Propast i uspon – trijumfalna završnica fantasy trilogije Sjena i kost!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Nakon što se prva sezona TV serije Sjena i kost (Shadow and Bone) pokazala jednim od Netflixovih najjačih aduta u 2021., nedavno je i službeno potvrđeno kako je započelo snimanje druge sezone ovog fantastičnog serijala. U isto vrijeme, nakladnička kuća Znanje objavila je Propast i uspon (Ruin and Rising), autorice Leigh Bardugo, ujedno treći i posljednji nastavak planetarno popularne književne trilogije koja je poslužila kao predložak za TV seriju.

Propast i uspon

U epskoj završnici, prijestolnica je pala i Mračnjak vlada Ravkom sa svog sjenovitog prijestolja. Sudbina naroda sada ovisi o jednoj slomljenoj Suncozovki i razorenim ostacima nekoć velike magične vojske.

Duboko u drevnoj mreži tunela i špilja, oslabljena Alina mora se prikloniti sumnjivoj zaštiti Apparata i fanatika koji je štuju kao Sveticu. Ipak, ona ima drugačije planove, želi krenuti u potragu za teško dohvatljivom plamenom pticom, u nadi da je odmetnuti princ još uvijek živ.

Alina će morati sklopiti nova savezništva dok ona i Mal grozničavo traže posljednji Morozovljev pojačivač. No kada počinje otkrivati Mračnjakovu prošlost, otkriva i tajne koje će zauvijek promijeniti sponu koja ih veže, kao i moć kojom ona vlada. Plamena je ptica jedino što stoji između Ravke i uništenja, a domogne li je se, Alina bi mogla izgubiti upravo onu budućnost za koju se bori.

Kirkus Reviews trilogiju Sjena i kost opisao je na sljedeći način: „Ako je roman Sjena i kost bila magična priča o odrastanju, Opsada i oluja politički triler, onda je Propast i uspon prava epska potraga!

Fantastična Leigh Bardugo

U sjajnom prijevodu Ire Watche Biličić, Znanje je dosad objavilo nekoliko romana smještenih u Grishaverse. Uz duologiju Šest vrana i Izopačeno kraljevstvo, objavljeni su i Sjena i kosti, i Opsada i oluja, a Propast i usponfinalni je dio trilogije o Suncozovki Alini Starkov i može se pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 119 kn.

Leigh Bardugo autorica je fantastičnih romana iz serijala Grishaverse. Uz više od tri milijuna prodanih primjeraka, Grishaverse obuhvaća trilogiju Sjena i kost, duologije Šest vrana i Kralj ožiljaka, te romane Jezik Trnja, i Životi Svetaca.

Netflix je otkupio filmska prava za trilogiju Sjena i kost, te duologiju Šest vrana i prema njima je snimljena originalna serija. Leigh je rođena u Jeruzalemu, odrasla u južnoj Kaliforniji i studirala na Sveučilištu Yale gdje je pronašla inspiraciju za svoj roman Deveta kuća koji je proglašen najboljim fantasy romanom prema odabiru Goodreadsa 2019. godine.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI