Ovo su najbolje biografije koje morate pročitati za dozu inspiracije!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Najbolje biografije kada želite čitati nešto inspirativno

Matthew McConaughey, Greenlights

Osim što je izvrstan glumac, sada je pokazao da je jednako dobar i pisac. Ubrzo nakon objave, njegovi memoari zaslužuju mjesto na vrhu uz ostale najbolje biografije svih vremena. Tako je Greenlights postao Amazon i New York Times bestseller knjiga. Ovo iskreno i drugačije štivo prepuno je lekcija koje je glumac savladao u svojih 50-ak godina života. Kroz osobna iskustva i spoznaje uči nas kako prihvatiti i kretati se “valovima života”. Kako autor Mark Manson kaže – poanta knjige je “shvatiti da u životu nije važno pobijediti nego razumjeti”. 

Povezano: Ovo su filmovi prema istinitim pričama o kojima ćete još danima razmišljati!

David Goggins, Can’t Hurt Me: Master Your Mind And Defy the Odds

Ovo je priča o jedinom čovjeku u povijesti koji je završio elitni trening u sklopu organizacija Navy SEAL, Army Ranger i Air Force Tactical Air Controller. Iako mu djetinjstvo nije djelovalo obećavajuće. Naime, kao dječak borio se sa siromaštvom, predrasudama i fizičkim zlostavljanjem. No, odlučio je da ga takvo iskustvo neće definirati. Od pretilog mladića bez budućnosti transformirao se u ikonu američkih vojnih snaga i postao jedan od najizdržljivijih sportaša svijeta. Ovo je njegova priča o uspjehu koji je postigao napornim radom i metalnom upornošću i snagom. Inspiracija koju niste ni znali da je trebate!

Viktor E. Frankl, Man’S Searching for Meaning

Biografija koja je često na popisu must read knjiga i općenito se smatra jednom od najboljih knjiga svih vremena. Biografija prati životnu priču čovjeka koji je preživio užase koncentracijskog logora i spoznaje do kojih je kroz to iskustvo došao. Knjiga se smatra ikonom literature o mentalnoj snazi. Frankl zaključuje kako je primarni ljudski poriv potraga za smislom, a ne zadovoljenje potreba (što je Freud zagovarao).

Tara Westover, Educated

Autorica ove iznimne biografije imala je već 17 godina kada se prvi puta susrela s formalnim obrazovanjem i kročila u pravu učionicu. Do tada je živjela s roditeljima “posebnih” svjetonazora. Naime, odgajana je vjerujući kako se približava smak svijeta te je sukladno tome dane provodila pripremajući se na isti. Kako su se roditelji protivili bolnicama i doktorima, nikada nije bila u kontaktu s klasičnom medicinom. Sve se liječilo kod kuće pomoću biljaka – od opeklina do potresa mozga.

S vremenom se sama naučila dovoljno matematike i gramatike kako bi bila primljena na Brigham Young univerzitet gdje se po prvi puta susrela sa svim povijesnim i drugim činjenicama koje su njeni vršnjaci odavno znali. Njena želja za znanjem bila je toliko jaka da ju je dovela do Harvarda i Cambridgea. Educated je priča o borbi za samoostvarenjem i samostalnošću te odvajanju od obitelji i svega poznatog. Naprosto će vas oduševiti!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI