nositi se s time je oduvijek bio određivanje prioriteta, određivanje zadataka vašeg radnog dana. Razmislite, što god se nalazilo na dnu vaše liste prioriteta i ostane ondje ne obavljeno, očito nije ni trebalo odraditi. Zemlja će se i dalje nastaviti okretati, a sunce će izaći ujutro. Osim toga, ponekad se ‘činiti manje’ može smatrati vrlinom.

Sjetite se one fraze – manje je više.

Ako nije ”strgano” nemojte popravljati

Ova fraza je preživjela test vremena zbog jednog važnog razloga – gotovo uvijek je ispravna. Ako imate stvarne probleme, svakako ih proučite, razmotrite načine njihova rješavanja i ”skinite si ih s vrata”. Ali ako nemate problem, vratite se na posao, vratite se pronalaženju posla, uživajte u životu i ostanite fokusirani.

Fokus stavite na cilj i zaboravite ‘umjerenost’

Kada imate strategiju i plan sve što trebate je fokus i provedba. Ako nakon nekog vremena shvatite da to ne funkcionira baš najbolje, dokučite zašto, pokušajte uočiti grešku u ‘koracima’ i napravite nešto drugačije.

Čak i ako ovo nisu najvažnija stajališta na putu prema uspjehu, stvari su koje bi trebale biti među vašim prioritetima. Naime, čak i ako ste beznadno neorganizirani, niste jutarnja osoba, imate ured koji izgleda kao da ga je pogodio tornado i niste očistili svoj Inbox već godinama, to ne znači da će se vaš posao propasti te da je vrijeme da budete žalosni i prepustite sve slučaju.

To samo manje-više znači da ste baš kao i većina uspješnih i inovativnih ljudi. To znači i da ste čovjek.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI