Portico: Mediteranom inspiriran slow fashion Brand iza kojeg stoji dizajnerica Doris Farac

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Portico je slow Fashion Brand koji počiva na filozofiji poštivanja prirode i slavljenja zajednice. Svi Portico komadi izrađuju se u malim limitiranim serijama, lokalno i po principima francuskih salona s početka 20. stoljeća. Glavna kreativna snaga iza Portica je Doris Farac.

Nakon završenog Tekstilno – Tehnološkog fakulteta i rada u kompaniji brze mode shvatila sam koliko moda ima razoran utjecaj na prirodu, ljude i planetu. Cijeli život znam da želim biti modna dizajnerica no u jednom trenu sam se pitala da li želim biti dio sustava koji donosi uništenje. Sve dok nisam shvatila da ako želim vidjeti promjenu u industriji da moram početi od sebe. Odlučila sam pokrenuti svoj brand i u njega dodati sve vrijednosti u koje vjerujem. Tako je nastao Portico, slow fashion brand koji stavlja naglasak na kvaliteti izrade, materijalima i zajednici“, pojašnjava Doris.

Materijale koje nabavljam su vrhunski i prirodni. Prve materijale sam nabavila u Hrvatskoj od tekstilnih firmi koje vise ne postoje, ali su još uvijek imale zalihe materijala po raznim skladištima. Kada sam iscrpila tu opciju pronašla sam tzv stockista u Italiji koji otkupljuje tekstilne viškove od kuca Visoke Mode. Radi se o materijalima koji su ostaci tekstilne industrije u Europi, a koristili su se na revijama visoke mode. Neki dizajner za haute couture ili pret-a-porter kolekciju naruči 500 m vrhunskog materijala, a potroši 410 m, preostalih 90 m spada u tekstilni visak koji potom otkupljujem od stokista za svoje kolekcije i tako taj tekstilni visak ne završava na otpadu. Ako pak kupujem novo proizvedene materijale svakako moraju imati certifikat. Tako npr radimo samo sa GOTS certificiranim novo proizvedenim pamukom jer mi GOTS (General Organic Textile Standard) jamci da nije bilo nikakve eksploatacije ni ljudi ni prirode u procesu nastanka tkanine“, objasnila je proces.

Ljeta provedena kod bake na Korčuli i ljepota Mediterana nadahnuli su Portico i novu kolekciju koja je posebna po više stvari. Radi se o Pinasa kolekciji koja obuhvaća dvije torbe i nekoliko odjevnih komada. To je kolekcija dizajnirana posebno za platformu Kickstarter gdje će biti predstavljena.

Kolekcija nosi utisak mora. „Željeli smo svoju ljubav prema moru i Mediteranu pretočiti u odjevne predmete i asesoar. Torbe su napravljene od PINATEXA i morskog jedra. Pinatex je materijal nalik na kožu koji se dobiva prešanjem listova ananasa, a materijal jedra je izdržljivi i super dugotrajni dacron. Odjevni komadi su napravljeni od već spomenutog GOTS pamuka i talijanske mješavine lana i viskoze.“

Sve su Pinasa torbe ručno rađene, u malim manufakturama u vlasništvu i pod upravom žena, dok će odjevne komade proizvesti socijalna zadruga iz Čakovca Humana Nova. Krajnja misija branda je sudjelovati u stvaranju nove budućnosti modne industrije odnosno stvaranje mode koja je sigurna ne samo za one koji ju nose, već i za one koji je izrađuju, baš kao i za naš planet.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI