Prema najnovijem glasovanju solo pjesme “Comfortably Numb” proglašen je najvećim svih vremena – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Prema najnovijem glasovanju solo pjesme “Comfortably Numb” proglašen je najvećim svih vremena

Britanski Planet Rock Radio proveo je istraživanje među svojim slušateljima kako bi otkrio 75 najboljih gitarskih solaža svih vremena.

“Tisuće vas iznijele su svoje mišljenje u anketi koja je bila otvorenog tipa što znači da je bilo koja rock pjesma u zabilježenoj povijesti ispunjavala uvjete za uključivanje. U specijalnoj emisiji ponedjeljkom, rezultati su emitirani tijekom cijelog dana u eteru na Planet Rocku, počevši od ranih jutarnjih sati u 6 ujutro. Malo nakon 17.30 bezvremenska himna Pink Floyda iz 1979. godine, “Comfortably Numb” proglašena je za pobjednika. Legendarna solaža Davida Gilmoura na ovoj pjesmi pokupila je 9,5% ukupnih glasova – nevjerojatan zbroj s obzirom da je bilo otvoreno glasovanje.

U smislu desetljeća, 1970-e su se pokazale najpopularnijim za gitarističke solaže s 32 pjesme na listi. 1980-e i 1990-e bile su jednako popularne s po 16 pjesama na popisu, dok je iz 1960-ih i 2000-ih po pet pjesama. 2010-te su predstavljene jednom pjesmom. Metallica je najzastupljeniji bend na popisu s pet pjesama – tu su četiri sola Kirka Hammetta i jedna Jamesa Hetfielda. AC/DC, Pink Floyd, Deep Purple i Guns N’ Roses imaju po četiri pjesme na listi, dok se pjesme Led Zeppelina, UFO, Dire Straitsa i Ozzyja Osbournea pojavljuju tri puta. Najpopularniji gitaristi na listi su Ritchie Blackmore (tri pjesme s Deep Purpleom i dvije s Rainbowom) i Slash (četiri s Guns N’ Roses i jedna solo pjesma) s pet pjesama.

Cijelu listu najboljih solaža pogledajte OVDJE.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI