Prirodno liječenje urinarnih infekcija

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Možda već imate iskustva kada je u pitanju prirodno liječenje urinarnih infekcija, a ako tek razmišljate o tome, podijelit ću s vama nekoliko tajni prirodnog liječenje koje će vam biti od koristi. Urinarna infekcija ili upala mokraćnog mjehura nastaje kada se donji dio urinarnog trakta inficira bakterijama. Velika većina (80 – 90 %) infekcija je uzrokovana bakterijom Escherichijom coli (tzv. E coli), ali je moguće da infekciju izazovu i druge bakterije. Prvi znakovi su pečenje pri mokrenju te učestala i neodgodiva potreba za mokrenjem. Žene obolijevaju mnogo češće nego muškarci. Razlog za to je anatomska građa ženskog urogenitalnog trakta, odnosno kraća mokraćna cijev.

Simptomi

Simptomi upale mjehura počinju relativno naglo a najčešće uključuju:

  • bolno i učestalo mokrenje
  • pečenje pri mokrenju
  • neodgodiva potreba za mokrenjem
  • često mokrenje noću
  • bol iznad pubične kosti i u donjem dijelu leđa

Mokraća je često tamna, zamućena, neugodnog mirisa a mogu se pojaviti i male količine krvi u mokraći. Od ostalih simptoma može se javiti blago povišena temperatura i umor.

Ponavljajuće urinarne infekcije

Ponavljajuće ili kronične urinarne infekcije mogu biti veliki problem jer tada niti antibiotici više nisu djelotvorni. Novija znanstvena istraživanja pokazuju da do njih dolazi zbog dva najčešća razloga. Česta uporaba antibiotika dovodi do razvoja rezistentnih bakterija koje su otporne na antibiotike. Drugi razlog je tzv. biofilm koji stvaraju bakterije da bi se zaštitile od djelovanja antibiotika i imunološkog sustava. U tom slučaju antibiotik je posve nedjelotvoran jer ne može dospjeti do bakterija u mokraćnom mjehuru.

Fitoterapija za urinarne infekcije

Medvjetka je ljekovita biljka koja djeluje kao urinarni antiseptik, a izrazito je djelotvorna protiv bakterije E. coli koja najčešće uzrokuje urinarne infekcije. Treba napomenuti da čajne mješavine pod nazivom uvin čaj sadrže medvjetku, ali nažalost u premaloj koncentraciji da bi bila djelotvorna kod ozbiljnijih upala mjehura.

Ako se upale mjehura javljaju s vremena na vrijeme ili se upala javi ubrzo nakon popijene kure antibiotika možemo govoriti o kroničnoj upali mokraćnog mjehura. Vrlo često se radi o bakterijama koje u mokraćnom mjehuru egzistiraju zaštićene u obliku biofilma i tako uzrokuju ponavljajuće infekcije. Tada je neophodno uzimanje i tzv. disruptora biofilma koje će razgraditi biofilm da bi se bakterije mogle uništiti. U tu svrhu se često koristi NAC (N-acetilcistein) koji je u praksi pokazao da vrlo brzo razgrađuje biofilm, pogotovo kod bakterije E. coli.

U prirodnom liječenju upale mjehura svoje mjesto ima i zlatnica koji djeluje protuupalno i diuretski te ekstrakt brusnice, pogotovo u kombinaciji s D-manozom. D-manoza je vrsta šećera koja sprečava prianjanje E. coli za stijenku mokraćnog mjehura pa se bakterije s mokraćom pojačanu izlučuju iz tijela.

Povezano: Hipotireoza – dovedite hormone štitnjače u ravnotežu prirodnim putem

Autor: Marko Mihetec, fitoaromaterapeut
www.fitosalus.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI