Povratak Bože Vreće u Lisinski – čarolija sevdaha i ljubavi – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


IZVJEŠĆE: Povratak Bože Vreće u Lisinski – čarolija sevdaha i ljubavi

Koncertna dvorana je ovog utorka doživjela pravu dvosatnu katarzu na koncertu, kako mu tepaju, princa sevdaha Bože Vreće. Bio je ovo sedmi zagrebački koncert u koji je utkan i materijal aktualnog albuma “Lachrimæ”.

Pred publiku je prvo izašao bend koji je prvu pjesmu počeo vrlo suptilno, da bi taj mir razderao pljesak kada se na pozornici pojavio Božo. Set je otvoren pjesmom „Aladža“ na kojoj su svi instrumentalisti imali svoj mali solo. Već nakon prve pjesme Božo je rekao kako je velika čast vratiti se opet u Zagreb i zahvalio publici, odnosno svima koji nose toliko ljubavi u sebi. A upravo ta ljubav je bila motiv koja se protezala cijelim koncertom, bilo da se radilo o sretnoj ili tužnoj.

Već na prve note pjesme „Sanjao sam“ publika je pljeskom počela davati ritam, a na kraju i veliki pljesak. Ništa drugačije nije bilo ni na pjesmi „Crne oči“ za koju su napravili nešto drugačiji aranžman, a na kojem se dugmetare uhvatio Marko Nikolić. Maleni dio publike se ipak odvažio i dio stihova zapjevao od početka, a Božo je s bendom uzvratio na način da su još jednom ponovili dio pjesme uz komentar kako se nada da će u Zagreb dolaziti češće.

Slijed pjesama koji se nastavio zasigurno je imao najsnažniju reakciju. Počelo je pjesmom „Pašana“, koju je publika srdačno podržala da bi se nastavilo uz „Dragi“ i kulminiralo uz „Pandora“, koju je Božo najavio kao najpopularniju i rekao da se često zna zezati kako se uz nju vjerojatno puno ljudi i razvelo i oženilo. Za vrijeme pjesme je ušao u publiku, koja je zauzvrat s njim otpjevala refren. Sam kraj je nalikovao spontanom jam sessionu, što je kao spontani odgovor na reakciju publike dalo jedan novi aranžman. Ovaj trans je neke podignuo na noge, a bend je briljirao. Uz već spomenutog Marka Nikolića, tu su i Demir Kanturovski, Kadir Dogan i Aktaš Erdogan. Bend je vrlo čvrsto vladao svojim instrumentima i nevjerojatnom preciznošću su pratili Božine želje, a to znači samo jedno – da doista žive ono što sviraju i osjete što će onaj drugi odsvirati. I to je blago koje nema svaki bend.

Vrlo emotivno je bilo uz pjesme „Elma“ i „Što te nema“, koje se nalaze na aktualnom albumu “Lachrimæ”, a koji nažalost još nije dobio priliku imati pravu promociju. Koncert je zaključio uz „Ko li noćas miluje ti kosu“, nakon koje se publika dignula na noge i nije dala da večer završi. A Božo nije mogao dati ljepši zaključak, već a cappella otpjevati pjesmu „Žute dunje“. Bez bisa nije moglo proći, pa je publika još jednom uživala u ritmovima pjesme „Pandora“.

Kako je i sam u jednom trenutku rekao, činilo se kao da večer nikad neće završiti. Baš kada te slomi tužna ljubavna priča i obavije melankolijom, Božo uspijeva svojim glasom izvući uzdahe i ovacije, koje vode u jedan katarzičan svijet ljubavi i stvara tu jednu neobjašnjivu vezu koju imaju Zagreb i Božo. I nije ni čudo što se ova dva svijeta uvijek vraćaju jedno drugome.

Foto: arhiva Music Boxa (autorica Karla Matulina)

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI