Posljednji let autorice Charlotte McConaghy

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Intrigantan je ovo i dirljiv roman posvećen stanju planeta i ugroženosti životinjskih vrsta. Roman je to ispunjen tugom, čežnjom, ljubavlju, gubitkom, hrabrošću, nadom.

„Svijet je nekoć bio drugačije mjesto… Nekoć je u moru bilo stvorenja toliko čudesnih da se doimalo kao da su ispali ravno iz bajke. Bilo je bića koja su skakutala preko ravnica ili se provlačila kroz visoku travu, koja su iskakala iz krošnji drveća…. Naša ih ravnodušnost nasilno i neselektivno kolje. Naši su vođe odlučili da je ekonomski rast važniji. Da je kriza istrebljenja prihvatljiva zamjena za njihovu pohlepu“

Glavni lik romana je zagonetna Franny Stone, žena koja želi slobodno lutati kamo god je srce odnese, baš kao ptice koje je jako voljela. Odlučna je u namjeri da prati posljednju migraciju arktičkih čigri na njihovom putovanju na Antarktik. Vjeruje da je to putovanje njihova posljednja migracija i ih želi pratiti do konačnog odredišta.

„Arktička čigra ima najdužu migracijsku rutu od svih životinja. Leti od Arktika pa sve do Antarktike, a zatim natrag, unutar jedne godine. To je izuzetno dugačak let za pticu te veličine. A kako čigre znaju živjeti i po tridesetak godina, udaljenost koju prevale tijekom svog života jednaka je letu do Mjeseca i natrag, tri puta.“

Franny pronalazi Ennisa Malonea, kapetana jedinog ribarskog broda koji bi joj mogao omogućiti da prati čigre i uspijeva ga nagovoriti da je povede. Kreće na nemoguće putovanje, uporna da slijedi svoj san. U isto vrijeme osjećamo njezino beznađe, njezinu tugu. Ona je na putovanju s kojeg se ne planira vratiti, koje ne planira preživjeti. Zašto? Zašto kad ima muža koji je voli?

Dirljiva priča o ljubavi

Franny je emocionalno nestabilna i tjeskobna, s brojnim tajnama i ožiljcima iz prošlosti. Roman nas vraća unatrag kako bi ispričao priču o njezinom iznenadnom braku sa suprugom Niallom. Niall je razumije i voli, dijele ljubav prema pticama. On zna da ga Franny, iako je ona lutajuća duša, nikada neće napustiti.

Kao što voli životinje, Franny voli i more, u moru se osjeća slobodno i mirno.

Iz pisma koje mi je Niall jednom napisao:
„Ja sam tek druga ljubav tvog života. Ali koji bi idiot bio ljubomoran na more?“

Radnja je opisana kroz višestruke vremenske linije koje opisuju različite dijelove njezine prošlosti koja se na putovanju polako otkriva. Rasvjetljava se misterij tragedije koja ju je odvela u zatvor, mračne tajne Frannyna života izlaze na vidjelo. Čežnja kćeri za majkom, impulzivan, strastven brak, prošlost i sadašnjost se sudaraju, a otkrivanje tajni čini roman moćnijim iz stranice u stranicu.

Franny piše pisma mužu i slaže ih… Pred kraj romana otkrivamo detalje koji bacaju potpuno novo svjetlo na kompletan roman. Saznajemo što je motivira na ovom posljednjem putovanju, shvaćamo da je ovo zapravo roman o velikoj ljubavi… jer Franny je zbog ljubavi spremna ići na drugi kraj svijeta, kroz divlje oceanske vode. Jedinstvena je ovo i moćna priča koju je autorica odlično osmislila.

Na kraju je jasno da puno toga u ovoj knjizi ima daleko dublje značenje. Posljednji let autorice Charlotte McConaghy je jedna od onih knjiga koje treba pročitati dvaput kako bismo doživjeli pravu dubinu ove priče. Osim toga, tema romana je itekako hvale vrijedna.

„Tisuće vrsta umiru u ovom trenutku, ignorirane. Brišemo ih s lica Zemlje. Stvorenja koja su naučila preživjeti svašta, sve, osim nas.“

I kako autorica na kraju knjige u dirljivoj zahvali ističe:
“Duboko se i istinski nadam da do svijeta bez životinja, opisanog u Posljednjem letu, nikada neće doći.”

Ocjena: 4,5/5

Napisala: Marijana Glavaš, D-Knjiga

Povezano: Roman Čokolada autorice Joanne Harris – Recenzija

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI