Organska prehrana – prolazan trend ili održiv standard

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vrlo vjerojatno ste već čuli za pojam organske prehrane, a s obzirom na sve veću osviještenost javnosti o prehrambenoj industriji možda ste i sami poklonik konzumacije ekološki uzgojene hrane. No što je to točno organska, ili kako se u Hrvatskoj još naziva, eko prehrana i dobiva li ljudski organizam sve potrebne nutritivne vrijednosti iz namirnica koje dolaze iz ekološkog uzgoja, saznajte u nastavku članka.

Trend modernog doba ili povratak korijenima

Kao što i samo ime govori, organska hrana je uzgojena na prirodan način. Prilikom uzgoja takvih proizvoda nisu korišteni štetni dodaci poput pesticida, herbicida, umjetnih gnojiva i drugih toksičnih kemikalija, koje se u konvencionalnoj poljoprivredi inače koriste. Ako ste mislili da je organska prehrana trend modernog doba, prevarili ste se.

Način uzgoja i prerade namirnica na prirodan, odnosno organski način, bio je u potpunosti zastupljen sve do početka prošlog stoljeća kada čovjek otkriva umjetne aditive i kemikalije koje uvodi u brojne grane poljoprivrede kako bi se pospješio brži rast plodova ili pak uzgoj životinja u prehrambenoj industriji.

Ekološki uzgoj namirnica ponovno dobiva na važnosti sredinom 20. stoljeća, a danas je organska poljoprivreda jedna od grana prehrambene industrije koja bilježi snažnu stopu rasta. Ovakva se proizvodnja hrane zasniva na najboljim praksama za očuvanje okoliša, klime i biološke raznolikosti te je regulirana ekološkim principima, uredbama EU te pravilnicima i zakonima na razini države.

Proizvodi iz ekološkog uzgoja posjeduju i ekološki certifikat kojim se jamče ekološka načela uzgoja, proizvodnje i pakiranje proizvoda. Zahvaljujući prepoznatljivoj oznaci u obliku lista na ambalaži, potrošači mogu razlikovati ekološke proizvode od onih koji nisu iz organskog, odnosno ekološkog uzgoja.

Prednosti organske prehrane

Glavna prednost ovakve prehrane je pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Namirnice iz ekološkog uzgoja obiluju većom nutritivnom vrijednošću pa konzumacijom istih naš organizam dobiva pravo bogatstvo vitamina, minerala i energije. Osim toga, namirnice iz organskog uzgoja imaju bolji okus i ne sadrže toksične kemikalije i GMO sastojke. Važno je naglasiti kako se uzroci pojedinih bolesti povezuju s unosom hrane koja sadrži štetne čestice, a koja je produkt konvencionalnog načina proizvodnje i prerade.

Međutim, stručnjaci će se složiti da je za zdrav način rada organizma ključna raznolika prehrana, što znači da je u dnevne obroke potrebno uvesti različite namirnice kojima se mogu zadovoljiti potrebe za energijom i osigurati druge nutritivne vrijednosti ključne za vitalan rad organizma.

Gdje kupiti organsku hranu

Iako su se ranije namirnice iz ekološkog uzgoja mogle kupiti isključivo u za to specijaliziranim prodavaonicama, danas je izbor takvih proizvoda mnogo dostupniji. Prilikom kupovine važno je obratiti pažnju da proizvod zaista na sebi ima istaknut certifikat kojim se jamči njegovo ekološko podrijetlo. Ako želite biti sigurni da namirnice koje konzumirate nisu prilikom uzgoja tretirane pesticidima, niti sadrže aditive, birajte proizvode prvog hrvatskog brenda certificiranog za ekološki uzgoj.

Riječ je o brendu EKOZONA čiji asortiman čine proizvodi s odabranih domaćih obiteljskih polja i stranih proizvođača s dugom tradicijom, a koji zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. EKOZONA proizvode potražite u svim bolje opremljenim trgovinama i supermarketima.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI