Ne mogu ili ne znam, pitanje je sad

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Mnoge stvari u životu, dosad, nisam probala ili napravila jer sam si govorila, ne mogu ja to. A zapravo nisam znala kako.

Ne znati i ne moći su dvije potpuno različite stvari. Pojavljuje se tu i ne želim ili ne volim ali, u ovom kontekstu, to je najčešće kombinacija ova dva stanja. Dakle, ne mogu podrazumijeva nemogućnost, a ne znam znači kako to nešto još nisam naučila.

Većinu stvari možemo naučiti i imamo mogućnost.

No, kada si u startu kažemo da ne možemo, najčešće nećemo ni pokušati jer nemamo samopouzdanja. S druge strane, ne znam povezujemo sa sramom. Sram je priznati da nešto ne znam pa je onda to lakše opravdati nemogućnošću.

Ne bojte se onoga što ne možete učiniti. Umjesto toga, bojte se načina na koji ste definirali ‘ne mogu’.

Craig D. Lounsbrough

Znam da ništa ne znam

Nisam baš naučila voljeti učenje. Zapravo, istinski učim zadnjih desetak godina. I uživam u tome.

Nemam više problem priznati da nešto ne znam jer to je potpuno u redu i znam da većinu stvari koje želim mogu naučiti.
Sve što trebam je vrijeme i volju. Motivacija dolazi kada započnem nešto novo i sa svakim sljedećim korakom.

U zadnje vrijeme je to njemački jezik. Nisam ga voljela jer ga nisam znala, a nisam ga znala jer sam si govorila da ja to ne mogu. Zapravo me bilo sram priznati da si glupo zvučim jer ne daj bože da sve što napravim, već od prve, nije savršeno.
Sve to je povezano i s odgojem i standardima društva. I očekivanjem da svi u svemu moramo biti jednako dobri. A potpuno je jasno da svako od nas ima svoje interese i sklonosti.

Mogu ja to

Kako bi se uklopili, razvili smo razne mehanizme samozaštite. Upravo takav ne mogu jedan je od njih. Ali uvijek ima vremena i ako nešto želimo naučiti, možemo.
Za početak važno si je reći to još ne znam i s vremenom ću naučiti. I, naravno, ne očekivati da ćemo odmah biti majstori.

Kada smo učili hodati pali smo bezbroj puta i nikome nije palo na pamet da nam kaže, nije to za tebe, odustani. Ali kada odrastemo dobivamo i takav feedback i onda odustajemo.

Uz to sami smo sebi najveći kritičari i time se sabotiramo.

Razumijevanje procesa učenja i funkcioniranja uma, strpljenje i vrijeme omogućava nam da napravimo ono što želimo ili što trebamo kako bi došli do onoga što želimo.
A tek onda kada pokušamo naučiti nešto novo, možemo doći i do zaključka da to ne možemo, što je sasvim u redu. Ali češće će se dogoditi da možemo.

Što vi ne znate da možete?

Usredotočujemo se na razloge zbog kojih ‘ne možemo’ nauštrb daleko većih razloga zašto ‘možemo’.

Craig D. Lounsbrough

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI