Nakon 40 godina kultni koncert Bijelog dugmeta iz Kulušića ponovno na vinilu – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Nakon 40 godina kultni koncert Bijelog dugmeta iz Kulušića ponovno na vinilu

Velika je ovo obljetnička godina za glazbu. Započeta je uz proslavu 40 godina novog vala i objavu 4 luksuzna vinilna reizdanja (“Paket aranžman”, Električni orgazam – “Električni orgazam”, Šarlo akrobata – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Haustor – “Haustor”), a završava se uz reizdanje albuma “5. April ’81” Bijelog dugmeta.

Obogaćeno vinilno reizdanje, koje stiže 40 godina nakon objave originalnog albuma, ponajbolje je live izdanje Bijelog dugmeta, najpopularnijeg i najuspješnijeg rock benda naših prostora svih vremena. Štoviše, kaže glazbeni kritičar Bojan Mušćet u knjižici reizdanja“Goran Bregović i Bijelo dugme precizno su se pozicionirali među novom, mladom publikom, koja stasava na punku i novom valu”.

“Album je promoviran na velikoj jugoslavenskoj turneji u sklopu koje su 2. ožujka 1981. godine nastupili na velikom koncertu u zagrebačkome Domu sportova. Posve neočekivano odlučili su napraviti još jedan zagrebački nastup kojim su turneju zaključili, u zagrebačkom klubu Kulušić. Rezidencijalno mjesto ne samo zagrebačkog, nego i jugoslavenskoga novog vala tako je ugostilo Bijelo dugme na nastupu koji se nije reklamirao. Ipak, usmena predaja ispunila je 5. travnja 1981. godine Kulušić do posljednjeg mjesta”kaže Mušćet. Upravo je ovaj koncert predstavio Bijelo dugme u jednom drugom svjetlu, energetski superiornijem nego na ostalim live izdanjima, a odnos između benda i publike bio je kao onaj legendarnog Queena na Live Aidu, samo u puno manjem obimu publike. Bebek je pokazao da je najbolji frontmen u povijesti rocka naših prostora, a bend je pokazao da ima itekako što za reći u vremenima procvata novoga vala. Reći će Mušćet: “Album ‘5. April ’81’ otkriva sve one sastojke zbog kojih je Bijelo dugme onda bilo veliko, snažno i nezaobilazno, a 40 godina kasnije, njegova važnost se ne smanjuje. Uvjeren sam da će biti tako i kad ovaj album doživi stotu.”

Foto: Siniša Bosanac

Ton majstor koncerta bio je Hrvoje Hegedušić koji se prisjetio tih trenutaka te je naglasio kako je nastup nekog benda u Kulušiću bio pitanje prestiža. Tada je bio ton majstor u glazbenoj produkciji Radio Zagreba, a interes za snimanja javnih nastupa bio je velik jer su tada dobili nova tonska kola s 24-kanalnom tehnologijom. Stoga je bilo i logično da će jedna veličina poput Bijelog dugmeta biti zainteresirana za korištenje takve tehnologije. Prisjetio se i jednog zanimljivog trenutka s miksanja albuma u čuvenoj “Četvorci” u Šubićevoj ulici“Brega nije bio zadovoljan zvukom snimljenog breaka na bubnjevima na jednoj pjesmi, a kako su svi već otputovali skupa s instrumentima, trebalo je improvizirati. Uzeo sam običan, drveni stolac, običan dinamički mikrofon, a Brega je uzeo palicu  i ‘odsvirao’ dionicu po stolcu. Pokušajte pronaći to mjesto na ploči – nećete uspjeti! Ne razlikuju se zvukovi bubnjeva od zvukova tog stolca. Pa sad recite da to nisu bila sjajna vremena.”

Osim tekstova Bojana Mušćeta i Hrvoja Hegedušića, knjižicu krasi i poster te autogram karta s autogramima svih članova benda koju je ustupio Mušćet iz svoje privatne arhive, a tu je i fotografija Siniše Bosanca iz Kulušića s Goranom Bregovićem u glavnom fokusu.

Album je te 1981. godine sa sobom nosio i određene kontroverze zbog naslovnice, a u razgovoru s autorom photo sessiona i konepta, sarajevskim fotografom i dizajnerom Draganom S. Stefanovićem, saznajemo kako originalna koncepcija omota uopće nije uključivala takvu naslovnicu. Tako da je uz njegovu dozvolu, ali i dozvolu oca nažalost preminule djevojčice, bosanskohercegovačkog glumca, TV voditelja i zabavljača Mladena Jeličića Troke, urađena nova naslovnica koja je i najvjerniji prikaz originalne koncepcije omota. Likovno oblikovanje reizdanja radio je vrhunski dizajner Darko Kujundžić. Za razliku od originalne prazne stražnje strane pakiranja, na reizdanju je citirana najava koncerta kultnog hrvatskog glazbenog kritičara i novinara Dražena Vrdoljaka. Uz vinil dolazi i download code za preuzimanje mp3 verzija pjesama koje su remasterirane s originalnih magnetofonskih vrpci u Croatia Records Studiju od strane Maura Širola. Za streaming servise, one koji to podržavaju, urađena je i Hi-res verzija albuma koja je od danas dostupna.

Reizdanje albuma Bijelog dugmeta “5. April ’81” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 129 kuna kao i na webshopu.

“Dobra večer i dobro došli u Kulušić. Na posljednjem koncertu u okviru jugoslovenske turneje ‘Doživjeti stotu’ pred vama su Điđi, Vlado, Zoran, Željko i Goran. U dv’je riječi – Bijelo dugme!”– Dražen Vrdoljak, Kulušić – Zagreb

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI