Pripremate svečanu večeru? Obratite pažnju na ovih 5 stvari kako biste maksimalno oduševili goste

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Bez obzira pripremate li posebnu blagdansku, rođendansku ili bilo kakvu svečanu večeru, znate da sitnice čine ukupan dojam. Neka vaše druženje prođe posebno uspješno uz ovih 5 trikova.

Odaberite temu večere

Pri tom ne mislimo da ta tema mora biti očita poput “lude 70-te” ili “all white” kombinacije. Radije suptilno odredite temu, boje i dizajn koji ćete pratiti kroz uređenje, dekoracije, meni, poklone. Najlakše je početi od odabira boje koju ćete slijediti kroz cijelo druženje. Od ukrasa, pribora za jelo pa do omota za poklone. Za ovo doba godine obično se biraju svijetle, nježne boje u kombinaciji s crvenim detaljima i šljokicama, a zlatna je svakako glavna hit boja. Neizostavni su i božićni ukrasi, pahulje i slični motivi. Tema večere može biti zahvalnost, nada, otkačenost pa shodno tome u nekom trenutku večeri ubacite “element iznenađenja”. Poput personaliziranog pisma svakom gostu ili kolačića s porukama. 

Isplanirajte WOW meni

To ne znači nužno najskuplje namirnice i sati i sati pripreme. Odaberite jela koja volite pripremati kako vam se ne bi dogodilo iznenađenje u zadnji tren. Ako želite pripremati nešto novo, bilo bi dobro da jelo testirate koji dan prije samog druženja. Pronađite balans između pripreme nesvakidašnjeg jela, ali koje vas neće ostaviti nervozne ili umorne nakon kuhanja. Važno je informirati se i o mogućim alergijama i drugim važnim informacijama vaših gostiju vezanih uz hranu. Ako ih nema, pustite maštu na volju, a ako ste u mogućnosti neka meni uključuje i vegetarijanske opcije uz mesne i riblje. Također nastojite dio priprema obaviti dan ranije (i ukrašavanja i jela) kako biste opuštenije dočekali svečani dan.

Donosimo okvirni prijedlog sljedova:

  • predjelo (hladno ili toplo) koje obično uključuje mini platu (za inspiraciju upišite u Pinterest “charcuterie board”) ili finger food
  • juha (oduševite goste gustom povrtnom juhom koje se jednostavno pripremaju): u nju možete ubaciti krutone ili ukrasiti gustim aceto balsamicom i prepečenim kruhom
  • glavno jelo: odaberite 2 vrste mesa (recimo punjeno i pohano i klasičnu pečenku), složence, otmjene ražnjiće..
  • salate i prilozi: poslužite caprese salatu koja je jednostavna, a efektna, uz listiće svježeg bosiljka i preljev gusto aceta balsamica (trebat će vam i za juhu). Za prilog možete napraviti ratatouille, povrće na azijski način, u tempuri, ovisno koje glavno jelo odaberete. Nastojite imati dvije salate i najmanje dva priloga kako bi svaki gost pronašao nešto za svoj ukus
  • desert: vjerojatno će odgovarati neki laganiji, s obzirom na veći broj slijedova i “težih jela”. Dobar izbor je torta ili tart od limuna, vrući brownie sa sladoledom, voćne košarice.

Pripazite da pića odgovaraju meniju

Loše piće može pokvariti jelo, ali i cjelokupan dojam večeri. Stoga je najbolji i “najsigurniji” izbor vino. Osim što gosti mogu birati crno, bijelo ili rose, mogu po želji dodati mineralnu vodu i druge dodatke po svom ukusu. Za piće dobrodošlice (uz platu) možete pripremiti voćni liker, a za ostatak večeri kombinirati razna vina. Vino kao jednog od najstarijih poznatih pića omiljen je izbor za svečane prilike.

 

No valja pripaziti koja vina idu uz koje jelo. Tako se uz meso peradi i laganija mesna jela preporučuje bijelo vino ili muškat. Uz teletinu, janjetinu ili meni s punjenim mesom odgovara crno vino i rose. Obavite kupovinu vina na vrijeme kako biste ih stigli rashladiti i pripremiti odgovarajuće čaše. Preporučujemo višestruko nagrađivana vina vinarije Svijetli Dvori, a možete ih kupiti i putem webshopa te tako uštedjeti dragocjeno vrijeme. Vinogradi vinarije „Svijetli dvori“ protežu se na južnoj strani Banskog brda, na idealnoj nadmorskoj visini od 160 do 200 metara, a cijeli dan prate ih tople sunčeve zrake.

Stvorite ugodnu atmosferu

Ovo je posebno važno ako se svi gosti međusobno ne poznaju ili ne druže često. Na vama kao domaćinu je učiniti da se svatko osjeća ugodno i dobro došlo. To možete učiniti na puno načina, a krenite od atmosfere samog prostora. Umjesto standardne kućne rasvjete nabavite manje lampe kako goste ne bi dočekalo prejako svijetlo. Nezaobilazne su i velike mirisne svijeće koje stavite na neko sigurno mjesto. Ako je predviđen dolazak s djecom, odredite kutak za mališane s njima zanimljivim predmetima. Složite okviran hodogram, uputite goste kako da dođu do vas, gdje da parkiraju, kada da dođu. Ako pitaju što da ponesu, inzistirajte da ne moraju ništa kako nitko ne bi imao osjećaj obaveze ili tereta. Misao vodilja neka vam bude opuštena atmosfera, bez “umjetnog” ponašanja kako bi svi uživali i “bili svoji”.

Savršeni kraj savršenog druženja

Nakon lijepe dobrodošlice, druženja, jela i pića, završite večer “u velikom stilu”. Pobrinite se da ste do kraja večeri popričali sa svakim gostom i provjerili da imaju sve što im je potrebno. Ponudite kavu ili čaj, ako je moguće plebiscite se u neki ugodniji prostor, da niste cijelu večer za stolom. Ako razmjenjujete poklone (ili ako ste namijenili znak pažnje za uzvanike) sada je prilika da to obavite. Sutradan nastojite poslati poruku ili nazvati svakoga i razmijeniti dojmove. Sve ovo omogućit će vam status “najpoželjnijeg domaćina” i svi će jedva čekati sljedeće druženje!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI