Nepisana pravila za uspješno pisanje životopisa u 2022.

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Nepisana pravila za uspješno pisanje životopisa u 2022.

Za uspješno pisanje životopisa potrebno je odvojiti vrijeme i trud. Iskusni tražitelji posla predlažu slaganje liste poslodavaca i mailova kako biste, jednom kada sve pripremite, mogli samo kliknuti “send”. Osim na natječaje, prijavljujte se i putem otvorenih molbi. Ponekad se već nude na web stranici, a ponekad ne, no to ne znači da ne možete sami pronaći kontakt i javiti se. Štoviše, proaktivnost je broj 1 način kako da što brže nađete novi posao koji ćete obožavati. Uz to, slijedite i ove smjernice i povećajte si šanse za uspjehom.

Pravilo “2 stranice”

Pisanje životopisa nije esej o vašem životu, već kratak pregled najvažnijih poslovnih postignuća. Stoga su 2 stranice maksimum, bez obzira koliko bogato iskustvo imate. Obično je standard u branši takav da za do 10 godina iskustva napišete jednu stranicu životopisa, a preko toga dvije, ako imate baš puno relevantnih stvari za navoditi. Lako se izgubiti u pisanju kada imate želju navesti sve svoje uspjehe i postignuća. No, imajte na umu da osoba koja će čitati vaš CV ima tek nekoliko minuta ili čak sekundi da “preleti” vašu prijavnicu. Na temelju nje će odlučiti pozvati li vas na razgovor ili ne. Sve što nije apsolutno nužno za CV, ostavite za intervju i tako si povećajte šanse već i prije razgovora.

“Iskrojite” CV prema opisu posla

Ovo čak i nije nepisano pravilo već vrlo važna stavka kada je na redu pisanje životopisa. Znamo sve – lakše je, jednostavnije i brže isti CV slati na razne adrese. No, ako mislite da si time povećavate šanse, zapravo ih smanjujete. Menadžeri žele vidjeti kako se vaše iskustvo i vještine uklapa u poziciju koju nude. Uspoređuju što ste napisali u životopisu s onime što su oglasili. Tako će za posao ugostitelja biti važno da imate razvijene komunikacijske vještine, no za posao unosa podataka neće. Odvojite koji trenutak više i prilagodite znanja, vještine, iskustvo i edukacije onome što piše u oglasu svakog posla. Učinit ćete si uslugu!

Tvrde vještine imaju prednost naspram mekih

Tzv. hard skills (tvrde vještine) ono su na što se danas najviše gleda prilikom biranja kandidata za intervju. Meke vještine ili soft skills ionako će izaći na vidjelo prilikom razgovora i za njih će biti vremena pokazati ih u daljnjem procesu. Pod hard skills smatramo konkretne alate koje posjedujete za obavljanje posla. Poput poznavanja MS Office-a, Skypea, Zooma i sličnih programa. Soft skills su one koje se odnose na vašu osobnost i većinom se radi o riječima koje su postale toliko generične da ih nitko ni ne doživljava u životopisu i nepotrebno zauzimaju mjesta. Poput onoga da ste marljivi, timski igrač i slično.

Povezano: HR stručnjaci otkrivaju 3 konkretne poslovne vještine koje poslodavci sve više traže

Tvrde vještine su mjerljive i konkretne i puno zanimljivije potencijalnom poslodavcu pa se i sami fokusirajte na njih uz pisanje životopisa. Ne zaboravite spomenuti i konkretne brojke i rezultate koje stoje iza vašeg rada ili korištenja određenih alata i programa. Također se preporučuje izbaciti reference koje zauzimaju dragocjeno mjesto u CV-u, čak ne morate ni pisati da su “dostupne na zahtjev”. Osim ako u oglasu jasno ne piše da su one poželjne, neće doprinijeti vašoj aplikaciji, najviše će to učiniti vi i vaše vještine!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI