Psihoterapija pokretom i plesom – neverbalni jezik tijela, pogled unutra

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sanela Janković Marušić, plesna je umjetnica, docentica umjetnosti iz područja scenskog pokreta te psihoterapeutkinja pokretom i plesom. Diplomirala je sveučilišni studij suvremenog plesa na London Contemporary Dance School pri Sveučilištu Kent u Canterbury-u, UK. Voditeljica je Poslijediplomskog specijalističkog studija Kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, prvog sveučilišnog studija ove vrste u Hrvatskoj i široj regiji. Predsjednica je Hrvatske udruge za psihoterapiju pokretom i plesom HUPPP. Delegat je iz Hrvatske pri European Association Dance Movement Therapy EADMT.

Kao koreograf i plesač više puta izvodila je samostalne koreografije u teatru The Place, UK, na Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu, neovisnim projektima. Surađuje na scenskom pokretu u predstavama na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te drugim kazalištima.

Upoznaje nas s mogućnostima primijene pokreta i plesa u kliničkom radu s različitim populacijama u zdravstvenim institucijama i nevladinim organizacijama. Promovira kreativno-terapijsku dimenziju plesne umjetnosti.

Poklon građanima Zagreba – autorski plesni solo ,,Pogledaj unutra”

Velika je novost doc. art. Sanela Janković Marušić građanima Zagreba želi pokloniti autorski plesni solo pod naslovom ,,Pogledaj unutra”. Prema riječima doc. art. Janković Marušić, radi se o metaforičkim istraživanju skrivenog i duboko pohranjenog u podsvjesnom, a otkriva se neverbalnim jezikom tijela.

U Muzeju suvremene umjetnosti, u prostoru Pariške sobe (učionice iz 1900. g) koja svojim stilom interijera usmjerava fokus i promišljanje plesno-scenske izvedbe na prošlost, unutrašnjost i mističnost, održat će se plesni solo doc. Janković Marušić. Uranjanjem u kreativni proces, autoričin svijet podsvijesti pojavljuje se u obliku imaginarnih likova Jungovih arhetipskih obilježja, koji mogu ili ne moraju biti povezani sa zadanim ambijentom, a koji izranjaju u pokretu i otjelovljuju se u tri dimenzije, dopirući tako do svjesne razine te time stvarajući poveznicu sa samom sobom u sadašnjosti, ali koja je inverzijom u projekciji.

Povezujući se s nekoliko arhetipsko-imaginarnih persona autorica poziva na zavirivanje u osobnu povijest i podsvjesno, kao i duboko pohranjeno kolektivno nesvjesno nasljeđe koje nas obilježava, inspirira, obogaćuje, educira i definira kao osobe samo ako znamo pogledati ‘unutra’. Andrijana Subotić Pjajčik zadužena je za dizajn kostima uz superviziju glazbene produkcije Mihaela Marušića te video produkciju Sellene Beram.

„Svi su pozvani u nedjelju 19.6.2022 u 19 h u Muzej suvremene umjetnosti s grupnom koreografijom Balkanski kolaž, koji je u sklopu PAP #7 (Performing Arts Program)“, istaknula je doc. art. Sanela Janković Marušić.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI