Posljednji let – dirljiv roman koji ponire u najdublje tajne ljudske duše

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Posljednji let – roman koji se ne propušta

 U ovom djelu spekulativne fikcije koje u mnogim elementima podsjeća na književni klasik „Moby Dick“, radnja je smještena u bliskoj budućnosti. Klimatske promjene dovele su do nestanka mnogih životinjskih vrsta. Stručnjaci predviđaju da će šume ubrzo nestati. Vlade pozivaju građane da svoja imena stave na liste čekanja kako bi posljednji put vidjeli neke od životinja pred izumiranjem.

U tom svijetu ornitologinja Franny Lynch odlučna je u praćenju posljednje migracije arktičkih čigri s Grenlanda na Antarktiku. Barem tako misle znanstvenici. Nakon što stigne na Grenland, Franny nagovara lokalne ribare da je prime na brod i otiskuje se na pučinu. Tada počinje emotivna pripovijest koja evocira njezinu prošlost, prepunu napuštenosti, razočaranja i smrti. Kako vrijeme odmiče, postaje jasno kako se Franny nije otisnula od obale i sigurnosti samo kako bi pratila posljednji let arktičkih čigri.

Posljednji let intimna je priča koja, usprkos tuzi i tjeskobi koje se javljaju dok svjedočimo posljedicama klimatskih promjena, na koncu ipak budi optimizam.

U sjajnom prijevodu Maje Klarić roman Posljednji let dostupan je u knjižarama diljem zemlje i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.

Više o naslovu

Franny Stone oduvijek je znala voljeti, ali ne i ostajati. Ostavljajući za sobom sve osim svoje istraživačke opreme, stiže na Grenland s jednim jedinim ciljem: pratiti zadnje arktičke čigre na svijetu. Sve to tijekom putovanja koje bi, po svemu sudeći, moglo predstavljati njihovu posljednju migraciju na Antarktiku. Franny uspije nagovoriti ribare da je prime na brod te se s njima otisne na pučinu, daleko od obale i sigurnosti. Međutim, kako se njezina prošlost raspliće – strastvena ljubavna veza, gubitak obitelji, užasan zločin – postaje jasno da ona ne ganja samo ptice. Kad Franny sustignu vlastite mračne tajne, pitanje je koliko će biti spremna riskirati za još jednu priliku za iskupljenje.

Recenzije

“Ljepota i tragedija ovog romana leže upravo u iskrenosti, dirljivosti i izravnosti… Priča je to o tugovanju, boli i žalovanju zbog klimatskih promjena, no na koncu uistinu budi optimizam.” ―The Washington Post

“Ovo je knjiga o ljubavi, pokušaju razumijevanja i prihvaćanja naše unutarnje biti. Koja se jednako ogleda u iskonskoj čežnji za domom i pripadanjem, ali i neobuzdanoj žudnji za slobodom i divljinom..” ―The Guardian

“Uzbudljivo… rezonantno… jedinstveno… Oblikujući zagonetnu junakinju, autorica stvara detaljan portret žene na rubu sloma u svijetu koji je jednako krhak, u budućnosti koja je već počela.” ―TIME

O autorici:

Charlotte McConaghy australska je autorica koja se svjetskoj književnoj sceni predstavila intrigantnim i nadasve aktualnim romanom Posljednji let. Časopis Time proglasio ga je knjigom godine te je dosad preveden na više od 20 jezika. Njezin drugi roman „Once There Were Wolves“ upravo se priprema za objavljivanje diljem svijeta.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI